MEB Kürtçeye 6 kontenjan ayırdı
SİYASETMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 yılı öğretmen atamalarında "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamında Kürtçe'nin Kurmanci lehçesi için 5, Zazaki lehçesi için ise 1 kontenjan ayırdı.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı, 25 bin öğretmen atamasına ilişkin branş bazında kontenjan dağılımını açıkladı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 bini Millî Eğitim Akademisine olmak üzere toplam 25 bin öğretmen ataması yapılacağı açıklaması ardından, MEB sözleşmeli öğretmen atama takvimini yayınladı.
Bakanlık'tan yapılan duyuruya göre 15 bin öğretmen ataması kadro ve branş dağılımları ilan edildi. Bu kapsamda, en fazla atama yapılacak ilk 5 branş sırasıyla 4 bin 378 kontenjanla sınıf öğretmenliği, 3 bin 87 kontenjanla özel eğitim öğretmenliği, bin 802 kontenjanla din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, bin 321 kontenjanla okul öncesi öğretmenliği ve 757 kontenjanla İngilizce öğretmenliği oldu.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir süre önce açıkladığı öğretmen atama kontenjanlarında İngilizce için 757, Türkçe için 623, Arapça için 51, Almanca için 23, Rusça için 9 ve Farsça için de bir kontenjan ayrıldı.
Kürtçeye 6 kontenjan
MEB’in sitesinde yer alan duyuruda, kontenjan tablosunda Kürtçe’nin Kurmanci lehçesine 5, Zazaki lehçesine ise 1 kontenjan ayrıldığı görüldü.
MEB'in açıkladığı kontenjan dağılımına göre, "Yiyecek İçecek Hizmetleri" branşı için ayrılan 119 kadro, Kürtçenin her iki lehçesi için toplamda ayrılırken Kürtçeye sadece 6 kontenjan ayrılması tepki çekti.
Önceki Yılların Atama Verileri şöyle:
•2021: Toplam 3 kontenjan (2 Kurmanci, 1 Zazaki)
•2022: Toplam 2 kontenjan
•2023: Toplam 50 kontenjan (35 Kurmanci, 15 Zazaki)
•2024: Toplam 10 kontenjan (Kurmanci ve Zazaki lehçeleri için)
•2025: Toplam 6 kontenjan (5 Kurmanci, 1 Zazaki)
2023 yılında atanan 50 öğretmenle birlikte toplam Kürtçe öğretmeni sayısı 132'ye ulaşmıştı.
Kürt illerindeki dört üniversitesinde yaklaşık 2 bin Kürtçe öğretmeni mezun oldu.
Ancak mezun olan öğretmenlerden yalnızca 199'u okullara atanabildi. Atananların arasından 45'i sonradan Kürtçe öğretmenliğini bırakırken, 30'u ise Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapmaya başladı.
Kürtçe ne zaman seçmeli ders oldu?
Eylül 2012'de yayımlanan yönetmenlikle Kürtçe, “Yaşayan Diller ve Lehçeler” adı altında seçmeli ders olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatına girdi.
Türkiye’de orta dereceli okullarda (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) seçilebilen bu ders kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri yer alıyor.
RUDAW
İlginizi Çekebilir
MHP'li Feti Yıldız'dan Türk birliği vurgusu: 'Asil Türk soyunda cevher mevcuttur'
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Bu gün için Türk Milliyetçilerini bekleyen kutlu görev Türk Birliğini kurmaktır. Asil Türk soyunda bu dileği gerçekleştirecek cevher mevcuttur" dedi.
'Hiçbir şeyin garantisi yok' diyen Yapıcıoğlu’ndan PKK'ye çağrı
PKK’ye yönelik çağrı yapan HÜDA PAR lideri Yapıcıoğlu, “Elinde silah olanların silahlarını bırakmasını hiçbir şarta bağlamadan, bu şiddetin herkese zarar verdiğini bilerek bu silahları bırakması ve kendini lağvetmesi lazım” ifadelerini kullandı.
ENKS Sözcüsü Yusif: Şam'a gidecek komiteyi oluşturmak için toplanacağız
Şam iktidarıyla müzakereleri yürütecek komitenin henüz oluşturulmadığını belirten ENKS Sözcüsü Feysel Yusif, komitenin oluşturulması için ileriki bir zamanda bir araya geleceklerini söyledi.
Güney Kore'de 'siyasi fırtına' devam ediyor: Geçici Devlet Başkanı Han Duck-soo istifa etti
Güney Kore'de geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Han Duck-soo, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Geçen yıl azil süreciyle karşı karşıya kalan Han, Anayasa Mahkemesi kararıyla görevine dönmüştü. Başbakan Han'ın, 3 Haziran'da yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olabilmesi için istifa ettiği düşünülüyor.