AİHM, Rusya'nın Ukrayna'da uluslararası hukuku ihlal ettiğine hükmetti
SİYASETStrazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya'nın Ukrayna'da uluslararası hukuku ihlal ettiğine ve Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesinden sorumlu olduğuna hükmetti.
Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıçları Çarşamba günü Rusya aleyhine iki karar vererek Moskova'nın Ukrayna'da uluslararası hukuku ihlal ettiğine hükmetti. 2022'de komşusunu tümüyle işgal etmesinden bu yana Kremlin ilk kez uluslararası bir mahkeme tarafından insan hakları ihlallerinden sorumlu bulundu.
Mahkeme ayrıca Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesinin arkasında Rusya'nın olduğuna hükmederek, 2014 yılında 298 kişinin hayatını kaybettiği trajediden Moskova'yı ilk kez uluslararası bir mahkeme sorumlu tutmuş oldu.
Strazburg'daki kararlar, iki Rus ve bir Ukraynalı isyancının MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesindeki rolleri nedeniyle çok sayıda cinayetten gıyaben mahkum edildiği ceza davasından ayrı.
Yargıçlar, Ukrayna ve Hollanda tarafından Rusya'ya karşı açılan toplam dört dava hakkında karar vereceK. Ancak kararların büyük ölçüde sembolik olması bekleniyor.
Şikâyetler, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı topyekûn savaşın ardından mahkemenin yönetim organının 2022 yılında Moskova'yı sınır dışı etmesinden önce yapılmıştı.
MH17 faciasının kurbanlarının aileleri kararı 11 yıllık adalet arayışlarında önemli bir kilometre taşı olarak görüyor.
Faciada 18 yaşındaki oğlu Quinn'i kaybeden Thomas Schansman AP'ye yaptığı açıklamada, "Bu, gerçekten kimin sorumlu olduğunu anlamak için gerçek bir adım," dedi.
Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Boeing 777 uçağı 17 Temmuz 2014 tarihinde Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçı isyancıların kontrolündeki bölgeden ateşlenen Rus yapımı Buk füzesiyle düşürülmüştü. Aralarında 196 Hollanda vatandaşının da bulunduğu 298 yolcu ve mürettebatın tamamı hayatını kaybetti.
BM havacılık ajansı, Mayıs ayında Rusya'yı faciadan sorumlu bulmuştu.
AİHM'e bireysel başvuruda da bulunan Schansman, oğlunun ölümünün üzerinden on yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen adalet arayışından vazgeçmeyi düşünmüyor. AP'ye verdiği demeçte, "Yapabileceğimiz en kötü şey mücadeleyi bırakmak olur," dedi. "MH17 Rusya için ortadan kalkacak bir dava değil."
Kiev'in Rusya'ya karşı Strazburg'daki mahkemede bekleyen başka davaları da var ve Kremlin'e karşı bireyler tarafından açılmış yaklaşık 10 bin dava bulunuyor.
Geçtiğimiz ay Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'nın geniş çaplı işgali nedeniyle üst düzey Rus yetkililerin yargılanması için yeni bir uluslararası mahkeme kurulması planlarını resmen onayladı.
Bu gelişmekte olan bir hikayedir ve gazetecilerimiz daha fazla güncelleme üzerinde çalışmaktadır.
haber içerik ve kaynak: euronews.com
İlginizi Çekebilir
Erdoğan: “Terörsüz Türkiye çalışmalarının hiçbir yerinde şehitlerimizin hatırasına gölge düşürecek bir adım yoktur”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Terörsüz Türkiye ardından terörsüz bölge hedefine ulaşarak şehitlerimizin ruhlarını şad edecek, onların fedakârlıklarının boşa gitmediğini dost düşman herkese göstereceğiz. Daha önce de pek çok kez ifade ettim; Terörsüz Türkiye çalışmalarının hiçbir yerinde şehitlerimizin hatıralarına gölge düşürecek, onların ruhunu incitecek bir adım yoktur ve olamaz” dedi.
Zaharova: Kiev'in silah tedarikçileri, bunların çocukların katli için kullanıldığını bilsinler
Ukrayna ordusunun Kursk'taki bir plaja düzenlediği saldırıda çocukların da zarar gördüğünün altını çizen Zaharova, Kiev'in Batılı silah tedarikçilerine mesaj gönderdi.
Aliyev ve Paşinyan yarın Abu Dabi'de görüşecek
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 10 Temmuz Perşembe günü Abu Dabi'de ikili görüşme gerçekleştirecek.
Rus senatör Puşkov: Trump savaş karşıtı ve reformcu potansiyelini kaybediyor
Rus senator Aleksey Puşkov, ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk başkanlık döneminde olduğu gibi savaş karşıtı ve reformcu potansiyelini kaybettiğini belirtti.