© Haberanaliz.net 2005

IRAK'TA BİR İLK - Kadın Partisi 'Mewadda': 'Partimiz kadınlara yer vermeyen düzene karşı kuruldu'

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, tamamen “kadınların sorunlarına” ve “kadınların güçlendirilmesi”ne odaklı yeni bir siyasi parti resmî onay aldı. “Mewadda Kadınlar Partisi”, kurucusu ve genel sekreteri Cîhan Tayi başkanlığında kuruldu. Parti, erkek egemen siyaset sahnesinde Irak’ta farklı ve etkili bir ses olmayı hedefliyor.

“El-Mewadda Kadınlar Partisi”, kurucu genel sekreteri Cîhan Tayi liderliğinde çalışmalarına başladı. Parti, erkek egemen siyasi düzen içinde kadınların dışlandığı yapıya karşı etkili bir alternatif sunmayı amaçlıyor.

Parti’nin kurucu genel sekreteri Cîhan Tayi, Rûdaw TV’de yayımlanan “Nûroj” programında Nalin Hasan’ın sorularını yanıtladı.

Tayi, partinin Iraklı kadınların yaşadığı zulüm ve acılardan doğduğunu belirterek, “Irak toplumunda kadınlar nüfusun yarısından fazlasını oluşturuyor. Partimiz, kadınların geri planda bırakıldığı ve karar alma mekanizmalarından dışlandığı bir düzene karşı kuruldu” şeklinde konuştu.

7 binden fazla üye: Erkeklerden destek aldık

Kuruluş süreciyle ilgili olarak Tayi, iki yılı aşkın bir hazırlık sürecinin ardından partinin kongresini düzenlediklerini ifade etti. Parti kurmak için 2.500 üyeye ihtiyaç olduğunu, ancak beklenenden çok daha fazla ilgi gördüklerini söyledi.

Tayi, “Şu ana kadar üye sayımız 7.000’i aştı. Bu, halkın kadın partilerine olan güvenini gösteriyor. Özellikle erkeklerden de ciddi destek aldık” dedi.

Erkek üyelere kota

Irak’taki parti yasalarına göre, El Mewadda Partisi’nin de belirli bir oranda erkek üye kabul etmesi zorunluydu. Tayi bu konuda şunları belirtti:
“Nasıl erkek partilerinde kadınlara %25 kota zorunluysa, bizim kadın partimizde de üyelerin üçte birinin erkek olması gerekiyordu. Biz de bu şartı kabul ettik çünkü bir parti sadece tek bir cinsiyete ait olmamalı.”

Bürokratik engeller ve seçimlere katılamama

El Mewadda Partisi, devlet kurumlarındaki bürokratik prosedürler nedeniyle son genel seçimlere katılamadı. Özellikle sorgulama ve yargı kurumu dosyayı yedi aydan fazla bekletti.

Tayi bu duruma üzülerek şu sözlerle tepki gösterdi:
“Partimizin ruhsatı iki yılı aşkın gecikmeyle verildi. Sadece Adalet Komisyonu’nda dosyamız 7 ay bekletildi. Bu yüzden önümüzdeki seçimlere katılamadık. Bu bizim değil, sistemin sorunudur. Bu nedenle seçime katılma hakkımız elimizden alındı. Ama inşallah bir sonraki seçimlere katılacağız.”

Irak’ın kalabalık siyasi sahnesinde yeni bir ses

El Mewadda Partisi’nin kuruluşu, Irak’ın halihazırda siyasi parti yoğunluğu yaşadığı bir döneme denk geldi. Resmî verilere göre, Irak’ta kayıtlı yaklaşık 470 siyasi parti bulunuyor. Bu partilerin çoğu etnik, mezhepsel veya klasik ideolojik temelde kurulmuş olup, büyük ölçüde erkekler tarafından yönetiliyor.

Bu bağlamda, kendisini açık şekilde “kadın partisi” olarak tanımlayan ve ana hedefini kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi güçlenmesi olarak belirleyen bir partinin sahneye çıkışı, dikkat çekici ve yeni bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

İttifaklar ve gelecek planları

Diğer partilerle ilişkiler konusunda Cîhan Tayi, özellikle Irak Komünist Partisi gibi bazı yeni ve sivil partilerden destek ve tebrik aldıklarını, bazı temsilcilerin ise partinin kuruluş kongresine bizzat katıldığını söyledi.

Şu anda sadece Bağdat’ta bir merkezleri bulunan El Mewadda Partisi, gelecekte Irak’ın diğer vilayetlerinde de şube açmayı planlıyor. Tayi, Kürdistan Bölgesi’nde katılımın şu an için düşük olduğunu ancak ileride bu oranın artmasını umduklarını belirtti.

haber içerik ve kaynak : RUDAW

İlginizi Çekebilir

Bakan Bayraktar: Türkiye-Irak ham petrol boru hattında şu anda bir akış yok

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye-Irak ham petrol boru hattının günlük 1,5 milyon kapasitesi olduğunu ancak hiçbir zaman tam kapasiteye ulaşmadığını belirterek, "Biz bu hattı çalışır vaziyette tutmak için geçtiğimiz yıllarda çok yatırım yaptık. Yeni anlaşma taslağında bu hattın 'full' (tam kapasite) kullanılmasını sağlayacak bir mekanizmanın olması lazım dedik" dedi.

Doç.Dr. Mahmut Bakır Koyuncu’dan Üstat Göktaş’a nezaket ziyareti

Mersin’in yetiştirdiği Burhan köyü Yörük Türkmen aşiretlerinin evladı olan, Hemotoloji uzmanı, Hacatepe üniversitesi ve Adana şehir hastanesinde kendi dalında önemli hizmetlere imza atan, şu anda Mezitli Medikal Park hastanesi bölüm doktorlarından olan, Başarılı ve titiz çalışmalarıyla halkın engin gönlünde taht kuran Doç. Dr. Mahmut Bakır Koyuncu, Gazeteci Yazar ve İktisatçı, Üstat Mustafa Göktaş’a bugün bir nezaket ziyaretinde bulundu. Bu ziyaret de memleket ve millet meseleleri ön planda idi.

EFSANE HEKİMDEN ÜSTAT GÖKTAŞ’A NEZAKET ZİYARETİ

Mersin İl sağlık müdürlüğünü 1987-91 arası, Mersin Devlet Hastanesi Başhekimliğini 2001 -2004 arası efsane bir şekilde icra eden, fakir ve fukara dostu olarak bilinen, çalışmalarıyla ATOM KARINCAYA benzetilen, Mersin’de birbirinden kıymetli Valiler ile devlete hizmeti şiar edinen, devletçiliği, vatanseverliği, milliyetçiliği tartışılmaz olan deri ve zührevi hastalıklar uzmanı Uz. Dr. Yılmaz Aksoy, Araştırmacı Gazeteci Yazar ve İktisatçı, Üstat Mustafa Göktaş’a nezaket ziyaretinde bulundu. Bu ziyaret de memleket ve millet meseleleri ön planda idi.

YEŞİLAY BAŞKANINDAN ÜSTAT GÖKTAŞ’A NEZAKET ZİYARETİ

Mersin YEŞİLAY il başkanı KEMALETTİN ERDOĞAN, Araştırmacı Gazeteci Yazar ve İktisatçı Üstat Mustafa Göktaş’a bu gün nezaket ziyaretinde bulundu. Bu ziyaret de Mersin YEŞİLAY kurumunun yaptığı hizmet ve çalışmalar ön planda idi.

TÜM HABERLER