© Haberanaliz.net 2005

AB dış politika şefi Kallas: 'Kuzey Makedonya Avrupa Birliği'ne aittir'

AB dış politika şefi Kaja Kallas, Kuzey Makedonya'nın AB entegrasyonuna güçlü desteğini ifade ederek kaydettiği ilerlemeyi övdü ve jeopolitik gerilimlerin ortasında reformların sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği dış politika şefi Kaja Kallas, Batı Balkan ülkelerine yaptığı üç günlük ziyaretin son durağında, Kuzey Makedonya'nın bloğun tam teşekküllü bir üyesi olma yolundaki güçlü desteğini dile getirdi.

Perşembe günü Üsküp'te Başbakan Hristijan Mickoski ile bir araya gelen Kallas, AB'nin Kuzey Makedonya'nın yanında "sağlam bir şekilde durduğunu" söyledi ve ülkenin ekonomik büyüme, reformlar ve AB dış ve güvenlik politikalarına uyum konusunda kaydettiği ilerlemeyi övdü.

"Kuzey Makedonya Avrupa Birliği'ne aittir," dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin ardından, Moskova'nın ya da diğer aktörlerin kıtanın "yumuşak karnı" olarak adlandırılan bölgedeki herhangi bir istikrarsızlıktan faydalanabileceğine dair korkuların ortaya çıkmasının ardından Brüksel, kendi üyelik yollarında çok az ya da hiç hareket olmayan yılların ardından Avrupa'nın güneydoğusundaki ülkelerle katılım müzakerelerini yeniden canlandırdı.
AB dış politika şefi bu endişeleri bir kez daha yineleyerek Batı Balkanların 27 üyeli bloğa entegre edilmemesinin bir güvenlik riski olmaya devam ettiği uyarısında bulundu.

"Avrupa Birliği bir barış projesidir ve bölgenin tam entegrasyonu gerginliklerin azaltılmasına yardımcı olur," dedi.

'Başka hiçbir ülkenin karşılaşmadığı zorluklarla karşılaştık'
1990'larda eski Yugoslavya'nın dağılmasının ardından ilk aday ülkelerden biri olarak kabul edilen Kuzey Makedonya, AB üyesi ülkeler Yunanistan ve Bulgaristan ile yaşadığı ikili anlaşmazlıklar nedeniyle AB üyeliği vetolarına maruz kaldı.


Atina ile on yıllardır süren anlaşmazlığı 2018 Prespa Anlaşması'nı imzalayarak çözen Üsküp, üyelik teklifinin bu kez Sofya tarafından başka taleplerle koşullandırıldığını gördü.

Geçen hafta Euronews Sırbistan'a verdiği röportajda Mickoski, "Ne yazık ki 20 yılı aşkın bir süredir Batı Balkanlar'da, hatta şu anda AB üyesi olan başka hiçbir ülkenin karşılaşmadığı zorluklarla karşı karşıyayız," dedi.

"Hatırlatmama izin verin: Hırvatistan ile birlikte 2005 yılında, yani yaklaşık 20 yıl önce AB üyeliği için adaylık statüsü kazandık. Hem Hırvatistan hem de Kuzey Makedonya 2008 yılında Avrupa Komisyonu'ndan AB ile müzakerelerin başlamasını tavsiye eden olumlu bir rapor aldı."

"Ne yazık ki 20 yıl sonra hâlâ olduğumuz yerdeyiz."


Mickoski sözlerini şöyle sürdürdü: "AB'ye tam üyelik yolumuz ikili meselelerle dolu ve bunlar çoğunlukla kimlikle ve daha önce meydana gelmiş tarihi olaylarla bağlantılı meseleler."

"Ne yazık ki, yaşayan hiç kimse 10 asır önce tam olarak ne olduğuna tanıklık edemez. Bu nedenle bugün bir çözüm bulamıyoruz."

"Gelecek hakkında - 21. yüzyılın zorlukları, yapay zeka, büyük enerji geçişleri ve tüm güncel küresel konular hakkında - müzakere etmek yerine, ikili anlaşmazlıklar nedeniyle 20 yıldır sıkışmış durumdayız. Ve hâlâ tam 20 yıl önce olduğumuz yerdeyiz."

Son zamanlarda Arnavutluk ve Karadağ, AB üyeliği için bölgenin başlıca öncüleri olarak ortaya çıktı. Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Bosna, Batı Balkan altılısı arasındaki diğer üç aday ülke iken Kosova hâlâ potansiyel bir aday olmaya devam ediyor.

haber ve kaynak: euronews.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER