NASA alarma geçti, Beyaz Saray’a açık mektup gönderdi: 'Vahim sonuçları olacak'
SİYASETABD’de NASA’dan 287 eski ve mevcut çalışan, Başkan Trump’ın bütçe kesintisi planlarına karşı “Voyager Bildirisi” adlı sert bir mektup yayınladı. Mektupta, yapılan değişikliklerin “keyfi, yasalara aykırı ve kurumu çöküşe götürecek nitelikte olduğu” belirtildi. Krizin daha da büyümesi bekleniyor.
ABD’de Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) görev yapan ve daha önce görev yapmış 287 bilim insanı ve mühendis, Başkan Donald Trump’ın bütçe kesintisi politikalarına karşı ses yükseltti.
CNN’in haberine göre, çalışanlar hazırladıkları “The Voyager Bildirisi” adlı açık mektupla, hem kurumsal bozulmaya hem de bilimsel ilerlemenin durma noktasına geleceğine dikkat çekti.
"Yıkıcı, hızlı ve keyfi değişiklikler yapılıyor"
Mektupta, Trump yönetiminin son 6 ayda uyguladığı hızlı ve müsrif değişikliklerin NASA’nın iş gücü üzerinde yıkıcı etkiler oluşturduğu vurgulandı.
Bildiriye göre, bu kesintiler planlı değil; aksine “keyfi, yasalara aykırı ve uzun vadede ABD'nin uzay politikası için vahim sonuçlar doğurabilecek nitelikte.”
Sean Duffy tartışmaların merkezinde
Başkan Trump, 10 Temmuz’da Ulaştırma Bakanı Sean Duffy’yi NASA’nın geçici direktörü olarak atamıştı.
Aynı gün federal kaynaklara dayandırılan iddialara göre, NASA’da görev yapan 2 bin 145 üst düzey çalışanın erken emeklilik, gönüllü istifa veya kıdem tazminatı gibi yöntemlerle kurumdan ayrılmaya hazırlandığı ortaya atıldı.
Bu gelişme, bilimsel süreklilik ve stratejik projelerin sekteye uğraması riskini beraberinde getiriyor.
“Kurumsal hafıza siliniyor” uyarısı
İmzacılar, NASA’nın birikmiş kurumsal hafızasının, bu toplu ayrılıklar sonucunda ciddi zarar göreceğini belirtiyor. Mektupta,
“Bir uzay ajansını yönlendirmek, altyapı inşa etmekten fazlasını gerektirir. Bilimsel bilgi sürekliliği, nesiller arası aktarım ve profesyonel öngörü kaybolmak üzere,”
ifadelerine yer verildi.
Bilim dünyasından tepkiler artıyor
NASA’daki gelişmeler, sadece kurum içi çalışanlar değil, ulusal ve uluslararası bilim çevreleri tarafından da endişeyle izleniyor. Uzmanlar, Trump’ın bilime karşı politikalarının uzay araştırmaları, iklim bilimi ve robotik gibi kritik alanlarda Amerika’nın liderliğini riske attığını ifade ediyor.
HABER İÇERİK VE KAYNAK: SPUTNİK
İlginizi Çekebilir
ERDOĞAN: “Gazze'deki soykırıma sessiz kalanlar, İsrail'in işlediği insanlık suçlarına ortak oluyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2025’in açılışında yaptığı konuşmada, “Avrupa'daki Holokost sürecinde dahi Gazze'deki kadar insanlık dışı görüntüler ortaya çıkmadı. Her gün onlarca masumun bir lokma ekmek, bir yudum su bulamadığı için can verdiği bir acımasızlığı, zerre kadar insanlık onuru taşıyan hiç kimse kabul edemez, buna sessiz kalamaz, bu cinnet hâline rıza gösteremez. Her kim Gazze'deki soykırıma sessiz kalıyorsa, İsrail'in işlediği insanlık suçlarına ortak oluyor demektir” dedi.
Rusya'da yeni yasa ile ‘aşırıcı’ olarak değerlendirilen çevrimiçi içerikler için arama yapmak suç sayılacak
Bu değişiklikler, Moskova'nın 2022 yılının başlarında Ukrayna'yı işgalinden bu yana sosyal medya platformlarına ve yabancı teknoloji şirketlerine karşı alınan önlemlerin ardından Rusya'nın en son internet kısıtlamasını temsil ediyor.
Tammy Bruce’tan Rûdaw’a: İhlallerin faillerinden hesap sorulması için Şam’ı destekliyoruz
ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de yaşanan şiddet olaylarının sorumlularından hesap sorulması konusunda Şam yönetimine destek verebileceğini belirtirken, İran’la yürütülen nükleer müzakerelerin yeniden başlatılması konusunda ise sorumluluğun tamamen Tahran’a ait olduğunu vurguladı.
Beyaz Saray: Trump, İsrail'in Suriye'deki bombardımanlarından şaşkınlık duydu
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Donald Trump, Süveyda’daki saldırıların ardından İsrail’in Suriye’de gerçekleştirdiği bombardımanlardan şaşkınlık duydu.