Bebek mamasına fare zehiri karıştıran şüpheliye gözaltı
GÜNDEMHiPP kavanozlarında zehirli mama bulunmasının ardından 39 yaşındaki bir şüpheli gözaltına alındı.
Avusturya'nın doğusundaki Burgenland eyaleti polisi, market raflarında satışa sunulan HiPP marka bebek mamalarının bir kısmında fare zehiri tespit edilmesinin ardından 39 yaşındaki bir şüpheliyi gözaltına aldı.
Olay nasıl ortaya çıktı?
Burgenland Eyalet Kriminal Polis Müdürlüğü, savcılığın yönlendirmesiyle başlatılan soruşturmanın, 18 Nisan'da Eisenstadt şehrindeki bir süpermarketten satın alınan bir bebek maması kavanozu içinde zehir bulunmasıyla başladığını açıkladı. O sırada bir müşteri, kavanozu ambalajının kurcalanmış göründüğünü fark ederek yetkililere bildirmişti. Kavanoza, içindeki mama tüketilmeden el kondu.
Polis, şüphelinin sorgulandığını ve şu aşamada daha fazla ayrıntı paylaşılmayacağını belirtti. Burgenland Cumhuriyet Başsavcılığı ise "kasıtlı olarak kamuyu tehlikeye atma" şüphesiyle soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Beş kavanoz ele geçirildi
Avusturya Haber Ajansı APA'nın haberine göre zehrin toksisite düzeyine ilişkin uzman raporu henüz tamamlanmadı. Tüketilmeden önce toplam beş kurcalanmış bebek maması kavanozu güvenlik altına alındı. Yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada, kurcalamanın Avusturya'daki SPAR marketlerinde satılan, 5 aylık bebekler için üretilmiş havuçlu ve patatesli 190 gramlık kavanozlarda gerçekleştiğini düşündüklerini belirtmişti.
HiPP ürünlerini geri çağırdı
Almanya'nın Pfaffenhofen kentinde merkezi bulunan HiPP, tedbir amaçlı olarak Avusturya'daki tüm SPAR market zincirlerinde -SPAR, EUROSPAR, INTERSPAR ve Maximarkt dahil- satılan bebek maması kavanozlarını geri çağırdı. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'ndeki satıcılar da markanın tüm bebek maması kavanozlarını raflardan kaldırdı.
Şirket, geri çağırmanın herhangi bir ürün ya da kalite hatasından kaynaklanmadığını vurguladı ve kavanozların fabrikayı "mükemmel koşullarda" terk ettiğini bildirdi.
HiPP: "Şantaj mağduruyuz"
HiPP, Cumartesi günü yaptığı yazılı açıklamada, gözaltı kararının kendisini "büyük ölçüde rahatlattığını" belirtti ve doğrulanan yeni ayrıntılar geldikçe kamuoyunu bilgilendireceğini ifade etti. Şirket ayrıca bu süreçte "şantajın mağduru" olduğunu açıklayarak kimliği açıklanmayan bir "şantajcının" ortak bir posta kutusuna mesaj gönderdiğini ve bunun üzerine derhal polisi bilgilendirdiklerini dile getirdi.
Olayın geçen ay ortaya çıkmasının ardından HiPP, Avusturya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'ndeki bazı bebekmaması kavanozlarını geri çağırmıştı.
AP / BÜ, JD
HABER İÇERİK KAYNAK:
https://www.dw.com/tr/avusturyada-bebek-mamas%C4%B1na-fare-zehiri-kar%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1ran-%C5%9F%C3%BCpheli-g%C3%B6zalt%C4%B1nda/a-77023691
İlginizi Çekebilir
Hollandalı prenseslere baltalı saldırı planlamakla suçlanan kişi mahkemeye çıkacak
Adamın nerede ve ne zaman gözaltına alındığı netleşmedi. Ayrıca Hollanda’daki gizlilik yönetmelikleri gereği şüphelinin kimliği açıklanmadı.
Almanya'da organik gıdalara ilgi giderek artıyor
Almanya'da organik gıda satışlarının cirosu 2025'in ilk çeyreğinde yüzde 6 artarak 4,91 milyar euroya ulaştı.
Avukatların sosyal medya paylaşımlarına yakın takip. Reklam yapamayacaklar
Sosyal medya paylaşımlarıyla reklam yapan avukatlar baro tarafından izlenecek. Baro, reklam yasağını dikkate almayanlar için takip merkezi kuruyor. Avukatların meslekleri dışında işlerle uğraşmamaları ve reklam yapmamaları konusunda daha önce de yasa değişikliği yapılmıştı.
Almanya'da şeker vergisi neden gündemde?
Alman hükümeti şekerli gazlı içeceklerden vergi alınmasını planlıyor. Destekleyenler bunun sağlıklı beslenme için önemli olduğunu savunurken, eleştirenler yeni yükler getireceğini belirtiyor.
Almanya'da acil durum gıda stoku planı
Almanya, kriz dönemlerinde gıda tedarikinin güvence altına alınması için yeni bir strateji geliştiriyor. Buna göre dayanıklı gıdalar, özel şirketlere ait depolarda da stoklanacak.
Trump, AB menşeli otomobillere uygulanan gümrük vergilerini % 25'e çıkaracağını açıkladı
Donald Trump, ABD'nin Avrupa Birliği (AB) menşeli otomobil ve kamyonlara uygulanan gümrük vergilerini %25'e çıkaracağını açıkladı.