Slovakya Başbakanı Fico’ya suikast girişiminde bulunan saldırgana 21 yıl hapis cezası
GÜNDEMSlovakya’da geçen yıl Başbakan Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırıyı düzenleyen Juraj Cintula, ‘terör saldırısı’ suçundan 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Banska Bystrica’daki Özel Ceza Mahkemesi’nin salı günü açıkladığı karara göre 72 yaşındaki Cintula, saldırıyı hükümet politikalarına duyduğu tepki nedeniyle gerçekleştirdi.
Mahkeme heyeti başkanı Igor Kralik, karar açıklanırken “Sanık bir vatandaşa değil, doğrudan başbakana saldırdı. Hükümete karşıydı, insanları hükümeti devirmeye teşvik ediyordu” dedi.
Selamlarken ateş açmıştı
Cintula, 15 Mayıs 2024’te, Fico’nun Handlova kentinde bir hükümet toplantısının ardından destekçilerini selamladığı sırada ateş açmıştı.
Olay, başkent Bratislava’nın yaklaşık 140 kilometre kuzeydoğusunda meydana gelmişti.
Saldırgan olay yerinde gözaltına alınmış ve tutuklu yargılanmıştı. Fico ise karnından vurularak hastaneye kaldırılmış, beş saatlik bir ameliyatın ardından iki gün sonra ikinci bir operasyon geçirmişti. Başbakan, uzun bir tedavi sürecinin ardından tamamen iyileşmişti.
‘Öldürme niyetim yoktu’
Cintula, mahkemede ifade vermeyi reddetti ancak polis sorgusunda yaptığı açıklamaları doğruladı. Savcının duruşmada okuduğu ifadesinde “Başbakanın sağlık durumuna zarar vermek istedim ama kimseyi öldürme niyetim yoktu. Sağ kaldığını öğrenince rahatladım” dedi.
72 yaşındaki Cintula’nın sabıka kaydının olmaması ve ileri yaşı, mahkemenin ömür boyu hapis cezası vermemesinde etkili oldu. Avukatı Namir Alyasry, kararın temyize götürüleceğini açıkladı.
Cintula ilk etapta “kasten adam öldürmeye teşebbüs” ile suçlanmıştı, ancak savcılık daha sonra suçlamayı “terör saldırısı” olarak değiştirdi. Yetkililer, bu kararın yeni elde edilen delillere dayandığını belirtti fakat ayrıntı paylaşmadı.
Fico: Saldırganı affettim
Başbakan Fico, duruşmalara katılmadı ve karara ilişkin açıklama yapmadı. Daha önce yaptığı açıklamalarda ise ‘saldırganına karşı nefret duymadığını, onu affettiğini ve yasal yollara başvurmayacağını’ söylemişti.
Yetkililer saldırının başta ‘siyasi saikli bir yalnız kurt eylemi’ olduğunu düşünüyordu ancak daha sonra ‘failin yararına hareket eden üçüncü bir tarafın’ olabileceğini öne sürdüler.
HABER İÇERİK KAYNAK:
https://anlatilaninotesi.com.tr/20251021/slovakya-basbakani-ficoya-suikast-girisiminde-bulunan-saldirgana-21-yil-hapis-cezasi-1100369577.html
İlginizi Çekebilir
SAMSUNLU MATEMATİKÇİ DÜNYA TARİHİNE YENİ BİR SAYI HEDİYE ETTİ; "k Sabiti = 0.923"
SAMSUNLU MATEMATİKÇİ DÜNYA TARİHİNE YENİ BİR SAYI HEDİYE ETTİ; "k Sabiti = 0.923" KİTAP YAZARLARI VEYA ÜNİVERSİTELERDE DOKTORA ÖĞRENCİLERİNİNTEZ YAZIMINDA TALEPLERİ HALİNDE BASİT RUHSAT VERECEĞİZ.
Lavrov: Ukrayna'da ateşkes isteyen AB liderlerinin ‘şapkası düştü’
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupalı liderlerin Rusya'ya ‘stratejik bir yenilgi’ yaşatılması gerektiğinden bahsetmeyi bırakıp, acil ateşkes çağrısı yapmaya başlamalarının amacını bir atasözü ile açıkladı.
Mattia Ahmet Minguzzi'nin katillerine 24 yıl hapis
İstanbul'da 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi'nin bıçaklanarak öldürülmesine ilişkin davada iki sanık hakkında 24 yıl hapis cezası verildi, iki sanık beraat etti. Savcılık beraat kararına itiraz etti.
Japonya'nın 'Demir Leydi'si Sanae Takaichi kimdir?
Japonya'da parlamento ülkenin ilk kadın başbakanı olarak Sanae Takaichi'yi onayladı.