© Haberanaliz.net 2005

Kanada rotayı AB'ye çeviriyor: Carney, Avrupa Parlamentosu'na hitap edecek

Ziyaret, Ottawa ile Washington arasındaki ticaret geriliminin tırmandığı ve Kanada'nın ABD'yi ülkenin egemenliğine saldırmakla suçladığı bir dönemde gerçekleşecek.

Kanada Başbakanı Mark Carney, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergileri nedeniyle Washington ile Ottawa arasındaki gerilim tırmanırken, Kanada ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla gelecek ay Avrupa Parlamentosu'na hitap edecek.

Carney, 17 Eylül'de Avrupa Parlamentosu'nda konuşma yapacak. Kanada Başbakanı ayrıca bir gün önce, AB'nin politika öncelikleri ve siyasi yönelimini ortaya koyan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Birliğin Durumu konuşmasına katılacak.

Avrupa Parlamentosu'nun onur konuğu ağırlaması alışılmadık bir durum olmasa da Carney'nin daveti, önceki yıllara kıyasla daha siyasi bir anlam taşıyor. Brüksel, önceki yıllarda onur konukları olarak sivil toplum temsilcilerini davet etmiş ve Ukrayna'ya odaklanmıştı. Carney'nin ziyareti, ABD ile Kanada arasındaki ticaret savaşı tırmanırken AB ile "giderek daha yakın" bir ortaklık kurma sözü vermesinin ardından gerçekleşecek.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, çarşamba günü X'te yaptığı paylaşımda, "Başbakanın önemli ziyareti, AB-Kanada ilişkilerini derinleştirmek ve bağlarımızı güçlendirmek için bir fırsat olacak," ifadelerini kullandı.

Geçen hafta Kanada ile ABD arasında aylar süren zorlu müzakerelerin ardından ticaret görüşmeleri çöktü. Ottawa, Washington'ı Fransızca diline ilişkin tavizler talep ederek, Kanada'nın ayrı ticaret anlaşmaları yapma imkanını kısıtlayarak ve karşılığında çok az şey sunmasına rağmen aşırı taleplerde bulunarak ülkenin egemenliğine müdahale etmekle suçladı.

Trump yönetimi ise Kanada'nın ABD tarafından korunduğunu, savunma harcamalarının yetersiz kaldığını ve Carney'nin siyasi çıkar sağlamak amacıyla "sert adam" taktiklerine başvurduğunu savunuyor.

ABD, 20 milyar dolar (17 milyar euro) değerindeki Kanada ürünlerine yüzde 50'ye varan gümrük vergileri uygularken, önemli sektörlere yönelik ek vergiler de getirmekle tehdit etti. Kanada ise Kuzey Amerika'daki iki komşu arasındaki gerilimi benzeri görülmemiş bir seviyeye taşıyan gelişme karşısında, "dolarına dolar" karşılık verecek misilleme tarifeleri uygulayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, salı günü yaptığı açıklamada, Meksika Körfezi'nin adını "Amerika Körfezi" olarak değiştirme kararının ardından Ontario Gölü'nün adını da "Amerika Gölü" olarak değiştirmeyi değerlendirdiğini söyledi.

Trump daha önce de Kanada'dan defalarca ABD'nin bir eyaleti olarak söz etmiş ve iki ülke arasındaki sınırın gelişigüzel, "cetvelle çizilmiş" olduğunu savunarak mevcut sınırı sorgulamıştı.

Eski bir merkez bankacısı olan Carney, ABD'nin agresif gümrük vergisi politikası izlediği ve müttefiklerinden daha fazla uyum talep ettiği bir dönemde uluslararası düzenin altüst olması karşısında, "orta güçler" olarak nitelendirilen ülkelerden oluşan bir koalisyon kurulmasını savunuyor.

HABER İÇERİK KAYNAK:

https://tr.euronews.com/my-europe/2026/08/27/kanada-rotayi-abye-ceviriyor-carney-avrupa-parlamentosuna-hitap-edecek

İlginizi Çekebilir

Saraydan açıklama: Norveç Kralı Harald'ın durumu 'son derece ciddi'

89 yaşındaki Kral Harald, bir kan hastalığı nedeniyle 17 Ağustos'tan bu yana Oslo'da hastanede tedavi görüyor. Kraliyet ailesinin üst düzey üyeleri programlarını iptal etti.

GÜRSEL TEKİN: Siyasette en büyük sorun, fikir ayrılığı değil; çıkar uğruna kurulan yavşak ilişkiler.

Kendisine İstanbul aşığı, Türkiye sevdalısı diyen CHP İstanbul il Başkanı Gürsel Tekin bu gün bir paylaşım yaptı.

Dürüst devlet ve siyaset adamı Devlet BAHÇELİ’nin yapmış oldukları yazılı basın açıklaması

Dürüst devlet ve siyaset adamı Devlet BAHÇELİ’nin yapmış oldukları yazılı basın açıklaması:

ERDOĞAN: “Gelecek nesillere terörsüz bir ülke ve bölge bırakmakta son derece kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye'yi yarım asırlık bir sıkıntıdan kurtarma çabasına gölge düşürmenin bahanesi olmaz. Bu iktidar ve ittifak olarak sadece bizim meselemiz değildir. Bu mesele bir devlet meselesidir. 86 milyonun ortak meselesidir. Milletimiz de artık bu meselenin kalıcı biçimde çözülmesini istemektedir. Biz de bu sorunu çözmekte, gelecek nesillere terörsüz bir ülke ve bölge bırakmakta son derece kararlıyız. Bugün bir kez daha hangi siyasi görüşte olursa olsun herkesi çözümün bir parçası olmaya çağırıyorum” dedi.

Arif Ahmet Denizolgun'un otopsisinde "şüpheli ölüm" tespiti

Beykoz'da 2016'da vefat eden eski Ulaştırma Bakanı Arif Ahmet Denizolgun'un otopsisinde "şüpheli ölüm" tespiti ve Alihan Kuriş'in de arasında olduğu şüpheliler hakkında "adam öldürme" suçundan başlatılan soruşturma sürdürülüyor.

Alman aşırı sağcı lider: Euro ve Schengen'den çıkacağız

Aşırı sağcı AfD lideri Alice Weidel hükümete gelmeleri hâlinde göçü sınırlayacaklarını, Schengen ve eurodan çıkacaklarını söyledi. AfD'nin gelecek ay Saksonya-Anhalt seçiminde birinci parti çıkması bekleniyor.

TÜM HABERLER