İtalya, Danimarka ve 7 AB ülkesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin gözden geçirilmesini talep etti
SİYASETİtalya Başbakanı Georgia Meloni ve Danimarkalı meslektaşı Mette Frederiksen, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) gözden geçirilmesi ve hükümetlere daha fazla yetki verilmesine yönelik belgeyi medyaya duyurdular.
Dokuz AB ülkesi, göç konusunda politika değişikliklerine izin vermek için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) gözden geçirilmesi çağrısında bulunan bir açık mektup imzaladı.
Belge, İtalya ve Danimarka'nın öncülük ettiği bir çabanın parçası olarak perşembe günü yayınlandı. Ayrıca Avusturya, Belçika, Çekya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya liderleri tarafından da imzalandı.
Suç işleyen göçmenlerin sınır dışı edilmesinin daha kolay olması gerektiğine inanan imzacılar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) sözleşmeye ilişkin yorumunun incelenmesi gerektiğini söyledi.
Belgede, "Bazı durumlarda mahkemenin sözleşmenin kapsamını orijinal niyetlerine kıyasla aşırı genişletip genişletmediğini ve böylece korunacak çıkarlar arasındaki dengeyi değiştirip değiştirmediğini değerlendirmek önemlidir," ifadesi yer aldı.
"Mahkemenin yorumunun gelişiminin bazı durumlarda demokrasilerimizde siyasi kararlar alma yeteneğimizi sınırladığına inanıyoruz," denildi.
Belge, son aylarda Avrupa genelindeki göçmen karşıtı partilerin popülerliğinin artmasıyla birlikte geldi.
Perşembe günü Danimarkalı mevkidaşı Mette Frederiksen ile yaptığı basın toplantısında, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni mektubun, "bazı Avrupa sözleşmeleri ve bu sözleşmelerin zamanımızın büyük sorunlarıyla başa çıkma kapasitesi hakkında, özellikle de göç sorunuyla başlayarak siyasi bir tartışma başlatmayı amaçladığını" söyledi.
Meloni, Frederiksen ve diğer imzacılar mektupta görmek istedikleri bazı somut değişiklikleri özetlediler.
İtalya, Danimarka ve 7 AB ülkesi göçmenler konusunda hangi tedbirleri öneriyor?
Belgede, sığınmacılara ve bir ülkede ikamet eden yabancı uyruklulara tanınan hakların sınırlandırılmasına ilişkin üye devletlerin yetkilerinin arttırılmasına yönelik somut tedbirler özetleniyor.
"Suç işleyen yabancı uyrukluların ne zaman sınır dışı edileceğine karar vermek için ulusal düzeyde daha fazla alan. Örneğin, ciddi şiddet suçları ya da uyuşturucu suçlarının söz konusu olduğu durumlarda."
" Yetkililerimizin, örneğin topraklarımızdan sınır dışı edilemeyen suçlu yabancıları nasıl takip edeceklerine karar verme konusunda daha fazla özgürlüğe ihtiyacımız var. Suç işlemek ve başkalarını güvensiz hissettirmek için misafirperverliğimizden faydalansalar bile sınır dışı edilemeyen suçlular."
" Değerlerimizi ve haklarımızı bize karşı kullanmak isteyen düşman devletlere karşı etkili tedbirler alabilmeliyiz. Örneğin, göçmenleri sınırlarımızda araçsallaştırarak" etkili eylemde bulunma yetkisini sahip olmak
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi nedir?
1950 yılında Avrupa Konseyi tarafından imzalanan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa'da insan haklarını ve temel özgürlükleri korumak için tasarlanmış uluslararası bir antlaşmadır.
Avrupa Konseyi'ni oluşturan 46 ülkenin tamamı, 27 AB üye devleti de dahil olmak üzere sözleşmeye taraftır.
Sözleşme kapsamında hakları bir taraf devlet tarafından ihlal edilen herhangi bir kişi mahkemeye bireysel başvuruda bulunarak dava açabilir.
HABER VE KAYNAK: euronews.com
İlginizi Çekebilir
DEVLET BAHÇELİ GURUP TOPLANTISINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPTI
MHP Genel Başkanı Devlet BAHÇELİ’nin, TBMM Grup Toplantısında yapmış olduğu konuşma Metni:
AB Parlamentosu güven oylaması: Partiler von der Leyen konusunda nerede duruyor?
Siyasi grupların çoğu von der Leyen'in Avrupa Komisyonu'nu düşürecek gensoru önergesini desteklemeye hazır değil. Ancak kendisi yine de eleştirilerden kurtulamadı.
Filistin'de iki devletli çözüm görüşüldü: Netanyahu, Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdi
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdi. Ardından ikili, Filisitin'de iki devletli çözümü görüştü.
DEM'den CHP’ye dayanışma ziyareti: Mesele yolsuzluksa bir komisyon kurulsun iktidar partisi de dahil bütün belediyeleri incelesin
DEM Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yaptıkları görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.