Güneydoğu Asya turundaki Çin lideri Şi: Ticaret savaşının kazananı olmaz
SİYASETTrump 'karşılıklı' gümrük vergilerinin çoğunu geçici olarak durdurmuş olsa da dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'den yapılan ithalata yüzde 145 oranında gümrük vergisi uygulamaya devam ediyor.
Çin lideri Şi Cinping, Pazartesi günü Güneydoğu Asya diplomatik turunun başlangıcında ticaret savaşında kimsenin kazanamayacağını söyleyerek ABD Başkanı Donald Trump'ın son gümrük vergisi hamlelerini eleştirdi.
Trump 'karşılıklı' gümrük vergilerinin çoğunu geçici olarak durdurmuş olsa da dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'den yapılan ithalata yüzde 145 oranında gümrük vergisi uygulamaya devam ediyor.
Şi, Vietnam ve Çin resmi medyasında ortaklaşa yayınlanan bir başyazıda "Ticaret savaşının ya da gümrük vergisi savaşının kazananı olmaz," diye yazdı.
"İki ülke; çok taraflı ticaret sistemini, istikrarlı küresel sanayi ile tedarik zincirlerini, bunlarla birlikte de açık ve işbirliğine dayalı uluslararası ortamı kararlılıkla korumalıdır."
Singapur'daki ISEAS-Yusof Ishak Enstitüsü'nde misafir araştırmacı olarak görev yapan Nguyen Khac Giang; Şi'nin ziyaretiyle Çin'in, Güneydoğu Asya'daki ülkelere Trump'ın ticaret yaklaşımına kıyasla 'sorumlu bir süper güç' olduğunu göstermeye çalıştığını bildirdi.
Fulbright University Vietnam'da profesör olan Nguyen Thanh Trung, Şi'nin iki günlük ziyaretinin başında Vietnam Devlet Başkanı Luong Cuong tarafından pistte karşılandığını ve bunun ziyaretçilere pek sık verilmeyen bir 'onur nişanesi' olduğunu söyledi.
Şi'nin gezisi önceden planlanmış olsa da Çin ve ABD arasındaki gümrük vergisi kavgası nedeniyle önemli hale geldi. Ziyaret, Pekin'in ittifaklarını güçlendirmesi ve ABD'nin Çin ihracatına uyguladığı yüksek ticaret engeline çözüm bulması için bir yol sunuyor.
Şi, Vietnam'da mevkidaşı Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri To Lam ve Başbakan Pham Minh Chinh ile görüşecek.
Araştırmacı Nguyen Khac Giang, "Vietnam, Malezya ve Kamboçya gezisi Çin'in kendisini Trump'a karşı nasıl koruyabileceğiyle ilgili," dedi. Şi, 2013 yılında devlet başkanı olmasından bu yana Vietnam'ı sadece iki kez ziyaret etti.
Uluslararası Kriz Grubu düşünce kuruluşundan Huong Le-Thu, ziyaretin zamanlamasının "Güneydoğu Asya'nın Çin için önemli olduğuna dair güçlü bir siyasi mesaj" gönderdiğini söyledi.
Vietnam, ABD ve Çin ile ilişkilerini dengeleme konusunda deneyimli bir ülke. Çin gibi komünist ve tek partili bir sistemle yönetiliyor ancak Washington ile güçlü bir ilişkisi var.
2023 yılında hem eski ABD Başkanı Joe Biden'ı hem de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i kabul eden tek ülke oldu.
Vietnam, tedarik zincirlerini Çin'den ayırmaya çalışan ülkelerin en büyük talep gösterdiği yerlerden biri ve pek çok işletme Vietnam'a taşınmayı tercih ediyor.
Çin hala en büyük ticaret ortağı ve Çin devlet medyasına göre Çin-Vietnam ticareti 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14,6 arttı.
Ancak Singapur'daki ISEAS-Yusof Ishak Enstitüsü'nde analist olan Giang, ABD'de Vietnam'ın Çin malları için bir arka kapı görevi gördüğü görüşü göz önüne alındığında, ticaret savaşının yoğunlaşmasının Vietnam'ı 'çok tehlikeli bir duruma' soktuğunu söyledi. Vietnam, 90 günlük aradan önce Trump'ın emri uyarınca yüzde 46 gümrük vergisine tabi tutulmuştu.
Şi'nin Vietnam'dan sonra Malezya'ya ve ardından Kamboçya'ya gitmesi bekleniyor. - euronews.com
İlginizi Çekebilir
MHP'li Feti Yıldız'dan Türk birliği vurgusu: 'Asil Türk soyunda cevher mevcuttur'
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Bu gün için Türk Milliyetçilerini bekleyen kutlu görev Türk Birliğini kurmaktır. Asil Türk soyunda bu dileği gerçekleştirecek cevher mevcuttur" dedi.
'Hiçbir şeyin garantisi yok' diyen Yapıcıoğlu’ndan PKK'ye çağrı
PKK’ye yönelik çağrı yapan HÜDA PAR lideri Yapıcıoğlu, “Elinde silah olanların silahlarını bırakmasını hiçbir şarta bağlamadan, bu şiddetin herkese zarar verdiğini bilerek bu silahları bırakması ve kendini lağvetmesi lazım” ifadelerini kullandı.
ENKS Sözcüsü Yusif: Şam'a gidecek komiteyi oluşturmak için toplanacağız
Şam iktidarıyla müzakereleri yürütecek komitenin henüz oluşturulmadığını belirten ENKS Sözcüsü Feysel Yusif, komitenin oluşturulması için ileriki bir zamanda bir araya geleceklerini söyledi.
Güney Kore'de 'siyasi fırtına' devam ediyor: Geçici Devlet Başkanı Han Duck-soo istifa etti
Güney Kore'de geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Han Duck-soo, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Geçen yıl azil süreciyle karşı karşıya kalan Han, Anayasa Mahkemesi kararıyla görevine dönmüştü. Başbakan Han'ın, 3 Haziran'da yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olabilmesi için istifa ettiği düşünülüyor.