AB, denizleri kurtarmak için harekete geçti
SİYASETAB anlaşması okyanuslardaki doğal yaşam alanlarını yeniden canlandırmayı ve denizcilik sektörünün rekabet gücünü arttırmayı amaçlamakta.
Avrupa Birliği, Avrupa kıyılarını ve 'denizler ve çevresindeki yaşamı' korumayı amaçlayan yeni bir okyanus anlaşması imzaladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu duyuruyu Pazartesi günü Nice’te düzenlenen Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda yaptı.
Von der Leyen, AB’nin hedefinin 2030 yılına kadar Avrupa’nın deniz ekosistemlerinin yüzde 20’sini yeniden canlandırmak olduğunu söyledi.
“Beş yıl içinde plastik ve besin kaynaklı kirliliği yarıya indirmeye çalışacağız,” diyen von der Leyen, “Doğal yaşam alanlarını onaracağız ve kıyılarımızı iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha etkin şekilde koruyacağız,” ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu, söz konusu anlaşmayı geçtiğimiz Perşembe günü kabul etti. Strateji, denizlerin korunması ve yeniden canlandırılmasını desteklemek amacıyla üye ülkelere yardım etmeyi ve deniz alanlarıyla ilgili bazı Avrupa yasalarını gözden geçirmeyi hedefliyor.
Komisyon aynı zamanda denizcilik sektörüne ve limanlara yönelik yeni stratejilerle sektörün rekabet gücünü artırmak istiyor.
“Balıkçılarımız her koşulda, gece gündüz demeden bizi doyurmak için durmaksızın çalışıyor. Ancak aşırı hava koşulları ve adil olmayan rekabet, pek çoğunu mesleklerini bırakmak zorunda bırakıyor,” diyen von der Leyen, küçük ölçekli balıkçılara yönelik destek hibeleri duyurdu.
Von der Leyen ayrıca, bilim insanları ve doğa korumacıların dünya genelinde yürüteceği 50 projeye 1 milyar euro ayrılacağını, bu kaynağın üçte birinin bilimsel araştırmalar için kullanılacağını açıkladı.
Komisyon, anlaşmanın 2027 yılına kadar somut yasal düzenlemelere dönüşmesini bekliyor.
Gündemde yüksek denizler antlaşması da var
2016’da New York’ta ilki düzenlenen BM Okyanus Konferansı’nın üçüncüsüne bu yıl Fransa ev sahipliği yapıyor. Pazartesi’den Cuma’ya kadar sürecek konferansa yaklaşık 60 ülke katılıyor. Amaç insan faaliyetleri nedeniyle zarar görmüş okyanus alanlarının korunmasını ve onarılmasını desteklemek.
Ancak iklim COP’larından farklı olarak, UNOC3’te bağlayıcı resmi bir anlaşma müzakere edilemiyor.
Yine de Fransa, uluslararası sularda korunan deniz alanlarının oluşturulmasını mümkün kılacak olan Yüksek Denizler Antlaşması için mümkün olduğunca çok imza toplamayı hedefliyor. Antlaşmanın yürürlüğe girmesi için 60 ülkenin onaylaması gerekiyor.
“Bugün antlaşmanın yürürlüğe girmesi için gereken 60 imzaya neredeyse ulaştık,” diyen von der Leyen, en az gelişmiş ülkelerde denizlerin korunmasına yönelik Küresel Okyanus Programı için 40 milyon euro taahhüt ettiklerini de duyurdu.
“Lütfen onay sürecini hızlandırın. Çünkü okyanusumuzun bizden desteğe ihtiyacı var,” diye ekledi.
haber içerik ve kaynak: euronews.com
İlginizi Çekebilir
ERDOĞAN: “Terörsüz Türkiye ile acı ve gözyaşı bitecek”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polis Akademisi Mezuniyet Töreni’nde yaptığı konuşmada “Bir yandan yolsuzluk çarklarını teker teker parçalarken, diğer yandan da ülkemizi terör belasından kurtaracak adımlar atıyoruz. Terörsüz Türkiye sürecimizle acı ve gözyaşıyla dolu bir dönemi inşallah kapatacak, merkezinde kardeşliğin, huzurun, refahın, kalkınmanın olduğu yeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açacağız” dedi.
DİKKAT ÇEKEN PROTOKOL TÖRENİ
Mersin Valiliği OKUL YAPIMI için bir tören düzenliyor. Kendileri basın açıklaması yaparak kamuoyuna duyuruyorlar. Önce onların resmi hesaplarındaki duyuru ve açıklamayı tırnak işareti içinde aşağıda aynen yayınlıyorum:
Rusya: NATO’nu eylemleri saldırı hazırlıklarına benziyor
Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Patruşev, NATO’nun mevcut eylemlerinin, Rusya'ya karşı tam ölçekli bir saldırının senaryosuna çok benzediğini belirtti.
Rus propagandası seçimler öncesinde Moldova'yı kasıp kavuruyor
Moldova, coğrafi konumu ve siyasi yapısıyla Rusya yanlısı ve AB karşıtı dezenformasyonun başlıca hedefi haline geliyor.