Alman istihbaratı AfD'yi 'sağcı aşırılık yanlısı oluşum' olarak sınıflandırmasını askıya aldı
SİYASETAlmanya için Alternatif (AfD) Partisi, ülke çapında 'sağcı aşırılık yanlısı oluşum' olarak sınıflandırılması kararına karşı dava açması ardından Federal Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) bu sınıflandırmayı geçici olarak geri çekeceğini açıkladı.
Almanya'nın iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Federal Ofisi (BfV), Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin "sağcı aşırılık yanlısı oluşum" olarak sınıflandırılmasını geçici olarak askıya alacağını açıkladı.
Köln mahkemesinden yapılan açıklamada, "Anayasayı Koruma Federal Ofisi bugün mahkeme sürecinde - herhangi bir yasal yükümlülük tanımadan - AfD'nin acil başvuru hakkında karar verene kadar 'doğrulanmış sağcı aşırılıkçı oluşum' olarak sınıflandırılmasını geçici olarak askıya alacağını açıkladı," denildi.
Bu, BfV'nin yargılamanın sonuna kadar AfD için aşırılıkçı grup kategorisini artık kamuoyunda kullanmayacağı anlamına geliyor.
Karar ayrıca, BfV'nin AfD'yi izlemek için daha az yasal seçeneğe sahip olduğu anlamına geliyor.
Aşırılıkçı sınıflandırılması, güvenlik servislerine AfD'yi izlemek için daha fazla yetki verdi. Buna muhbirlerin işe alınması ve parti iletişimlerini kesme yasal seçeneği de dahil.
'Kısmi başarı'
X'te yayınlanan bir açıklamada, parti liderleri Alice Weidel ve Tino Chrupalla kararı "kısmi bir başarı" olarak nitelendirdi.
"Anayasa Koruma Federal Ofisi'nin kararına karşı kendimizi tüm yasal yollarla savunuyoruz" dediler.
Weidel ve Chrupalla ayrıca kategorizasyonun askıya alınmasını, "gerçek aklanmamıza doğru atılan ilk önemli adım" olarak adlandırdılar.
AfD, "sağcı aşırılıkçı" olarak sınıflandırılmasında üç gün sonra, 5 Mayıs'ta BfV'ye karşı dava açtı.
AfD'nin eş lideri Alice Weidel'in sözcüsü Daniel Tapp, dpa haber ajansına Köln'deki sorumlu idari mahkemeye bir mektup gönderildiğini söyledi.
BfV, üç yıllık bir süre boyunca "yoğun incelemeden sonra" partinin ileri sürdüğü ırkçı ve Müslüman karşıtı tutumların ülkenin anayasasında belirtilen "özgür demokratik düzen" ile bağdaşmadığı sonucuna vardı.
AfD, askıya alma emri olmadan partiye ve demokratik karar alma sürecine "onarılamaz zarar" verileceğini savundu.
Parti ayrıca kategorilendirmeyi "demokrasiye saldırı" olarak nitelendirdi.
haber ve kaynak: euronews.com
İlginizi Çekebilir
Almanya, reddedilen vize başvurularına itiraz hakkını 1 Temmuz itibariyle kaldırıyor
Almanya Dışişleri Bakanlığı, 1 Temmuz'dan (yarın) itibaren geçerli olmak üzere Schengen vize başvuruları reddedilen başvuru sahiplerinin itiraz hakkının kalktığını duyurdu. Dava açmak isteyenler Berlin İdari Mahkemelerine başvuracak.
Simonyan: Paşinyan iktidarı kaybetme korkusuyla aklını yitirmiş durumda
Rossiya Segodnya Uluslararası Medya Grubu ve RT televizyon kanalının Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın artık iktidarı kaybetme korkusundan delirmiş durumda olduğunu söyledi.
Gaziantep'te cezaevi ziyaretinde bulunan Gergerlioğlu: “Yurt dışına gitmek suç sayılıyor!”
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu cezaevlerine giderek mahpusları dinlemeye ve sorunlarını meclis gündemine taşımaya devam ediyor. Gaziantep L, H ve Açık cezaevlerinde birçok kesimden mahpusla görüşen Gergerlioğlu, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini anlattı.
Milletvekili Ali Bozan: Kahta’nın Susam ( Ortanca )köyünde haftanın 5 günü su yok. Acilen bu sorunu çözün!
DEM Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı 2 köyde yaşanan su sorununu Meclis gündemine taşıdı. Ortanca köyüne haftada sadece iki gün su verildiğini söyleyen Milletvekili Ali Bozan, köylülerin büyük mağduriyet yaşadığını belirterek yetkileri sorunun çözümü için bir an önce göreve davet etti.