© Haberanaliz.net 2005

Almanya'da hasta bakımı: Türkiye kökenliler ilk üçte

Almanya'da hasta ve yaşlı bakımında çalışanların yüzde 20'sini göçmen kökenliler oluşturuyor. Bu alanda çalışan göçmen kökenlilerin çoğu Bosna Hersek, Türkiye ve Hindistan'dan geliyor.

Almanya'da hasta ve yaşlı bakımında çalışan neredeyse her beş kişiden birinin göçmen kökenli olduğu bildirildi. Federal Çalışma Dairesi 12 Mayıs Uluslararası Hemşireler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada bakım alanında yabancı kökenli iş gücünün artan önemine dikkati çekti. Federal Çalışma Dairesi Yönetim Kurulu Üyesi Vanessa Ahuja, göçmen kökenli personel olmadan sağlık ve bakım hizmetlerinin sürdürülmesinin neredeyse imkânsız olduğunu belirtti.

Çalışma Dairesinin verilerine göre, hemşire ve hasta bakıcı gibi mesleklerde halen sigortalı olarak 1,76 milyon kişi çalışıyor. Bu rakam, on yıl öncesinde kıyasla bu alanda çalışanların sayısının yüzde 22 arttığını gösteriyor. Bu meslek gruplarında istihdam edilen göçmen kökenlilerin sayısında da artış kaydedildi. Buna göre, 2015'ten bu yana 256 bin artarak yaklaşık 353 bine ulaştı. Böylelikle, bakım hizmetlerinde çalışan göçmen kökenlilerin oranı yüzde 7'den yüzde 20'ye yükseldi.

Bakım hizmetlerinde Türkiye'den gelenler ilk üçte
Çalışma Dairesinin yaptığı açıklamaya göre, hastane ve kliniklerde yabancı kökenli bakım personelinin oranı yüzde 17, ayakta ve yatarak bakım hizmetlerinde ise göçmen kökenlilerin oranı yüzde 24 olarak kaydedildi. Bakım hizmetlerinde çalışanların büyük bölümü Bosna Hersek, Türkiye ve Hindistan'dan geliyor.

Ancak Çalışma Dairesi, bu alanda çalışan Suriyelilerin sayısında da artış olduğunu belirtti. Buna göre, hasta ve yaşlı bakımında çalışan Suriyelilerin sayısı 2015 yılından bu yana 200'den 9 bin 300'e yükseldi.

Bakım alanında nitelikli iş gücüne ihtiyaç var
Federal Çalışma Dairesi, bu alanda nitelikli iş gücü eksikliği yaşandığına da dikkati çekti. Buna göre, Almanya genelinde bakım alanında her 100 açık pozisyon için sadece 57 işsiz nitelikli personel bulunuyor. Bu alandaki iş gücü açığı ile mücadele için Federal Çalışma Ajansı ile Jobcenter (iş ve sosyal yardım merkezi) geçen yıl yaklaşık 30 bin meslek eğitim programına destek verdi. Federal Çalışma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Ahuja, Almanya'daki demografik değişim göz önünde bulundurulduğunda, gelecekte ülkedeki potansiyelin daha iyi değerlendirilmesinin yanı sıra yabancı iş gücüne de ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bakım alanında yarı zamanlı çalışanların oranı da yüksek. Bakım hizmetlerinde çalışanların yaklaşık yarısı bu imkândan yararlanıyor. Bunun tek nedeni, bu alanda çalışanların yüzde 81'nin kadın olması değil. Erkek çalışanların da neredeyse üçte biri yarı zamanlı çalışmayı tercih ediyor.

KNA/JD, TY

haber içerik kaynak:

https://www.dw.com/tr/almanyada-hasta-bak%C4%B1m%C4%B1-t%C3%BCrkiye-k%C3%B6kenliler-ilk-%C3%BC%C3%A7te/a-77091026

İlginizi Çekebilir

Sahte viagra ve zayıflama ilacı tuzağı: Interpol suç şebekelerini çökertti

Interpol, yasa dışı çevrimiçi ilaç satışlarını hedef alan küresel bir operasyonda 6,42 milyon doz sahte ve onaylanmamış ilaca el koydu. Ele geçirilen ürünler arasında sahte viagralar, zayıflama ilaçları, sakinleştiriciler, ağrı kesiciler, antibiyotikler yer alıyor.

Yeni keşif: Ozempic'e alternatif doğal molekül

Yapay zeka sayesinde keşfedilen BRP molekülü beyindeki iştah merkezine doğrudan etki ediyor. Doğada bulunan bu molekül obezite tedavisinde Ozempic gibi ilaçlara alternatif olabilir.

Rusya'dan dünyayı sarsacak karar! Yaşlanmak tarih oluyor

Rusya, hücre yaşlanmasını yavaşlatmayı hedefleyen yeni bir gen terapisi ilacını kamuoyuna duyurdu. Moscow Times’ın aktardığına göre, yaklaşık 26,4 milyar dolarlık bütçeyle geliştirilen yaşlanma karşıtı aşının 2028–2030 yılları arasında seri üretime geçirilmesi planlanıyor.

Vatikan: Taşıyıcı annelik dünya çapında sona ermeli

Vatikan, etik ve hukukun önüne geçtiğini belirttiği taşıyıcı annelik uygulamasının bitirilmesi çağrısında bulundu. Açıklamada, çocukların birer ürüne kadınların da hizmet sağlayıcılarına indirgendiği vurgulandı.

Yapay zeka, tedavisi olmayan hastalıklarda nasıl çığır açıyor?

'Tedavi edilemez' denilen hastalıklarda yapay zeka yeni tedaviler ortaya çıkarıyor

Bebek mamasında toksin skandalı: Çin'den ithalata denetim

AB, bebek mamasındaki "sereulid toksini" skandalı nedeniyle Çin'den ithal edilen araşidonik asit yağına denetimi sıkılaştırdı. Bu yağın ithalatı için artık laboratuvar testi zorunlu olacak.

TÜM HABERLER