© Haberanaliz 2023

Ajan yasası Tiflis’i kaosa sürüklüyor

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te hükümetin parlamentoya sunduğu "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısı karşıtı gösteriler devam ediyor.

Akşam saatlerinde Şota Rustaveli Caddesi'nde toplanan göstericiler, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin milletvekillerinin dışarıya çıkışını engellemek için parlamento binanın girişlerini kapatmaya çalıştı. 

Güvenlik güçleri göstericilerin dağılmaması üzerine polis özel kuvvetleri, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Polis parlamento binasına giden tüm yolları kapattı, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. 

Batı yanlısı Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Tiflis'teki gelişmelerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Zurabişvili, güvenlik güçleri ve hükümeti göstericilere yönelik orantısız bir güç kullanmakla suçladı. 

YASA NEYİ KAPSIYOR? 

Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Zurabişvili, tasarının Rusya'nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek iptalini istiyor. İktidar ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının finansmanının yüzde 90'ından fazlasının şeffaf olmadığını savunuyor. Tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor. 

Parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze geçen ay yaptığı açıklamada geçen yıl protestolar nedeniyle geri çekilen, "Yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısını yeniden sunmaya karar verdiklerini bildirmişti. 

Yasa tasarısı içeriğinin geçen yılki tasarıyla aynı olduğunu dile getiren Mdinaradze, sadece daha önce içindeki "yabancı etki ajanı" yerine "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" tanımının kullanılacağını aktarmıştı. 

Başbakan İrakli Kobakhidze hükümet olarak açık çalıştıklarını ifade ederek, ülkesinde faaliyet gösteren tüm STK'lerin de şeffaf çalışmaları gerektiğini vurgulamıştı. 

İlginizi Çekebilir

Açıklanan Çay Alım Fiyatı Çay Üreticisinin Tadını Kaçırdı!...

ÇİFTÇİ-SEN Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ve ÇİFTÇİ-SEN Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu birlikte yazılı açıklama yaptılar. İşte o açıklama metinleri:

İSLAM DÜNYASI OICC GENEL KONFERANSI İÇİN KONYA’DA BULUŞTU

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı 15. Genel Konferansı’nın açılışı çeşitli İslam ülkelerinden belediye başkanlarını ve yerel yöneticileri Konya’da bir araya getirdi. Açılışta konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaşanan İsrail zulmüne bir kez daha dikkatleri çekerek, “Filistin halkına kardeşlik vazifemizi yerine getirecek, İsrail’in bu pervasız katliamlarına tepkimizi en sert şekilde ortaya koymaya devam edeceğiz. Bölgenin yeniden sükûnete kavuşması için üzerimize düşen ne varsa yapmayı sürdüreceğiz. Gazze’nin yeniden inşası için paydaşlarımızla çalışmalara başladık. Şu an itibarıyla bir fon oluşturuldu. Elbet bir gün mutlaka barış olacak. Ancak Gazze'nin ayağa kaldırılması için tüm kurumların inisiyatif alması gerekiyor. Bizler de din kardeşlerimize yönelik desteğimizi göstermeliyiz. İsrail’in bu zulmünü unutmayacağız, unutturmayacağız. İsrail bu lekeyi asırlarca alnında taşıyacak. Bu toplantının da buna vesile olmasını diliyorum” dedi. OICC Genel Sekreteri Ömer bin Abdullah El-Kadı, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin güzel ev sahipliği için Başkan Altay’a teşekkür etti. Konya’nın Gazze’nin yeniden imarı için planlar yapmasından ve bunun için fon ayırmasından duyduğu memnuniyeti belirten Kadı, “Bu büyük bir onurdur. Bu bizim de herkesin de sorumluluğudur. Allah’tan dileğimiz o dur ki bu sorumluluğu yerine getirmede bize yardımcı olsun” dedi.

Öğretmenlere yasaklar geliyor

Öğretmenlerin öğrencilerini kullanarak yaptığı sosyal medya paylaşımlarına düzenleme geliyor. Öğrencilerin görüntülerini sosyal medyada paylaşan öğretmenlere kınama cezası verilecek. Kınama cezaları öğretmenlerin sicil dosyasında 5 yıl boyunca kalacak.

Kamuda çalışma sistemi değişiyor! 6 model gündemde

Bu hafta kamuda tasarruf tedbirlerinin açıklanmasının ardından gözler yeni düzenlemenin detaylarına çevrildi. Özellikle kamu personelinin çalışma sisteminde bazı değişiklikler üzerinde duruluyor. Personelin esnek ve uzaktan çalışması sağlanacak. Yeni çalışma sistemiyle ilgili 6 formül gündeme geldi. İşte detaylar...

TÜM HABERLER