© Haberanaliz.net 2005

Venezuela depremi: Tablo giderek ağırlaşıyor

Venezuela depremlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 920'ye yükseldi, 50 binden fazla kişi kayıp.

Venezuela'da geçen Çarşamba art arda gerçekleşen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki iki güçlü depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 920'ye yükseldi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, AFP'ye yaptığı açıklamada, 50 binden fazla kişinin de kayıp olduğunu bildirdi.

Fletcher, ölü sayısının önemli ölçüde artabileceği konusunda uyardı.

Hayatını kaybedenler arasında 28 Portekizli, 5 İspanyol, 7 Çin vatandaşı, 2 Brezilyalı, 1 Şilili ve 1 İtalyan-Venezuela çifte uyruklunun bulunduğu bildirildi. Portekiz ve İspanya hükümetleri ise sırasıyla 85 ve 119 vatandaşının kayıp ya da akıbetinin belirsiz olduğunu duyurdu.

"Cesetleri çıkarmaya odaklandık"
Başkent Caracas yakınlarındaki La Guaira kıyı bölgesi felaketten en ağır etkilenen yerleşimlerden. Birbiri ardına çöken yapılar şehrin büyük bölümünü moloz yığınına çevirdi.

Şili'den gelen ve yüzlerce daireye ev sahipliği yapan bir konut kompleksinde çalışma yürüten ekibin lideri Nadiomar Polanco, "Maalesef tam bir yıkım yaşandı. Artık hayatta kalanları bulma ihtimali çok düşük, çalışmalar şu an cesetleri çıkarmaya odaklanmış durumda" diyor.

"İş makinelerini bekliyoruz"
İş makinesi eksikliği yaşanan bölgede bazı aile üyeleri, komşular ve gönüllüler, enkaz altındaki yakınlarına ulaşabilmek için moloz yığınlarını çaresizlik içinde elleriyle kazdı.

16 yaşındaki kızını depremde kaybeden 40 yaşındaki Marjosly Salazar, hâlen beş aylık oğlu Gael'i ve kuzenini arıyor. Salazar, "Lütfen buraya destek gönderin, kolonları kaldırmak için makineye ihtiyacımız var. Buraya hiçbir hükümet yetkilisi uğramadı, hiçbiri" sözleriyle tepkisini dile getiriyor.

Nicolas Maduro'nun ABD'ye kaçırılması sonrası ülkenin liderliğini üstlenen Delcy Rodriguez'in başkentte üst gelir grubuna ait bir semtte halkla buluşması ise öfkeli tezahüratlarla kesildi. Kalabalıklar, "Hükümet halk için hiçbir şey yapmıyor" diye bağırdı.

Uluslararası yardım seferberliği
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), en az 17 ülkeden arama kurtarma ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini açıkladı. İspanya, El Salvador, İsviçre, Kolombiya ve Meksika'dan gelen ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

Rodriguez, ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun kendisini aradığını, enkaz altındaki bireyleri tespit etme konusunda eğitim almış köpekler de dahil olmak üzere 250'den fazla personelden oluşan kurtarma timinin bölgeye gönderildiğini açıkladı. ABD'li üst düzey askeri bir yetkili de yardım operasyonunu koordine etmek üzere Caracas'a ulaştı.

BM ve diğer yardım kuruluşları ortak açıklamalarında, depremler öncesinde Venezuela'da milyonlarca insanın gıda güvensizliği, sağlık krizi ve temel hizmetlere kısıtlı erişim sorunlarıyla boğuştuğunu hatırlattı. Açıklamada, "Uluslararası toplum bu acil durumun daha büyük bir insanlık trajedisine dönüşmesine izin vermemeli" denildi.

Jeologlara göre bu depremler, Venezuela'da 1900 yılında yaşanan 7,7 büyüklüğündeki sarsıntıdan bu yana görülen en güçlüleri oldu. Artçı sarsıntılar ve hasar görmüş binalar kurtarma çalışmaları için ciddi tehlike oluşturmaya devam ediyor.

Bu arada Cuma günü oynanan 2026 Dünya Kupası maçları öncesinde ise deprem kurbanları için saygı duruşunda bulunuldu.

AFP / BÜ,MUK

haber içerik kaynak:

https://www.dw.com/tr/venezuela-depremi-tablo-giderek-a%C4%9F%C4%B1rla%C5%9F%C4%B1yor/a-77732357

İlginizi Çekebilir

ABD, yük gemisine İHA saldırısının ardından İran'a hava harekâtı düzenledi

İran devlet medyası, güney İran’daki Sirik bölgesinde bir telekomünikasyon direğinin saldırılarda hedef alındığını bildirdi.

Tonlarca atık yasa dışı biçimde Türkiye'ye gönderildi

İtalya'dan tonlarca tekstil atığının yasa dışı biçimde Türkiye'ye gönderildiği tespit edildi. Olayın arkasında 26 bin tondan fazla tekstil atığını yasa dışı bçimde depolayan bir ağın bulunduğu belirtildi.

İngiltere'de iki tren çarpıştı: 1 ölü, 33'ü ağır 89 yaralı

İngiltere'de Bedford yakınlarında Londra istikametine giden iki yolcu treninin arkadan çarpışması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 33'ü ağır olmak üzere toplam 89 kişi yaralandı.

Almanya'ya 8 kilo cinsel macun sokmak isterken yakalandı

Köln-Bonn Havalimanı gümrüğünde Türkiye'den dönen bir yolcunun bavulunda gizlenmiş 8 kilo cinsel gücü artırıcı macun ele geçirildi. 66 yaşındaki yolcu hakkında İlaç Yasası'nı ihlal ettiği gerekçesiyle işlem yapıldı.

Almanya'ya iş gücü göçünde Türkler ilk üçte

Federal İçişleri Bakanlığının verilerine göre, Almanya'da çalışma ve nitelikli iş gücü oturum izniyle yaşayanların sayısı 605 bine ulaşırken, Hindistan'ın ardından Türkiye ve Vietnam öne çıktı.

Kaçırılan İBB davası sanığı elleri bağlı hâlde bulundu

İBB davasının tutuksuz sanıklarından Erhan Karaal elleri bağlı hâlde prefabrik bir yapıda bulundu. Önceki gece Karaal'in kaçırıldığı bildirilmişti.

TÜM HABERLER