Körfez'de yine çatışma: Kuveyt ve Bahreyn'den İran'a kınama
GÜNDEMAteşkese rağmen İran ve ABD arasında Körfez bölgesinde karşılıklı saldırılar gerçekleşti. Toprakları İran tarafından hedef alınan Bahreyn ve Kuveyt, bu saldırıları kınadı.
ABD ile İran arasındaki ateşkese rağmen Körfez bölgesinde karşılıklı saldırılar dün gece de sürdü.
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), İran'dan Hürmüz Boğazı'na gönderilen dört insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü, bundan birkaç saat sonra ise İran'ın Kuveyt ve Bahreyn'e yedi balistik füze fırlattığını bildirdi.
Hürmüz Boğazı'nda engellenen İHA'ların deniz trafiği için tehdit oluşturduğunu ifade eden CENTCOM, "daha fazla saldırıya karşı savunma amacıyla" Goruk kenti ve Keşm Adası'nda İran kıyı gözetleme radar üslerinin vurulduğunu kaydetti.
Açıklamada, İran tarafından fırlatılan altı füzenin engellendiğini, yedinci füzenin ise hedefine ulaşamadığı belirtildi.
İran: ABD üsleri hedef alındı
Saldırıları teyit eden İran, ABD üslerinin hedef alındığını açıkladı. İran haber ajansı Tasnim'in aktardığına göre, İran Devrim Muhafızları ABD ordusunun Sirik ve Keşm Adası'na yönelik saldırılarının ardından, "düşmanın bölgedeki üslerinin füzelerin hedefi" olduğunu bildirdi.
Kuveyt ordusundan yapılan açıklamaya göre füze ve İHA'larla düzenlenen saldırılara karşı hava savunma sistemleri devreye girdi. Bahreyn'de de sabahın erken saatlerinde füze alarmı verildiği aktarıldı.
Bahreyn ve Kuveyt'ten İran'a tepki: Egemenliğin ihlali
Basra Körfezi'nde yer alan takımada ülkesi Bahreyn, kendi topraklarına ve Kuveyt'e yönelik saldırıları kınadı. Devlet haber ajansı BNA'nın aktardığına göre, Bahreyn Dışişleri Bakanlığı saldırıları her iki ülkenin egemenliğine yönelik "ağır bir ihlal" olarak nitelendirerek, İran'ın "haksız" saldırılarına son vermesi gerektiğini vurguladı. Bakanlığın açıklamasında, Bahreyn'in egemenliğini, güvenliğini ve halkını korumak için hiçbir taviz vermeyeceği kaydedildi.
Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da İran'ın "tekrarladığı iğrenç saldırıların" hiçbir şekilde "haklı bir gerekçesinin olmadığını" vurguladı. Açıklamada, İran'ın bu "açık saldırganlık" ile bu tür eylemlerin sona erdirilmesi yönündeki uluslararası çağrıları dikkate almadığı ve bölgenin istikrarı ile halkın güvenliğini tehlikeye attığı belirtildi.
Öte yandan Kuveyt İran'ın saldırılarına karşı savunmayı artırmak amacıyla ABD'den insansız hava araçlarına karşı yeni savunma sistemleri satın alıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuveyt'e yaklaşık 2 milyar dolar değerinde silah satışının onaylandığını duyurdu. Savunma sisteminin ne zaman teslim edileceği ise şimdilik belirsizliğini koruyor.
Trump: İran, füzelerinin beşte birine hâlâ sahip
ABD Başkanı Donald Trump'ın tahminlerine göre İran'ın füzelerinin beşte biri hâlâ duruyor. NBC News televizyonuna konuşan Trump, İran'ın insansız hava aracı fabrikalarının, fırlatma rampalarının ve füze üretim tesislerinin çoğunun vurulduğunu söyledi. Trump, "Ancak hâlâ kapasiteleri var. Bazı füze ve insansız hava araçları bulunuyor. Yüzde olarak söylersem, belki füzelerinin yüzde 21 ile 22'si kaldı" diye konuştu. Trump'ın bu açıklamaları hangi bilgilere dayanarak yaptığı ise belirsiz. Ancak son haftalarda ABD medyasında yetkililere ve istihbarat kaynaklarına dayandırılan haberlerde İran'ın füzelerinin büyük kısmının hâlâ sahip olduğu belirtilmişti. New York Times, Mayıs ayı ortasında yayınladığı bir haberde İran'ın hâlâ fırlatma rampaları ile füze cephaneliğinin yüzde 70'ine sahip olduğunu iddia etmişti. Washington Post'un haberinde de benzer sayılar yer almıştı.
Tahran, Körfez ülkelerindeki ABD üslerini hedef alan saldırıların ABD'nin saldırılarına yönelik misilleme olduğunu savunuyor. ABD ise İran'a yönelik saldırıları Tahran'ın provokasyonlarına karşı meşru müdafaa olarak nitelendiriyor. ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları ile 28 Şubat'ta başlayan savaşta, Washington ile Tahran arasında yaklaşık iki ay önce ilan edilen geçici ateşkese rağmen karşılıklı saldırılar sürüyor. İki ülke arasında nihai ateşkes sağlanması ve savaşın sona erdirilmesi için müzakerelere de devam ediliyor.
dpa, AFP/JD, CÖ
haıber içerik kaynak:
https://www.dw.com/tr/k%C3%B6rfezde-yine-%C3%A7at%C4%B1%C5%9Fma-kuveyt-ve-bahreynden-i%CC%87rana-k%C4%B1nama/a-77445457
İlginizi Çekebilir
Türk balıkçı teknesine Kırım açıklarında saldırı: Bir ölü
Kırım'ın Sivastopol kenti açıklarında saldırıya uğrayan Türk balıkçı teknesi battı. Saldırıda bir kişi hayatını kaybetti.
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman dâhil 42 kişi tutuklandı
İzmir'de Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, önceki dönem Belediye Başkanı Erhan Kılıç ve eski CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya dâhil 42 kişi tutuklandı.
Ankara'da NATO Zirvesi için hazırlıklar başladı
7-8 Temmuz'da yapılacak NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesi için Ankara'da hazırlıklar yoğunlaştı.
Almanya'da 39 bin euroya satılık ada
Almanya'da suni bir ada açık arttırmayla satışa çıkarıldı. Yıkılan Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) tarafından askeri amaçla inşa edilen ada için talep edilen başlangıç fiyatı 39 bin euro.
Almanya BM Güvenlik Konseyi'ne seçilemedi
BM Güvenlik Konseyi'nde geçici üyelik için şimdiye kadar girdiği tüm seçimleri kazanan Almanya bu kez eli boş döndü. Gazze savaşında takındığı tutumun bunda önemli rol oynadığı belirtiliyor.
FEVZİ ARICI BABAYI EBEDİYETE UĞURLADIK
Mersin’in yetiştirdiği güzel insanlardan birisi olan ve TBMM de efsane şekilde vekillik yapan, vatandaşın her zaman yanında duran YUSUF FEVZİ ARICI’YI bugün memleketi Gülnar ilçesinde Ayvalık mahallesi Mezarlığına defnederek ebediyete uğurladık.