Epstein videosunda ‘kaybolan 60 saniye’ gerilimi: 'FBI üst düzey ismi istifayı düşünüyor'
SİYASETABD Adalet Bakanlığı ve FBI tarafından yapılan ortak açıklamada Jeffrey Epstein’in 'müşteri listesinin' olmadığı belirtilirken milyarderin cezaevindeki görüntüleri de yayınlanmıştı. Videodaki bir dakikalık eksiklik, FBI yönetiminde sarsıntıya yol açtı. Videonun düzenlendiği iddiaları ortalığı karıştırdı.
Jeffrey Epstein dosyasında yıllardır süren tartışmalara bir yenisi eklendi. ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) ve FBI geçtiğimiz günlerde yayımladığı Epstein’ın hücresine ait cezaevi kamerası görüntülerinde, tam gece yarısına denk gelen 60 saniyelik bir eksiklik olduğu ortaya çıktı.
Görüntüleri inceleyen uzmanlar, videonun ‘ham kayıt’ olarak sunulmasına rağmen dosya birleştirmeleri ve düzenleme izleri taşıdığını belirtti. Özellikle 23:59:00 ile 23:59:59 arasındaki bölümün tamamen kayıp olması, sosyal medyada ve ABD basınında büyük tepki çekti.
FBI Direktör Yardımcısı Dan Bongino’nun, eksik kayıt nedeniyle istifayı düşündüğü iddia edildi. Bongino’nun, görüntülerin dosya işaretlerine bakıldığında defalarca işlendiğini ve bu haliyle ‘ham kayıt’ denmesinin doğru olmadığını savunduğu belirtiliyor. Beyaz Saray’da ABD Adalet Bakanı Pam Bondi ile sert bir görüşme yaptığı da ABD basınında yer alan iddialardan.
Bondi ise teknik ekibin raporlarına dayanarak eksik bir dakikanın cezaevi kamera sistemlerinin gece yarısı otomatik sıfırlanmasından kaynaklandığını öne sürdü. Ancak Wired gibi teknoloji yayınları, videonun metadata bilgilerinde yapılan düzenlemelerin bu açıklamayla çeliştiğini yazdı.
2019 yılına ait video görüntüleri ilk defa kamuoyuna sunuldu
Söz konusu görüntüler, Epstein’ın hücresinde ölü bulunduğu 2019 yılındaki olayın ardından kamuoyuna ilk kez bu kadar uzun kesintisiz şekilde sunulmuştu. Ancak yeni tartışma, Epstein’ın ölümünün gerçekten intihar olup olmadığına dair soru işaretlerini yeniden gündeme taşıdı.
ABD’de hükümet karşıtları, kayıp dakikanın örtbas girişimi olduğunu savunuyor. Öte yandan, Epstein davasına dair müşteri listesi ve bağlantılar hakkındaki spekülasyonlar da kayıp dakika tartışmasıyla birlikte yeniden alevlendi.
HABER İÇERİK VE KAYNAK: SPUTNİK
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan Devlet Başkanları ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütünün 25. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi nedeniyle bulunduğu Çin'deki ikili temasları kapsamında Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri Say, Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü.
TESK: Hurda araç yasası acilen çıkarılmalı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken “Hurda araç yasası bir an evvel gündeme gelmeli” dedi.
Bakırhan: Komisyon barışa uygun düzenlemeleri yapmalıdır
DEM PARTİ Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, emek ve demokrasi güçlerinin Urfa’da düzenlediği 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingine katıldı. Bakırhan, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Hatimoğulları: Türkiye'nin barışı tarihi önemde bir fırsattır, cesur olun adım atın
DEM PARTİ Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, emek ve demokrasi güçlerinin İstanbul’da gerçekleştirdiği 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingine katıldı. Söğütlüçeşme’den Kadıköy İskele Meydanı'na kadar yapılan yürüyüşte de yer alan Hatimoğulları, daha sonra yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: