© Haberanaliz.net 2005

İçişleri'nden 81 ile mürüvvet genelgesi: '2025 Aile Yılı'nda evlenecek çiftlere yardım edilecek

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine "evlilik" için genelge gönderdi. Evliliklerin teşvik edilmesi için valiliklere gönderilen yazıda, nikâh merasimleri için alınan ücretlerin asgari düzeyde tutulması istendi. Ayrıca gönderilen yazıda, maddi sıkıntı yaşayan yeni evlenecek çiftlere ise yardım edilmesi yönünde talepte de bulunuldu.

"Evlenilecek çiftlere yardım edin" denildi, valiliklere genelge gönderildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2025 yılı "Aile Yılı" olarak ilan edilmişti. Bu kapsamda ise İçişleri Bakanlığı'ndan önemli bir adım geldi. Bakanlık, 81 il valiliğine "Aile Yılı Talimatları" başlıklı bir yazı gönderdi.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; gönderilen yazıda aile yapısının güçlendirilmesi ve evliliğin teşvikine yönelik sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetlerin artırılması, bu alanda kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılması istendi.

DÜĞÜN İÇİN KAMUYA AİT UYGUN SOSYAL TESİS KULLANIMI

Valiliklere gönderilen genelgede ayrıca, evlenilecek çiftlere düğün-nikâh törenleri için kamuya ait uygun sosyal tesislerin tahsisi konusunda gerekli kolaylığın sağlanması da talep edildi. Köy ve mahalle meydanlarında yapılacak düğün törenleri için ise gerekli izin süreçlerinde kolaylığın gösterilmesi talep edildi.

NİKAH ÜCRETLERİ ASGARİ DÜZEYDE TUTULACAK

Bakanlığın gönderdiği talimat yazısında nikâh törenleri için alınan ücretler asgari düzeyde tutulacak. Nikâh ücretleri, nikâhın yerine ve zamanına göre ilden ile, ilçeden ilçeye değişiklik gösterecek. Rakamlar 800 liradan 10 bin liraya kadar çıkacak. Genelgede mevcut mekanizmaların daha etkin hale getirilmesi de istendi. Evlilikte maddi zorluk yaşayanlar ile yeni evlenecek çiftlere başta sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları olmak üzere ilgili kurumlar aracılığıyla yardımların arttırılması talebi de yer aldı.

BAŞLIK PARASINA KARŞI FARKINDALIK ÇALIŞMASI

Ayrıca Bakanlıkça, evlilik çağındaki vatandaşları maddi açıdan zorlayan başlık parası, süt parası gibi evlilik birliğinin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyen geleneksel örf ve adetlerin azaltılmasına yönelik olarak toplumsal farkındalık çalışmaları yürütülecek.

DOĞUM SONRASI ANNE VE AİLEYE NAKTİ VE AYNİ YARDIM

Öte yandan, doğum sonrasında annelere ve ailelere yönelik nakdi ve aynî destekler artırılacak. Çocuk bakımı, gelişimi ve aile bütünlüğünün korunmasına yönelik projeler teşvik edilecek. Hamile kadınlara ise, kamu hizmeti sunumunda öncelik ve kolaylık sağlayan pozitif ayrımcılık ilkeleri hayata geçirilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER