ECB Başkanı Lagarde, görevden erken ayrılacağı iddialarını yalanladı
SİYASETChristine Lagarde'ın Ekim 2027'de görev süresi dolmadan önce ECB Başkanlığı'ndan istifa edebileceği bildirildi. ECB, Euronews'e verdiği yanıtta iddiaları yalanladı.
Christine Lagarde’ın Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanlığından planlanandan önce ayrılmaya hazırlandığı yönündeki haberlerin ardından, bir ECB sözcüsü Euronews’e iddiaların doğru olmadığını açıkladı.
Sözcü, Lagarde’ın görevine odaklanmayı sürdüreceğini de ekledi.
Financial Times’ın konuya yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre söz konusu kararın arkasında siyasi bir zamanlama bulunuyor.
Haberlerde, Ekim 2027’de resmi olarak sekiz yıllık görev süresi sona erecek olan Christine Lagarde’ın, Nisan 2027’de yapılacak Fransa seçimlerinden önce ECB Başkanlığı'nı bırakacağı iddia edilmişti.
Lagarde’ın erken ayrılması, görev süresi dolmak üzere olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in halefinin atanmasında söz sahibi olmasını sağlayarak Avrupa’nın en büyük iki ekonomisinin mevcut liderliğine Avrupa para politikasının geleceğini şekillendirme fırsatı verebilir.
Macron’un anayasal olarak üçüncü kez aday olamaması nedeniyle Brüksel ve Paris’te aşırı sağ Ulusal Birlik (National Rally / Rassemblement National - RN) ve Almanya’daki Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) yükselişine ilişkin endişeler artıyor.
Marine Le Pen ve siyasi varisi Jordan Bardella’nın anketlerde güçlü görünmesi, Paris’te AB şüphecisi bir yönetimin iktidara gelmesi ihtimalini gündeme getiriyor. Böyle bir senaryonun AB kurumlarındaki kritik atama süreçlerini kilitleyebileceği değerlendiriliyor.
Geçen hafta Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau da benzer nedenlerle erken istifa edeceğini açıklamıştı.
Çarşamba sabahı yayımlanan bir açıklamada Fransa Merkez Bankası başkanı haberlere ilişkin yorum yaptı.
Villeroy de Galhau bir parlamento komitesinde, "Lagarde hakkında bir söylenti okudum, fark ettim ama bana bilgi gibi görünmüyor. O yüzden yorum yapmayı ECB’ye bırakıyorum," dedi.
ECB başkanlığı için yarış
Lagarde’ın yerine kimin geçeceğine ilişkin tartışmaların Avrupalı ekonomistler arasında hız kazanması bekleniyor.
Aralık ayında Financial Times’ın yaptığı ankete göre Hollanda Merkez Bankası’nın eski başkanı Klaas Knot ile İspanya Merkez Bankası’nın eski başkanı Pablo Hernandez de Cos, Christine Lagarde’ın en muhtemel halefleri olarak görülüyor.
Knot giderek “Goldilocks” yani dengeli aday olarak değerlendiriliyor.
Enflasyonu düşürmeyi her şeyden önce gören bir isim olarak öne çıkan Knot, daha ılımlı ve uzlaşmacı bir çizgiye yönelmiş deneyimli bir isim olarak öne çıkıyor.
Berlin açısından da cazip görülüyor; çünkü Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in siyasi açıdan bir Alman yerine benzer görüşte bir Hollandalıyı desteklemesi daha kolay olabilir.
Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) başındaki de Cos ise güçlü teknik uzmanlığı ve “çok iyi bir ekip oyuncusu” olarak bilinen profili sayesinde üst düzey adaylar arasında yer almayı sürdürüyor.
haber içerik kaynak:
https://tr.euronews.com/my-europe/2026/02/18/ecb-baskani-lagarde-gorevden-erken-ayrilacagi-iddialarini-yalanladi
İlginizi Çekebilir
Zaharova: Ukrayna yeniden tarafsız ve nükleer silahsız statüye dönmeli
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hint medyasına verdiği röportajda, Rusya’nın Ukrayna ve Orta Doğu krizlerinde diplomatik çözüme hazır olduğunu, aynı zamanda stratejik ortağı Hindistan ile enerji ve savunma alanlarındaki iş birliğini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti.
AB, çalıntı Ukrayna tahılı taşıyan Rus gemisi nedeniyle İsrail'e yaptırım uygulamaya 'hazır'
Ukrayna'dan çalınan tahılı taşıyan bir Rus gölge filo gemisinin Hayfa'ya varmasının ardından Ukrayna ile İsrail arasında diplomatik bir kriz patlak verdi. Brüksel olaya karışanlara yaptırım uygulamaya hazır olduğunu açıkladı.
Kral 3. Charles Beyaz Saray'da: ABD-İngiltere ittifakı 'vazgeçilmez'
Kral 3. Charles, salı akşamı Beyaz Saray’daki devlet yemeğinde yaptığı büyük ölçüde neşeli ve hafif tonlu konuşmada, 'insanlık tarihinin en önemli ittifaklarından biri' olarak nitelendirdiği ABD-İngiltere ilişkilerine dikkat çekti.
Trump'tan Almanya Başbakanı Merz'e İran tepkisi
ABD Başkanı Trump, İran savaşı nedeniyle kendisini eleştiren Almanya Başbakanı Merz'i "İran'ın nükleer silah edinmesini desteklemekle" suçladı.