Tayland ve Kamboçya haftalar süren çatışmaların ardından ateşkes imzaladı
DÜNYABir süredir kanlı sınır çatışmaları yaşayan Tayland ve Kamboçya'nın imzaladığı ateşkes anlaşması, 27 Aralık Cumartesi yerel saatle öğlen yürürlüğe girdi.
Her iki ülkenin savunma bakanları yaptıkları ortak açıklamada, Tayland ve Kamboçya'nın derhal ateşkes ilan etme konusunda anlaştıklarını duyurdu.
İki taraf cephe hatlarını bulundukları yerde tutma ve sınır bölgelerinde yaşayan sivillerin evlerine dönmelerine izin verme konusunda anlaştı.
Üç haftadır yoğunlaşan çatışmalarda onlarca kişinin ölmüş ve yaklaşık bir milyon kişi yerinden edilmişti.
Açıklamada, ateşkes 72 saat boyunca yürürlükte kaldıktan sonra, Temmuz ayından bu yana Tayland tarafından tutulan 18 Kamboçyalı askerin serbest bırakılacağı belirtildi.
Bir süredir müzakereleri yürütülen anlaşma, Çin ve ABD'nin diplomatik teşviki ile iki ülke arasında günlerce süren görüşmelerin ardından geldi.
Sınırdaki kara mayınlarının kaldırılmasına yönelik bir anlaşma da imzalandı.
bbc.türkçe
İlginizi Çekebilir
Meksika’da yolcu treni faciası: 13 ölü, 98 yaralı
Meksika’nın güneyindeki Oaxaca eyaletinde yolcu treninin virajda raydan çıkması sonucu 13 kişi hayatını kaybetti, 98 kişi yaralandı. 241 yolcu ve 9 mürettebatın bulunduğu tren kazasının ardından bölgeye yüzlerce personel sevk edilirken, Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum olayla ilgili kapsamlı inceleme talimatı verdi.
Somali’den sert tepki: İsrail’in Somaliland kararı 'bölgesel tehdit'
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, İsrail’in Somaliland’ı tanıma kararının bölgesel güvenliği tehdit ettiğini söyledi. Mogadişu yönetimi, bu adımı 'egemenliğe açık bir saldırı' olarak değerlendirdi.
Myanmar’da darbe sonrası ilk genel seçim: 65 bölgede oy işlemi iptal
Myanmar’da halk, 1 Şubat 2021’deki askeri darbenin ardından ilk kez genel seçimler için sandık başına gitti. Ordu destekli USDP partisinin birçok bölgede ‘rakipsiz’ olduğu kaydedilirken 65 bölgede oy işlemi iptal edildi.
Endonezya’da huzurevinde yangın: 16 kişi hayatını kaybetti
Polisin ilk açıklamasında yangının elektrik kontağından çıkmış olabileceği belirtilirken, yetkililer daha sonra yangının kesin nedeninin hâlâ araştırıldığını duyurdu.