ÇEVRE PLATFORMU ZEYTİNLİKLER İÇİN HAREKETE GEÇTİ
SİYASETMERSİN MERSİN ÇEVRE PLATFORMU ADINA VEYİS YİĞİT'İN OKUDUĞU BASIN AÇIKLAMASI METNİDİR:
BASINA VE KAMUOYUNA
Zeytinlikler Sermayeye Kurban Edilemez! Zeytin Dalına Uzanan El Kırılır!
Bin yıllardır bu topraklarda yaşayan zeytin ağaçları, yalnızca bir tarım ürünü değil; kültürdür, yaşamdır, dirençtir. Bu ülkenin güneşinde olgunlaşan, emekle büyütülen, gövdesine nice emekçinin alnının teri sinmiş olan zeytinlikler, bir kez daha sermayenin çıkarları uğruna talan edilmek isteniyor. Dün TBMM’ye getirilen torba yasa ile, zeytinlik alanların madencilik faaliyeti bahanesiyle “kamu yararı” kisvesi altında yok edilmesinin önü açılmak isteniyor. Oysa bu “kamu yararı” değil, doğanın ve halkın yaşam alanlarının sermaye için feda edilmesidir.
Bu plan yeni değil. Hatırlayalım: Zeytinlikleri yok etmeye dönük benzer girişimler, daha önce de denenmişti. 2017 yılında çıkarılmak istenen yönetmelik değişikliği halkın büyük tepkisiyle karşılaşmış, çevre örgütleri, sendikalar, köylüler ve yaşam savunucuları ayağa kalkmış, kamuoyunun güçlü itirazı bu girişimi durdurmuştu. Halkın sesini duymak zorunda kalan iktidar, geri adım atmak zorunda kalmıştı. Aynı plan yeniden, üstelik torba yasa içine saklanarak, halkın gözünden kaçırılmak isteniyor.
Ama biz buradayız. Gözümüz açık, hafızamız diri.
Zeytinliklerin madenciliğe açılması demek, sadece ağaçların kesilmesi değil; toprağın susuz bırakılması, köylünün geçim kaynağının elinden alınması, ekosistemin yok edilmesi, iklim krizinin derinleştirilmesi demektir. Bu yasa geçerse, bir zeytinlik değil, binlercesi yok olacak; maden şirketleri uğruna tüm bir yaşam kültürü kurban edilecek. Köylünün tarlası, çocuğunun geleceği, halkın temiz havası, suyuyla birlikte gasp edilecektir.
Dün
Meclis’te yaşananlar bu talanın boyutunu açıkça göstermektedir. Yasa teklifinin görüşüldüğü komisyon toplantısına, zeytin üreticisi köylüler, çevre platformları ve meslek örgütleri katılmak istedi. Çünkü söz konusu olan onların yaşamıydı, topraklarıydı, geleceğiydi. Ama kapılar yüzlerine kapatıldı. Zeytinin sahibi halk, kendi kaderine dair söz söyleme hakkından mahrum bırakıldı. Bir adım daha ileri gidildi: Meclis önünde toplanan yurttaşlara polis müdahale etti, şiddet uygulandı. Oysa Anayasa’nın ve yasaların güvencesi altındaki toplantı ve ifade özgürlüğü, bir kez daha çiğnendi.
Bu kabul edilemez!
Meclis halkın evidir, şirketlerin değil!
Zeytinlikler yaşam alanıdır, rant alanı değil!
Biz bu ülkenin öğretmenleri, köylüleri, sağlıkçısı, işçisi, ekoloji savunucuları olarak ilan ediyoruz: Zeytin dalına uzanan el, bu halkın vicdanına çarpar ve kırılır! Torba yasa adı altında doğamızı, emeğimizi, geleceğimizi karartan her girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz. Bir zeytin ağacının gölgesi, bin tane maden şirketinin kârından değerlidir. Çünkü zeytin, barıştır; zeytin, emektir; zeytin, hayattır.
Yetkililere sesleniyoruz:
Bu yasa teklifini derhal geri çekin!
Halkın taleplerini, doğanın haklarını gözetin!
Zeytinliklerimize, yaşamımıza dokunmayın!
Bizler direnişi büyüteceğiz. Tıpkı Kazdağları’nda, İkizdere’de, Akbelen’de olduğu gibi zeytinliklerimizi de koruyacağız. Bu topraklarda hiçbir şirket, halktan büyük değildir.
Ve biz biliyoruz:
Bir ağaç devrilirken sadece toprak değil, adalet de sarsılır.
Ama her kökten yeni bir direniş filizlenir.
Yaşasın yaşam alanlarımızı savunan halklar!
Zeytine uzanan eller kırılsın!
Zeytinliklerimiz, çocuklarımıza miras kalacak!
Emeğin, doğanın ve yaşamın yanındayız.
MERSİN ÇEVRE PLATFORMU
İlginizi Çekebilir
Almanya, reddedilen vize başvurularına itiraz hakkını 1 Temmuz itibariyle kaldırıyor
Almanya Dışişleri Bakanlığı, 1 Temmuz'dan (yarın) itibaren geçerli olmak üzere Schengen vize başvuruları reddedilen başvuru sahiplerinin itiraz hakkının kalktığını duyurdu. Dava açmak isteyenler Berlin İdari Mahkemelerine başvuracak.
Simonyan: Paşinyan iktidarı kaybetme korkusuyla aklını yitirmiş durumda
Rossiya Segodnya Uluslararası Medya Grubu ve RT televizyon kanalının Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın artık iktidarı kaybetme korkusundan delirmiş durumda olduğunu söyledi.
Gaziantep'te cezaevi ziyaretinde bulunan Gergerlioğlu: “Yurt dışına gitmek suç sayılıyor!”
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu cezaevlerine giderek mahpusları dinlemeye ve sorunlarını meclis gündemine taşımaya devam ediyor. Gaziantep L, H ve Açık cezaevlerinde birçok kesimden mahpusla görüşen Gergerlioğlu, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini anlattı.
Milletvekili Ali Bozan: Kahta’nın Susam ( Ortanca )köyünde haftanın 5 günü su yok. Acilen bu sorunu çözün!
DEM Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı 2 köyde yaşanan su sorununu Meclis gündemine taşıdı. Ortanca köyüne haftada sadece iki gün su verildiğini söyleyen Milletvekili Ali Bozan, köylülerin büyük mağduriyet yaşadığını belirterek yetkileri sorunun çözümü için bir an önce göreve davet etti.