© Haberanaliz.net 2005

Almanya: SPD Genel Başkanı ve Çalışma Bakanı istifa etti

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti Eş Genel Başkanı ve Çalışma Bakanı Baerbel Bas her iki görevinden de istifa etti. Bakanlık görevini Alexander Schweitzer'in üstleneceği bildirildi.

Almanya'da koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Eş Genel Başkanı ve Çalışma Bakanı Baerbel Bas her iki görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Bas istifasına gerekçe olarak üvey kızının vefatını ve koalisyonun büyük ortağı Hristiyan Birlik Partilerinden (CDU/CSU) kendisine yönelik eleştirileri gösterdi.

Bas: "Bu adımı atmak benim için hiç kolay olmadı"
58 yaşındaki Bas, Instagram hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Sevgili yoldaşlar, sevgili meslektaşlar, bugün sizlere çok kişisel bir mesajla sesleniyorum. Üvey kızımın ölümünden sonra, yasımı içselleştirebilmek için zamana ihtiyacım olduğunu fark ettim. Bu zamanı kendime yeterince ayırmak istiyorum. Bunun yanı sıra ne yazık ki, benim için kişisel olarak zor olan bu dönemde, maalesef koalisyon ortağının saflarından da gelen bana yönelik kamuoyu önündeki saldırıların daha da yoğunlaştırıldığını görmek zorunda kaldım.Hükümet ve parti görevlerimi kısa vadede eksiksiz bir şekilde yerine getirecek gücü kendimde bulamadığım için, her iki görevimden de ayrılmaya karar verdim. Bu nedenle, Eş Genel Başkan ve Başbakan Yardımcısı Lars Klingbeil'a, parti genel başkanlığı görevimi bugün itibarıyla bıraktığımı bildirdim. Aynı zamanda Başbakandan, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı görevimden alınmamı talep ettim. Bu adımı atmak, benim için kolay olmadı."

"Hükümet ve parti görevlerini kısa vadede eksiksiz bir şekilde yerine getirecek gücü kendinde bulamadığı için her iki görevinden de ayrılmaya karar verdiğini" belirten siyasetçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle, Eş Genel Başkan ve Başbakan Yardımcısı Lars Klingbeil'a, parti genel başkanlığı görevimi bugün itibarıyla bıraktığımı bildirdim. Aynı zamanda Başbakandan, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı görevimden alınmamı talep ettim. Bu adımı atmak, benim için kolay olmadı." 

Klingbeil: "Üzüntü duyuyorum"
SPD'nin diğer Eş Başkanı Lars Klingbeil, Bas'ın kararından üzüntü duyduğunu açıkladı. 

Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olan Klingbeil açıklamasında "Görevlerimizin ötesinde hepimiz sadece insanız. Bu yüzden onun bu kararını kişisel olarak anlayabiliyorum. Yas tuttuğu son günlerde kendisine yöneltilen saldırılar yakışıksızdı" ifadelerine yer verdi.

Klingbeil, ayrıca Bas'ın hem partinin eş başkanı hem de çalışma bakanı olarak yürüttüğü çalışmaları şu ifadelerle övdü: 
"SPD Genel Başkanı ve Çalışma Bakanı olarak Bärbel Bas, net pusula ve kararlılıkla sorumluluk üstlendi ve ülkemizdeki insanlar için tam bir inançla mücadele etti."

Bu arada Bas'ın istifası üzerine Klingbeil'in planlanan resmi Hindistan ziyaretini ertelediği bildirildi. SPD'li maliye bakanının Salı günü Hindistan'da resmi temaslarda bulunması öngörülmüştü.

Başbakan Merz: Özverisi için teşekkür ederim
Başbakan ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz de Bas'ın istifası üzerine bir açıklama yaptı. 
Merz, Bärbel Bas ile federal hükümette güvene dayalı bir işbirliği içinde çalıştıklarını belirterek "Gösterdiği özveri için kendisine teşekkür ederim" dedi. 
Merz sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamasında "Bas'ın kararı saygı duyulmayı hak ediyor. Bir baba ve büyükbaba olarak, bu kaybın ne kadar ağır olduğunu ancak tahmin edebilirim. Kendisine ve ailesine metanet diliyorum" sözlerini kaydetti. 

HABER İÇERİK KAYNAK:
https://www.dw.com/tr/almanya-spd-genel-ba%C5%9Fkan%C4%B1-ve-%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fma-bakan%C4%B1-bas-istifa-etti/a-79637007

İlginizi Çekebilir

Ankara'da bir dönemin sonu! Hepsinin kapısına kilit vuruldu

Ankara Ulus’ta I. Meclis binasının hemen yanı başında bulunan ve yıllardır tarihi dokuda görüntü kirliliği yaratan pavyonlar dev operasyonla kilit vurularak tamamen kapatıldı. Başkentte bir dönemin sonunu getiren kararla, bölgedeki 20 eğlence mekânı süresiz mühürlendi.

Enerji ateşkesi: Kiev şaşkın, müttefikler destekliyor, Moskova sessiz

Trump, Rusya ile Ukrayna arasında derhal yürürlüğe girecek bir “enerji ateşkesi” ilan etse de Moskova anlaşmayı henüz doğrulamadı. Zelenskiy duyuru karşısında şaşkınlığını dile getirerek, Ukrayna’daki enerji santrallerine yeni saldırılar düzenlendiğini ve elektrik kesintileri olduğunu bildirdi.

TABAN HASAN ÖZALP ÖNAL’DA BİRLEŞTİ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekilliği için ismi öne çıkan ve mecliste saygın bir ismi olan, yörenin ve obanın sevdiği değer verdiği sima Hasan Özalp Önal, Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar herkesin gönlünde açtı ve sesler Hasan Önal için yükseliyor.

Berlin’de binlerce kişi yürüdü: Merz istifa etsin, Rusya ile barış sağlansın

Almanya’nın başkenti Berlin’de binlerce kişi, hükümetin politikalarını protesto etmek, Başbakan Friedrich Merz’in istifası ve Rusya ile ilişkilerin normalleştirilmesini talep etmek amacıyla gösteri düzenledi.

Kallas: AB, 2022’den bu yana Rusya’ya karşı en kapsamlı yaptırım paketini onaylayacak

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB dışişleri bakanlarının pazartesi günü Rusya’ya karşı 2022’den bu yana hazırlanan en kapsamlı yaptırım paketini onaylamayı planladığını açıkladı.

Dmitriyev: Rusya-ABD enerji işbirliği dünyaya fayda sağlayacak

Rusya Devlet Başkanı’nın Yabancı Ülkelerle Yatırım ve Ekonomik İşbirliği Özel Temsilcisi Kirill Dmitriyev, Vladimir Putin ile Donald Trump arasındaki telefon görüşmesinin ardından iki ülkenin enerji ve ekonomi alanlarındaki işbirliğinin süreceğini açıkladı.

TÜM HABERLER