AB liderleri Pekin’de: Ticaret, iklim ve küresel gerilimler masada
SİYASETÇin, AB’nin ABD’den sonraki en büyük ticaret ortağı konumunda ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 30’u bu iki ekonomi arasında gerçekleşiyor.
Avrupa Birliği liderleri, Perşembe günü Çin’in başkenti Pekin’de üst düzey yetkililerle bir günlük bir zirvede bir araya geliyor. Zirvenin amacı, ticaret dengesizliklerini, iklim işbirliğini ve küresel çatışmaları ele almak. Ancak somut sonuçlar elde edilmesi yönündeki beklentiler oldukça düşük.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı António Costa, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Qiang ile bir araya gelecek. Görüşmeler, Brüksel ile Pekin arasında diplomatik ilişkilerin 50'nci yılı vesilesiyle düzenleniyor.
Başlangıçta iki gün sürmesi planlanan zirve, ekonomik belirsizlikler, Ortadoğu ve Ukrayna’daki savaşlar ile ABD’nin yeniden gümrük tarifelerini gündeme alma ihtimali nedeniyle bir güne indirildi.
AB yetkililerinin zirvede; Çin’in Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal sırasında Rusya’ya verdiği destek, sürekli hale gelen siber saldırılar ve casusluk faaliyetleri, ticaret dengesizlikleri, Çin’in nadir toprak elementlerindeki tekel konumu ile Sincan, Tibet ve Hong Kong’daki insan hakları ihlalleri konusundaki endişelerini dile getirmeleri bekleniyor.
AB, aynı zamanda Washington ile ilişkilerini de dikkatli bir şekilde dengelemeye çalışıyor. Zira ABD ile yeni bir ticaret savaşının patlak verme ihtimali masada duruyor.
Avrupa Politika Merkezi baş ekonomisti Fabian Zuleeg’e göre Avrupa, Çin’e fazla yakın görünerek Başkan Trump’ı daha da kızdırmamaya çalışıyor. Bu da zirveyi daha da zorlaştırıyor: ''Somut bir sonuç almak çok güç olacak.''
Pekin yönetimi, AB’ye yönelik bazı olumlu adımlar atsa da –örneğin Sincan’daki insan hakları ihlallerini eleştiren Avrupalı parlamenterlere yönelik yaptırımların askıya alınması gibi– Çin’in AB’ye karşı giderek daha sert bir tutum aldığı görülüyor.
Zuleeg bu konuda şöyle diyor: “Çin, Trump’la yaşadığı ticaret savaşından kendine güveni artmış şekilde çıktı. Bu da AB’ye taviz verme isteğini azaltıyor. Trump geri adım attığına göre, Çin artık Avrupa’yı etkileme ihtiyacı da duymuyor.”
Çin, AB’nin ABD’den sonraki en büyük ticaret ortağı konumunda ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 30’u bu iki ekonomi arasında gerçekleşiyor. Her iki taraf da bu ekonomik bağları küresel ekonomiyi istikrara kavuşturmak için kullanmayı umuyor, ancak aralarındaki temel görüş ayrılıkları devam ediyor.
HABER İÇERİK VE KAYNAK: euronews.com
İlginizi Çekebilir
ERDOĞAN: “Terörsüz Türkiye ile acı ve gözyaşı bitecek”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polis Akademisi Mezuniyet Töreni’nde yaptığı konuşmada “Bir yandan yolsuzluk çarklarını teker teker parçalarken, diğer yandan da ülkemizi terör belasından kurtaracak adımlar atıyoruz. Terörsüz Türkiye sürecimizle acı ve gözyaşıyla dolu bir dönemi inşallah kapatacak, merkezinde kardeşliğin, huzurun, refahın, kalkınmanın olduğu yeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açacağız” dedi.
DİKKAT ÇEKEN PROTOKOL TÖRENİ
Mersin Valiliği OKUL YAPIMI için bir tören düzenliyor. Kendileri basın açıklaması yaparak kamuoyuna duyuruyorlar. Önce onların resmi hesaplarındaki duyuru ve açıklamayı tırnak işareti içinde aşağıda aynen yayınlıyorum:
Rusya: NATO’nu eylemleri saldırı hazırlıklarına benziyor
Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Patruşev, NATO’nun mevcut eylemlerinin, Rusya'ya karşı tam ölçekli bir saldırının senaryosuna çok benzediğini belirtti.
Rus propagandası seçimler öncesinde Moldova'yı kasıp kavuruyor
Moldova, coğrafi konumu ve siyasi yapısıyla Rusya yanlısı ve AB karşıtı dezenformasyonun başlıca hedefi haline geliyor.