Japonya'dan BM'de tarihi çağrı: Güvenlik konseyi işlemiyor
SİYASETJaponya Başbakanı Sanae, ABD'nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu'nda yaptığı hitapta, BM Güvenlik Konseyi'nin mevcut yapısının uluslararası barışı sağlamakta yetersiz kaldığını belirtti. Küresel istikrarsızlığa dikkat çeken Başbakan, konseyin meşruiyeti için üye sayısının artırılması çağrısında bulundu.
Uluslararası düzenin büyük bir istikrarsızlık ve jeopolitik rekabet dönemi yaşadığını vurgulayan Takaiçi Sanae, "Soğuk Savaş sonrası dönem" söyleminin geride kaldığını ifade etti. Rusya-Ukrayna Savaşı'nı BM Şartı ilkelerinin ihlaline örnek gösteren Takaiçi, "Bu mevcut durumda, Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış için işlemediği söylenmelidir" diyerek reform zorunluluğunun altını çizdi.
Konseyin meşruiyetini ve temsiliyetini güvence altına almanın elzem olduğunu belirten Başbakan, hem daimi hem de daimi olmayan üye sayısının artırılması gerektiğini savundu. Ayrıca Hürmüz Boğazı'ndaki seyrüsefer tehditlerine, yapay zeka güvenliğine ve 2050 net sıfır emisyon hedeflerine de dikkat çekti.
Erdoğan ile Stratejik Görüşme ve "İki Kanat" Vurgusu
BM Genel Kurulu marjında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştiren Takaiçi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye ile ilişkilerin önemine değindi. Orta Doğu'da istikrarın sağlanması ve Hürmüz Boğazı'nda güvenli seyrüseferin temini konularının ele alındığını aktaran Takaiçi, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın derinleştirileceğini vurguladı.
Japonya ile Türkiye arasındaki bağları değerlendiren Takaiçi Sanae, "Japonya-Türkiye ilişkileri sıklıkla, 'Asya'nın uçsuz bucaksız coğrafyasını doğudan ve batıdan destekleyen iki kanat' benzetmesiyle tarif edilir" ifadesini kullandı. Görüşmede eğitim, ekonomi ve savunma alanlarında iş birliğinin artırılması konusunda mutabakata varıldığı bildirildi.
haber içerik kaynak:
https://anlatilaninotesi.com.tr/20260923/japonyadan-bmde-tarihi-cagri-guvenlik-konseyi-islemiyor-1108964369.html
İlginizi Çekebilir
Zaharova'dan Polonyalı bakana ironik yanıt: ‘Haloperidol almalı’
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, olası bir savaş ihtimaline karşı gıda stoku yaptığını açıklayan Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski’ye tepki göstererek antipsikotik bir ilaç önerisinde bulundu.
MHP'li Feti Yıldız 'çağdaş ceza adaletinin temel taşları'nı tek tek sıraladı!
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, çağdaş ceza adalet sistemlerinin temel taşları olan hakları tek tek sıraladı. Yıldız, hak arama, savunma, isnatları öğrenme, makul sürede ve açık yargılanma gibi hakların unutulmaması gerektiğini vurguladı.
AKIN GÜRLEK AÇIKLADI: ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN HİÇBİR İHMAL KARŞILIKSIZ KALMAYACAKTIR!
ADALET BAKANI AKIN GÜRLEK AÇIKLADI: ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN HİÇBİR İHMAL KARŞILIKSIZ KALMAYACAKTIR!
Burhan Özfatura hayatını kaybetti
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura 83 yaşında hayatını kaybetti. Özfatura, dün ani gelişen kalp rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakıma kaldırılmıştı
“Terörsüz Türkiye sürecini, bir devlet projesi olarak yürütüyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınlarımızın Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Kura Töreni”nde yaptığı konuşmada, “Ocaklarımıza yarım asırdır kor ateşler düşüren terör musibetini tamamen ortadan kaldırmak için başlattığımız Terörsüz Türkiye sürecini, bir devlet projesi olarak yürütüyoruz” dedi.
İsrail'in BM Temsilcisi'nden İran'a tehdit: Kimseyi beklemeden karşılık vereceğiz
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, İran'ın İsrail'e saldırması halinde kimseyi beklemeden misilleme yapacaklarını söyledi. Danon, İran'ın nükleer programı, balistik füzeleri ve vekillerine verdiği desteğin hedef alınması gerektiğini savundu.