Çin'den ABD'ye vergi misillemesi: 27 şirket hedef alındı
GÜNDEMÇin, ABD'nin Çin menşeli ürünlere uyguladığı ek yüzde 34'lük gümrük vergisine sert yaptırımlarla yanıt verdi.
Çin Ticaret Bakanlığı, 27 ABD şirketini ihracat kontrol ve yasak listelerine ekledi. Bu şirketlerden 16'sı askeri ve sivil ikili kullanımlı ürünler nedeniyle ihracat denetimine tabi tutulurken, 11 şirket "güvenilmez varlık" listesine alındı. Bakanlık, savunma ve yüksek teknoloji sektörlerinde stratejik öneme sahip 8 nadir toprak elementinin ihracatını 4 Nisan'dan itibaren kontrollü hale getirdiğini açıkladı.
Savunma, havacılık, drone üretimi ve lojistik sektörü…
Samaryum, gadolinyum, terbiyum gibi orta ve ağır nadir metallerin küresel arzının yaklaşık yüzde 90'ını kontrol eden Çin, bu hamleyle ABD'nin savunma, uzay ve yüksek teknoloji endüstrilerini hedef aldı. Söz konusu elementler, silah sistemlerinden nükleer reaktörlere, uzay araçlarından yarı iletkenlere kadar geniş bir kullanım alanına sahip.
Yaptırımlar kapsamında, savunma, havacılık, drone üretimi ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren ABD'li firmaların Çin'e ihracatı kısıtlandı. Özellikle Skydio ve BRINC Drones gibi insansız hava aracı üreticileri, Tayvan ile işbirliği yaptıkları gerekçesiyle "güvenilmez" ilan edildi.
Ek yaptırım kararları alındı
Çin, ABD ve Hindistan'dan ithal edilen tıbbi tomografi tüplerine damping soruşturması başlattı. Ayrıca, ABD'li kimya devi Dupont'un Çin'deki faaliyetleri tekelleşme şüphesiyle inceleniyor. Çin Gümrükleri, 6 ABD şirketinin kanatlı hayvan ürünleri ve süpürge darısı ihracat izinlerini iptal etti.
Bu adımlar, ABD eski Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına ek yüzde 34 gümrük vergisi getirme planına yanıt niteliğinde. Çin, ABD'nin tarife artışına aynı oranda misilleme yapacağını açıklamış, nadir toprak elementleri ihracatını da kısıtlamıştı. - RUDAW
İlginizi Çekebilir
Çermik Kitap Fuarı ve Kültür Sanat Festivali Başlıyor!
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde, 5 Mayıs'ta başlayacak olan 5. Çermik Kitap Fuarı ve Kültür Sanat Festivali hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. 11 Mayıs’a kadar sürecek olan fuara bu yıl 103 yayınevi ve 62 yazar katılacak.
Yolsuzlukla suçlanan kardinal Becciu, Papa Francis'in halefinin seçileceği toplantıya katılmayacak
Vatikan'daki ilk derece mahkemesi tarafından 2023 yılında zimmetine para geçirmekten suçlu bulunan kardinal, günler süren tartışmaların ardından yeni Papa'nın seçileceği toplantıya katılmama kararı aldı.
AB hükümetleri, iklim politikaları hakkındaki dezenformasyonla mücadeleyi görüşüyor
AB'nin iklim ve çevre politikalarını hedef alan dezenformasyon ve propaganda faaliyetleri, İspanya ve Portekiz’deki felaket niteliğindeki elektrik kesintisinden yalnızca bir gün sonra, Salı günü çevre bakanlarının gündemindeydi.
Trump'ın vergileri Çin'e bir hediye: ABD'nin güvenilirliğini zayıflattı
ABD medyası, Başkan Donald Trump'ın uyguladığı gümrük vergilerinin, Çin lideri Şi Cinping için ‘gerçek bir hediye’ haline geldiğini, zira dünya genelinde ABD'ye olan güvenin sarsıldığını belirtti.