Saraçhane eylemleri: 87 sanık beraat etti, tutuklu kalmadı
GÜNDEMSaraçhane eylemlerine katıldıkları için yargılanan 87 sanık hakkında beraat kararı verildi. Böylece dosyada tutuklu kalmadı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 19 Mart'ta gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolara katıldıkları için yargılanan 87 kişi beraat etti.
"Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçundan 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapis istemiyle 87 kişinin yargılandığı dava İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Savcı da beraat talep etti
Bugün görülen duruşmada mütalaasını sunan savcı, sanıkların eylemlerinin "ifade, düşünce ve toplantı-gösteri hakkı kapsamında kaldığını" belirterek suç unsuru oluşmadığı için tüm sanıkların ayrı ayrı beraati yönünde görüş bildirdi. Mahkeme, savcının mütalaasına uyarak tüm sanıkların beraatine karar verdi.
İddianamede, sanıkların İstanbul Valiliği tarafından alınan yasaklama kararına, dağılmaları yönünde ikaz edilmelerine rağmen "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşünde bulunmaya devam ettikleri" ve "uyarılara rağmen dağılmamakta ısrar ederek" 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda belirtilen suçu işledikleri yönünde yeterli şüphe oluştuğu öne sürülmüştü.
Dosyası ayrılan 12 kişi de beraat etmişti
Aynı suçlamadan dolayı bu dava kapsamında 99 kişi yargılanırken 8'i gazeteci 4'ü avukat toplam 12 kişinin dosyası 18 Nisan'da 62. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada ayrılmıştı.
İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi, Saraçhane'de düzenlenen protestolar sırasında 24 Mart’ta gözaltına alınan gazeteciler Bülent Kılıç, Kurtuluş Arı, Hayri Tunç, Gökhan Kam, Yasin Akgül, Ali Onur Tosun, Emre Orman ve Zeynep Kuray ile avukatlar Deniz Demirdöğen, Mine Erdost, Aziz Can Cengiz ve Baran Nevcanoğlu hakkında dün beraat kararı vermişti.
Protestolarda yer alan diğer 87 sanık hakkında da bugün beraat kararı verilmesinin ardından dosyada tutuklu kalmadı.
DW / OY,BÖ
HABER İÇERİK KAYNAK:
https://www.dw.com/tr/sara%C3%A7hane-eylemleri-87-san%C4%B1k-beraat-etti-tutuklu-kalmad%C4%B1/a-74936919
İlginizi Çekebilir
Ukrayna'da yolsuzluk operasyonu: Timoşenko’nun partisinin ofisinde arama
Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (NABU) ve Özel Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı (SAP), eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun liderliğini yaptığı ‘Batkivşçina Partisi’nin ofisinde arama başlattı. Operasyonun, yasa dışı çıkar sağlama iddialarıyla başlatıldığı bildirildi.
Hollanda, protestoların bastırılmasının ardından İran'a karşı yeni yaptırımlar önerecek
Hollanda'nın önereceği yaptırımlar, İran'da yaklaşık iki hafta önce başlayan protestolardan bu yana yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açan polis şiddetine karışan yeni kişilerin mal varlıklarının dondurulmasını da içeriyor.
Kallas, Ukrayna ve Arktik gündemiyle Berlin’de Pistorius’la görüştü
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas Berlin'de Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile Ukrayna'ya destek, Kuzey Kutbu ve Grönland çevresindeki güvenlik politikası zorlukları hakkında görüştü.
Avrupa en çok Türk biberi ve domatesini geri çevirdi
Avrupa Komisyonu verilerine göre Türkiye, Hindistan'dan sonra, AB'den pestisit nedeniyle en çok bildirim alan ikinci ülke oldu.