İLBER HOCADAN LOZAN AÇIKLAMASI
GÜNDEMTARİHÇİ İLBER ORTAYLI KENDİ SOSYAL HESABI X DE YAPTIĞI PAYLAŞIMDA. LOZAN VE GÜNDEMDEKİ MESELELERE DEĞİNDİ:
"Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu belgesidir. Uzun zaman için Dışişleri Bakanlığı bunu böyle vurgular, mensuplarının ve genç adayların bu anlaşmayı iyi bilmesini isterdi. Bugün Lozan üzerinde zafer mi mağlubiyet mi kavgası yapılıyor. Bu boş ve art amaçlı bir kavgadır. Bir grubun bilhassa Oniki Ada’nın Yunanistan’a bırakılması gibi muayyen maddeler ileri sürdükleri, yakın Türkiye tarihinden haberdar olmadıkları görülüyor. Bunlar samimi davranışlar değildir. Hukuki vesikalar mesnetsiz tarih kavgalarına alet edilemez. Şüphesiz ki Lozan bir vesika olarak tarafların riayet ettiği, bu bölgedeki barışı ve hâkimiyeti tanıyan önemli bir girişimdir. Bu niteliğin herkesçe böyle bilinmesinde fayda vardır.
Lozan bir zafer midir? Lozan’ın zafer olduğunu o günlerde Avrupa basını da ilan etmiştir. Lakin büyük mesele Cumhuriyet’imizin ve milletimizi tatmin eden bir uzlaşmanın varlığıdır. Kapitülasyonların kaldırılması konusu hiç şüphesiz ki Britanya ve kapitülasyon sahibi devletler tarafından tatmin edici değildir. O yüzden aralarındaki ihtilafa rağmen bu devletler; yani Fransa, İtalya ve İngiltere Lozan’daki kapitülasyonlar konusunda birleşmişlerdi. Fakat ordunun kazandığı zafer, Mustafa Kemal ve İsmet Paşaların bu konudaki direnci meseleyi değiştirmiştir. Lozan’da kapitülasyonlar kaldırıldı.
Lozan, Türkiye’yi müstakil bir devlet ve Cumhuriyet olarak ilan etti. Vakıa Cumhuriyet bundan sonra ilan edilecektir. Ama TBMM Hükûmeti’nin 1922 yılı kasımından beri saltanat sistemini lağvettiği biliniyor. Lozan Antlaşması olmasa Birinci Dünya Savaşı da İstiklal Savaşı da hukuki statü bakımından devam edecekti. Böyle savaşı bitirmeyen, mütareke rejimiyle devam eden ülkelerin örneği vardır. En başta Avrupa; İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1980’lerin sonuna kadar Almanya’nın statüsü beynelmilel bir antlaşma ile tespit edilmiş değildi. Mütareke hükümlerine göre ve bunun üzerine verilen tekil anlaşmalarla durum devam etti. Mesela Avusturya mütarekeden sonra devlet anlaşması denen 1955 tarihli müttefikler ve yeni Avusturya arasındaki bir anlaşmayla bağımsızlık statüsüne kavuştu."
İlginizi Çekebilir
Türkiye'de aileler küçülüyor
bloomberght.com da yer alan habere göre: Ortalama hane halkı 16 yılda 4 kişiden 3,1 kişiye düştü.. Tek kişilik hane halkının oranı 12 yılda 1,6 katına çıktı.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ KÖY KÖY BELDE BELDE GEZİYOR
Mersin il milli eğitim müdürü Fazilet Durmuş, makamında kös kös oturanlardan değil. Görev yaptığı ilde köy köy, mahalle mahalle, belde belde gezerek kendisine bağlı okullarda çocukların eğitimini bire bir izliyor ve onlarla iletişim kurarak sosyal bağlar geliştiriyor.
ADAM DOKTOR DEĞİL HAYAT AŞISI
Mersin'in Erdemli ilçesi Devlet Hastanesinde görev yapan Uz.Dr. Mehmet Sağlamoğlu (Ortopedi) yaptığı ameliyatlar ile günün konusu oldu. Yaptığı her ameliyat ile hastaya şifa olan doktora yöre halkı, "o sadece bir doktor değil adeta şifa aşısı" diyerek memnuniyetlerini dile getiriyorlar.
Guterres: BM Ukrayna'da çözüm için taraflara her türlü desteği vermeye hazır
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’nin Ukrayna'da çözüm için taraflara her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.