© Haberanaliz.net 2005

Von der Leyen ve Zelenskiy, AB-Ukrayna İHA anlaşmasını imzaladı

Anlaşma, AB'nin sanayi altyapısını Ukrayna'nın savaş sahasında edindiği tecrübe ve uzmanlıkla birleştirmeyi amaçlıyor.

Avrupa Birliği (AB) ile Ukrayna, modern savaşın seyrini değiştiren ve hızla gelişen bir teknoloji haline gelen insansız hava araçlarının (İHA) ortak üretimini artırmak amacıyla anlaşma imzaladı.

Anlaşma, çarşamba günü Kiev'de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy tarafından duyuruldu.

Girişim, AB'nin sanayi kapasitesini, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı dört yılı aşkın süredir devam eden savaşta edindiği ileri düzey İHA teknolojisi ve tecrübesiyle birleştirmeyi hedefliyor.

İHA'lar, Ukrayna'nın personel dezavantajını kısmen telafi etmesinde ve Rusya'daki petrol rafinerilerine uzun menzilli saldırılar düzenleyerek yakıt krizini tetiklemesinde önemli rol oynadı.

Başkent Kiev'deki Aziz Mihail Meydanı'nda düzenlenen Devlet Günü töreninde konuşan Zelenskiy, "Yılda 10 milyon İHA üretiyoruz; 10 milyon. Bu sayı 20 milyona çıkacak," dedi.

Zelenskiy, "Ukrayna ilk kez savaş alanının dinamiklerini köklü biçimde değiştirdi," ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın finansmanı, AB'nin Ukrayna için oluşturduğu 90 milyar euroluk destek kredisi ile SAFE savunma programında kullanılmayı bekleyen yaklaşık 10 milyar euroluk kaynaktan sağlanacak.

Bugüne kadar bazı AB ülkeleri, Ukrayna'nın teknolojik bilgi birikiminden yararlanmak amacıyla Kiev ile ikili anlaşmalar imzalamıştı. Çarşamba günü duyurulan anlaşma ise bu iş birliğini tüm 27 AB üyesi ülkeyi kapsayacak şekilde genişletiyor.

Von der Leyen, "Avrupa'da harekete geçirilebilecek büyük bir teknolojik ve endüstriyel kapasiteye sahibiz. Ayrıca üretimi büyütmeye yardımcı olacak güvenli tesislerimiz var," dedi.

Ancak Ukrayna'nın savaş koşullarında geliştirdiği bilgi ve deneyimin Avrupa'da bulunmadığını belirten von der Leyen, "Güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor. Birlikte ortak üretim yapabiliriz," diye konuştu.

Anlaşmanın önemli yeniliklerinden biri de İHA'ların Rus saldırılarından korunması amacıyla Ukrayna yerine AB ülkelerinde üretilip depolanabilecek olması.

Ancak teknolojinin çok hızlı gelişmesi nedeniyle depolama süresi kısa tutulacak. İHA'ların iki ila üç ay içinde Ukrayna'ya veya özellikle AB'nin doğu kanadındaki savunma kapasitesini güçlendirmek isteyen üye ülkelere gönderilmesi planlanıyor.

Moskova'nın, son dönemde AB ülkelerine yönelik giderek daha provokatif hale gelen adımlarının ardından bu plana nasıl karşılık vereceği ise henüz bilinmiyor.

Avrupa Komisyonu, ikinci aşamada bu iş birliğini balistik ve balistik füze savunma sistemlerinin ortak üretimini kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor. Ancak bu hedefin hayata geçirilmesinin daha uzun vadede mümkün olacağı belirtiliyor.

Von der Leyen, "Şimdi Ukrayna'ya, Avrupa'ya, ortak güvenliğimize ve ortak geleceğimize yatırım yapma zamanı," dedi.

haber içerik kaynak:

https://tr.euronews.com/my-europe/2026/07/15/von-der-leyen-ve-zelenskiy-ab-ukrayna-iha-anlasmasini-imzaladi

İlginizi Çekebilir

Ukrayna'da kabine değişikliği: Parlamento, Başbakan Svyrydenko'nun istifasını kabul etti

Ukrayna Parlamentosu'nun Başbakan Svyrydenko'nun istifasını kabul etmesinin ardından savaş döneminde kurulacak yeni kabinenin yapısı belirsizliğini koruyor. Kilit bakanlıklarda hangi isimlerin görevine devam edeceği henüz bilinmiyor.

Friedrich Merz'ten Donald Trump'a: Seçimlerimize karışmayın

Almanya Başbakanı Merz, Trump yönetiminin Avrupa'da göçmen karşıtı siyasi gruplara mali destek verme girişiminden duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, ABD'yi "Almanya'daki seçimlere müdahale etmeyin" diye uyardı.

İran'da bir prostestocu daha idam edildi

İran rejimi, Ocak ayındaki protestolara katılan Mohammed Amini Dehaghani'yi idam etti. İnsan hakları savunucuları, ABD ile tırmanan gerilim nedeniyle İran rejiminin idamları yoğunlaştırmasından endişe ediyor.

Almanya'da Merz ve Merkel'i hedef alan sanatçıya soruşturma

Almanya'da savcılık, kabare sanatçısı Uwe Steimle'nın aşırı sağcı AfD etkinliğinde Friedrich Merz ve Angela Merkel hakkında sarf ettiği ve "şiddet fantezileri" olarak nitelendirilen sözleri hakkında soruşturma başlattı.

Ahmedinejad'ın basın sözcüsü Sputnik Türkiye'de açıkladı: 'Önce öldürüldüğü, sonra da hapiste olduğu yalanını yaydılar'

Eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ofisi, NYT'de yer alan "ev hapsi" iddialarını yalanladı. Açıklamada haberlerin "tamamen asılsız" olduğu belirtilirken, gazetenin İran'a yönelik psikolojik savaş yürüttüğü vurgulandı. Ofis ayrıca, NYT'nin yaklaşık bir ay önce Ahmedinejad'ın öldüğünü öne süren haberlerinin de gerçeği yansıtmadığını hatırlattı.

Lavrov: Avrupa, Alaska anlaşmasını bozmaya çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Avrupa ülkelerinin Rusya ile ABD arasında Ukrayna krizinin çözümüne yönelik varılan anlaşmaları bozmak için elinden geleni yaptığını belirtti.

TÜM HABERLER