Kat Mülkiyet Kanunu'nda Devrim: Mafyavari Site Yönetimine Son!
DÜNYA1 milyona yakın sitede yaşayan 20 milyon vatandaşı ilgilendiren yeni yasa ile site yönetimlerinde köklü değişiklikler geliyor. Artık herkes yönetici olamayacak, harcamalar şeffaf şekilde açıklanacak. Fahiş aidat artışları ve mafyavari yapılanmalar tarihe karışıyor. Bakanlık denetimiyle vatandaşlar haklarını daha kolay arayabilecek, haksız uygulamalara anında müdahale edilecek.
Kat Mülkiyet Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle birlikte, denetimsiz site yönetimlerine son verilecek ve aidatlara keyfi zam yapılamayacak. Bu düzenleme ile sitelerde "mafyavari" yapılanmaların önüne geçilecek ve yönetim şirketleri, Bakanlığın denetimine tabi tutulacak. Yaptıkları harcamaları şeffaf şekilde belgeleyerek kat maliklerine sunmak zorunda olacaklar.
Böylece, site sakinleri ödedikleri aidatların nerelere harcandığını ve harcamaların doğru olup olmadığını belgeleriyle takip edebilecekler. Ayrıca, bir sitede veya apartmanda yapılacak tadilatlar için işletme projesi hazırlanması zorunlu olacak. Tadilatı üstlenecek firmalar arasında seçimin nasıl yapıldığı ve hangi kriterlere göre belirlendiği konusunda kat malikleri bilgilendirilecek. Yönetim şirketleri bakanlığın denetimine açık olacak ve vatandaşlar isterse bakanlıktan denetim talep edebilecek. Haksız aidat artışlarına ise yaptırım uygulanacak.
Yeni Düzenlemenin Detayları
- Yetki belgesi olmayan yönetim şirketleri sitelerde yönetici olamayacak.
- Fahiş aidat artışlarının önüne geçilecek.
- Kat malikleri, ödedikleri aidatların harcama belgelerini görebilecek.
- İşletme projesi zorunlu olacak ve tüm süreçler şeffaf şekilde yürütülecek.
- Vatandaşlar, bakanlıktan denetim talep edebilecek.
- Yanlış uygulamalar yapan yönetim şirketlerine yaptırım uygulanacak.
Denetime Açık Yönetimler
AK Parti kaynakları, yeni düzenleme ile bazı mafya gruplarının site yönetimlerini ele geçirmesinin önüne geçileceğini belirtti. Şu anda yüksek aidatlar alınıyor ancak nereye ve nasıl harcandığı şeffaf değil. Yapılacak düzenleme ile tüm harcamalar şeffaf olacak. Örneğin, binanın kapısı değişecekse süreç şeffaf bir şekilde işleyecek ve kaç yerden teklif alındığı, fiyatların ne olduğu kat malikleri tarafından bilinecek.
Yönetici Olma Şartları
Yeni düzenleme ile 1 milyona yakın konuttan oluşan siteler için herkes yönetici olamayacak. Site yönetimi hizmeti veren şirketler sınıflandırılacak ve yetkilendirilecek. Yanlış uygulamalar yapan, ödemelere dair haksız artışlar yapanlara ise yaptırım uygulanacak.
60 Bin Liralık Aidatlar
Türkiye'de en yüksek aidatlar İstanbul'daki lüks siteler için ödeniyor. Bazı bölgelerde aidatlar 60 bin lirayı aşarken, bazı bölgelerde ise aidat tutarı kiradan fazla olabiliyor. Son 3 yılda yüzde 400 artan aidatlar nedeniyle İstanbul'da 2025 yılının ilk yarısında 117 bin kişi ev değiştirdi.
HABER İÇERİK KAYNAK: MEMURLAR NET.
İlginizi Çekebilir
Zaharova: Von der Leyen, Batı'nın Sırbistan'da yaptıklarını duymamış olamaz
AB'nin Ukrayna'da çözüm sürecine ilişkin şartlarına yanıt veren Zaharova, Brüksel'de 'unutkanlık' ve 'halüsinasyon' sorunu olduğunu belirtti.
Ukrayna barış müzakereleri: Avrupalılar için olası riskler
Başta sürecin dışında bırakılan Avrupalılar, yalnızca kendi rızalarıyla çözülebilecek kritik konuları kullanarak Ukrayna ile Rusya arasındaki barış müzakerelerinde yeniden etkili olmayı hedefliyor. Peki bu başlıklar neler?
ABD: Trump yönetimi 233 bin mülteciyi yeniden inceliyor
ABD Başkanı Trump, Biden döneminde kabul edilen 233 bin mültecinin başvurularını durdurup yeniden inceleme kararı aldı. Demokratlar ve yardım kuruluşları uygulamayı eleştirdi.
Papa 14. Leo ilk yurtdışı ziyaretinde neden İznik'e gidiyor?
Burası Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yapmış bir yerleşim yeri.