BM'den Bağdat'a çağrı: Ezidilerin geri dönüşü için daha fazla çaba gösterilmeli
DÜNYABirleşmiş Milletler (BM) Irak İnsani Yardım Koordinatörü Gulam İsakzai, Ezidi dosyasının "hassas ve karmaşık" olduğunu vurgulayarak, Irak hükümetine yerinden edilen Ezidilerin onurlu ve gönüllü geri dönüşlerini sağlaması için çağrıda bulundu.
Birleşmiş Milletler Irak İnsani Yardım Koordinatörü Gulam İsakzai, Irak’taki Ezidi Kürtlerin durumu ve BM’nin ülkedeki geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Ezidilerin durumunu "hassas ve karmaşık" olarak nitelendiren İsakzai, Irak hükümetinin bu kişilerin kendi topraklarına dönmelerini kolaylaştırmak adına daha aktif rol oynaması gerektiğini belirtti.
"Ezidiler Irak vatandaşıdır, onurlu bir çözüm şart
İsakzai, federal Irak’ın farklı bölgelerinde sığınmacı olarak yaşayan Ezidilerin durumuna dikkat çekerek, “Bu insanlar nihayetinde Irak vatandaşıdır. Hükümet, onların gönüllü geri dönüşlerini teşvik etmek için gerekli ortamı sağlamalıdır. Yeni hükümetin bu dosyayı ciddiyetle ele alacağını ve Ezidiler için onurlu bir çözüm bulacağını umuyoruz” dedi.
UNAMI gidiyor, BM kalıyor
31 Aralık 2025 itibarıyla görev süresi dolacak olan BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) hakkında da konuşan İsakzai, kamuoyundaki "BM Irak'tan tamamen çekiliyor" algısını düzeltti.
UNAMI'nin siyasi misyonunun sona ereceğini ancak BM'nin 25 alt ajansıyla Irak'taki varlığını sürdüreceğini ifade eden İsakzai, şu ifadeleri kullandı:
"BM Irak’ı terk etmiyor. Sadece çalışma modelimiz değişiyor. Siyasi bir misyon yapısından, tamamen kalkınmaya ve ülkenin stratejik ihtiyaçlarını desteklemeye odaklanan bir yapıya geçiyoruz."
5 yıllık yeni işbirliği planı
Irak hükümeti ve uluslararası kuruluşlar, önümüzdeki 5 yılı kapsayan bir "İşbirliği Çerçevesi" protokolü imzaladı.
Bu yeni dönemde BM’nin çalışmaları şu dört ana sütun üzerine inşa edilecek:
-Ekonomik reformlar
-Sosyal koruma ve kamu hizmetleri
-Çevre ve iklim değişikliğiyle mücadele
-Yönetişim, insan hakları ve hukukun üstünlüğü
UNAMI üsleri devredildi
Sürecin bir parçası olarak, 3 Ocak 2026 tarihinde UNAMI üslerinin Irak makamlarına devredilmesi için resmi protokol imzalandı.
Irak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhammed Hüseyin Bahrululum ile BM Genel Sekreteri Özel Temsilci Yardımcısı Claudio Cordone tarafından imzalanan tutanakla, 2003’ten bu yana faaliyet gösteren misyonun devir işlemleri başlatıldı.
Başbakan Muhammed Şiya Sudani, 2024 yılında yaptığı başvuruda, Irak’ın siyasi istikrarsızlık dönemini geride bıraktığını belirterek UNAMI'nin misyonunun sonlandırılmasını talep etmişti.
haber içerik kaynak:
RUDAW
İlginizi Çekebilir
Rusya: Batı askerlerinin Ukrayna’ya yerleştirilmesini yabancı müdahale olarak değerlendireceğiz
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Ukrayna’ya konuşlandırılacak yabancı askeri birliklerin meşru hedef olarak görüleceğini belirtti.
ABD 66 uluslararası örgütten çekiliyor
ABD Başkanı Donald Trump, 66 uluslararası örgütten çekilme talimatı verdi. Dışişleri Bakanı Rubio, bunları "ABD karşıtı, gereksiz, müsrif örgütler" olarak nitelendirdi.
Suriye ordusu savaş ilan etti: 'DSG mevzileri hedefimizdir'
Suriye ordusu, Halep'te Kürt nüfusun yoğun olduğu mahallelerdeki güvenlik noktalarına karşı "kapsamlı savaş" ilan ettiğini duyurdu. Ordu, Şeyh Maksud ve Eşrefiye bölgelerindeki Suriye Demokratik Güçleri (DSG) mevzilerinin artık doğrudan askeri hedef olduğunu bildirdi.
Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: Gel beni al, seni burada bekliyorum
Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ABD'nin Venezuela'daki operasyonunun ardından ABD Başkanı Donald Trump'a 'gel de beni al' diye meydan okudu.