CHP 21. Olağanüstü Kurultayı: Özgür Özel yeniden genel başkan seçildi
SİYASETCumhuriyet Halk Partisi (CHP), partiye kayyum atanmasını engellemek amacıyla aldığı karar doğrultusunda gerçekleştirdiği 21. Olağanüstü Kurultayı'nda Özgür Özel yeniden CHP lideri seçildi.
Özel 1.323 kayıtlı delegenin bulunduğu kurultayda 1.171 oy aldı. 105 oy ise geçersiz çıktı.
Kurultayda CHP'nin cumhurbaşkanı adayı seçilen ve görevden alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için bir koltuk ayrıldı.
Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan İmamoğlu "Sonuna kadar birlikte yürüyeceğimiz bu onurlu yolda karşımıza çıkaracakları zorluklar, yaşatacakları eziyetler birer teferruattan ibarettir. Bu duygularla, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'e ve bütün kurultay delegesi yol arkadaşlarıma başarılar diliyorum" dedi.
Partinin önceki genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu, Altan Öymen, Hikmet Çetin ile Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanlığı yapan Murat Karayalçın da kurultaya katıldı.
CHP lideri Özel, konuşmasına cezaevindeki siyasetçilere ve Gezi tutuklularına selam göndererek başladı:
"9 Mart darbesine direnmek için sokaklara inen on milyonlara, hukuksuzca hapiste tutulan Ahmet Özer'e, Rıza Akpolat'a, Alaattin Köseler'e, Resul Emrah Şahan'a, Mehmet Murat Çalık'a, Silivri zindanlarında tutulan belediye meclis üyelerimize, bugünlerde tekrar hak arayacaklar olursa onlara gözdağı olsun diye 3 sefer beraat etmelerine rağmen Gezi davasından hepimiz adına orada tutulan Çiğdem Mater'e, Mine Özerden'e, Osman Kavala'ya, Can Atalay'a canım kardeşim Tayfun Kahraman'a, diğer siyasi partilerden tutsak olan tüm siyasilere ve Silivri Cezaevi'nde yatan yiğidime, aslanıma TC'nin bir sonraki cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'na merhaba."
Ekrem İmamoğlu da kurultaya gönderdiği mesajında "Egemenliğin millete ait olduğunu, milli iradeye kimsenin dokunamayacağını ve milletin bir kişiden, bir hükümetten, bütün iktidarlardan büyük olduğunu hatırlatmak da boynumuzun borcudur" ifadelerini kullandı.
CHP'nin kayıtlı 1.368 delegesi, 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri için de oy kullandı.
CHP lideri Özgür Özel, 4-5 Kasım 2023'te yapılan 38. Olağan Kurultay'da delegelere "para karşılığında oy kullandırıldığı" iddiasıyla başlatılan soruşturmayı "konusuz" bırakarak "kayyum atanmasını engellemek" için 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gideceklerini açıklamıştı.
Özel kurultayı mitinge çevirecek: İrade milletindir
Ankara Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kurultayın sloganı, "kayyum" uygulamalarına tepki olarak, "irade milletindir" şeklinde belirlendi.
Kurultay partililere açık olmasına karşın, salonun küçük olması nedeniyle sınırlı sayıda partili salona girebildi. Basın ve konuklar için yan salonlar ayrıldı.
Kurultay yaklaşık 1600 kişilik bir salonda yapılacak ve buraya sadece delegeler, eski genel başkanlar ve onur konukları girebildi.
CHP lideri Özgür Özel, kurultayı mitinge çevirecek ve saat 16:00'da kurultay salonunun yanındaki parkta, partililere seslenecek.
Kurultayda İstanbul Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun serbest bırakılması çağrısıyla imza toplanacak.
Berhan Şimşek aday olamadı, Ümit Uysal çekildi
Kılıçdaroğlu'nun aday olmayacağını açıklamasının ardından Özel'in genel başkanlık için tek aday olması bekleniyordu.
Ancak Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve ve eski İstanbul milletvekili Berhan Şimşek de aday olacaklarını duyurdu.
Uysal ve Şimşek'in resmen aday olabilmesi için delegelerin en az yüzde 5'inin oyuyla genel başkanlığa aday gösterilmesi gerekiyor.
Uysal 6 Nisan sabahı yaptığı açıklamada adaylıktan çekildiğini söyledi:
"Partimi yıpratmamak için burada detaylarını ifade etmeyeceğim gerekçelerle adaylık iddiamı sürdürmeme kararı aldım."
Şimşek ise yeterli destek bulamadığı için aday olamadı.
CHP'li belediyelere yönelik operasyonlar, Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması ve partiye kayyum olasılığının tartışıldığı bir süreçte gerçekleşen kurultayın, CHP delegesini konsolide edeceği ve Özel'in kurultaydan daha da güçlenerek çıkacağı yorumu yapılıyor.
Oğuz Kaan Salıcı'dan karşı liste
Kurultay'da asıl yarışın Parti Meclisi (PM) için olması bekleniyor.
CHP yönetimi, PM seçimini gerekli koşulları taşıyan partililerin aday olabileceği ve delegelerin de bunlar arasından seçim yapabileceği "çarşaf liste" ile yapılmasını kararlaştırdı.
Ancak CHP lideri Özel, PM'de yer almasını isteyen isimleri içeren bir "anahtar liste" de çıkardı.
"Anahtar liste", resmi olmasa da delegelere çarşaf liste içinden kimleri seçecekleri konusunda bir anlamda "kılavuz" olarak nitelendirilebilir.
2019'daki yerel seçim kampanyası sırasında bir çocukken, seçim otobüsünün penceresinden içeriye "her şey güzel olacak Ekrem Abi" diyerek İmamoğlu'nun seçim sloganına ilham veren ve geçen ayki protestolarda tutuklanan Berkay Zengin de listede yer aldı.
31 Mart yerel seçimlerindeki başarı nedeniyle Özel'in PM'de çok geniş kapsamlı değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak parti yönetimine bazı deneyimli siyasetçileri ve milletvekillerini alabileceği belirtiliyor.
Genel başkan adayı çıkarmayan parti içi muhalefet de hesabını PM üzerinden yapıyor.
Bir grup milletvekili genel merkeze karşı ortak liste çıkarmayı ya da bireysel adaylarla Özel'in listesini delmeyi planlıyor.
'Gölge kabine'ye İmamoğlu revizyonu
Kurultayın ardından CHP lideri Özgür Özel, yeni PM içinden Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) belirleyecek.
Özel, genel başkan seçildiği 38. Olağan Kurultay'ın ardından parti yönetiminde yeni bir yapılanmaya giderek, sayısı 24'e çıkarılan MYK üyeleri içinden 18 kişilik "gölge kabine" açıklamıştı.
MYK üyelerinin 6'sı ise parti işleyişinden sorumlu.
Olağanüstü kurultayın ardından gölge kabinenin MYK içinden belirlenmesinden vazgeçilerek, cumhurbaşkanı adayının çalışmalarında aktif rol alacak bir yapıya dönüştürülebileceği belirtiliyor.
Partinin cumhurbaşkanı adayı ilan ettiği İmamoğlu da Ankara ve İstanbul'da cumhurbaşkanlığı çalışma ofisleri kuracaklarını açıklamıştı.
Parti kulislerinde gölge kabinenin, İmamoğlu'nun tercihi doğrultusunda şekilleneceği ve seçim kampanyasında rol alacak şekilde yapılandırılacağı konuşuluyor.
AYŞE SAYIN - BBC.TÜRKÇE
İlginizi Çekebilir
MHP'li Feti Yıldız'dan Türk birliği vurgusu: 'Asil Türk soyunda cevher mevcuttur'
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Bu gün için Türk Milliyetçilerini bekleyen kutlu görev Türk Birliğini kurmaktır. Asil Türk soyunda bu dileği gerçekleştirecek cevher mevcuttur" dedi.
'Hiçbir şeyin garantisi yok' diyen Yapıcıoğlu’ndan PKK'ye çağrı
PKK’ye yönelik çağrı yapan HÜDA PAR lideri Yapıcıoğlu, “Elinde silah olanların silahlarını bırakmasını hiçbir şarta bağlamadan, bu şiddetin herkese zarar verdiğini bilerek bu silahları bırakması ve kendini lağvetmesi lazım” ifadelerini kullandı.
ENKS Sözcüsü Yusif: Şam'a gidecek komiteyi oluşturmak için toplanacağız
Şam iktidarıyla müzakereleri yürütecek komitenin henüz oluşturulmadığını belirten ENKS Sözcüsü Feysel Yusif, komitenin oluşturulması için ileriki bir zamanda bir araya geleceklerini söyledi.
Güney Kore'de 'siyasi fırtına' devam ediyor: Geçici Devlet Başkanı Han Duck-soo istifa etti
Güney Kore'de geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Han Duck-soo, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Geçen yıl azil süreciyle karşı karşıya kalan Han, Anayasa Mahkemesi kararıyla görevine dönmüştü. Başbakan Han'ın, 3 Haziran'da yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olabilmesi için istifa ettiği düşünülüyor.