'Tecavüze uğramış hasta', sarı alanda bekleyecek!
SAĞLIKMersin Toros Devlet Hastanesi skandal bir uygulamaya imza atarak, bekleme triyajında 'Tecavüze Uğramış Hasta' ibaresini kullanıyor.
Turan DAL
Mersin
Mersin Toros Devlet Hastanesi skandal bir uygulamaya imza attı. Acil Servis’te hastaların aciliyetine göre sıralanan bekleme yerlerinin belirtildiği triyajda, “Tecavüze Uğramış Hasta” ibaresi kullanıldı.
Mersin Toros Devlet Hastanesi ‘Sarı Alan’da beklemesi gereken “baş ağrısı, karın ağrısı, böbrek ağrısı” gibi hastalar arasına “Tecavüze Uğramış Hasta” ibaresini aldı.
Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, Psikolog Fahriye Cengiz ve Mersin Kadın Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Canan Yüce uygulamaya tepki gösterdi.
‘DAMGALANMA KORKUSU OLABİLİR’
Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, triyajın tıbben doğru, acil hastaların kendi aciliyetlerine göre sırayla müdahale edilmeleri için gerekli bir uygulama olduğunu ancak bunun hekimlerin işlerini yaparken hata yapmalarının önüne geçmek açısından kullanılan bir yöntem olduğunu belirtti.
Uğurhan, “Sorun şu ki; bu uygulama halka ilan edildiğinde hastanın mahremiyetinin korunma ilkesi çiğnenmiş oluyor. ‘Sarı alan’da ilan edilen ‘tecavüze uğramış hasta’ ibaresi kişilerin damgalanmasına yol açacağından etik açıdan çok sakıncalı bir durum yaratıyor. Bu durum tecavüze uğramış kişiyi hastaneye başvurmaktan alıkoyabilir. O nedenle triyajda ‘Tecavüze Uğramış Hasta’ tabirinin yazılı bulunduğu görsellerin herkesin göreceği şekilde asılması doğru değildir. Yani tecavüze uğramış kişi o sarı alanda beklediğinde deşifre olma endişesini taşır. Bir başka şekilde baş ağrısından gelen bir hastaya ‘Acaba tecavüz mağduru mu?’ düşüncesiyle bakılabilir” şeklinde konuştu.
‘TECAVÜZ AĞIR BİR TRAVMADIR’
Böyle bir ihtiyaç varsa diğer hastanelerde neden bu uygulamanın olmadığını sorgulayan Psikolog Fahriye Cengiz, “Sağlık politikaları niye her yerde aynı uygulanmıyor? Tecavüz ağır bir travmadır. Tecavüze uğramış kişinin bulunması gereken yer o sarı bölge değil daha acil alandır. Tecavüz sonrası hastaneye başvurmuş birinden bulguların hemen elde edilmesi gerekir” dedi.
‘HASTA TANIMLAMASIYLA ALGILAR ÇARPITILIYOR’
“En önemli nokta tecavüzün diğer sıradan ya da kendiliğinden oluşan hastalıklarla aynı kategoride yer alıyor olmasıdır” diyen Cengiz, “Zaten toplum, tecavüzcüden çok tecavüz mağduruna odaklanıyor. Bir de böyle hasta tanımlamasıyla algılar çarpıtılıyor. Böylesi bir uygulama, tecavüzü yaşayan kişide daha büyük problemlere sebebiyet verecekken, diğer insanların zihninde ise durum normalleştirilir” ifadelerini kullandı.
TECAVÜZE UĞRAMIŞ KİŞİYİ HASTANEDEN UZAKLAŞTIRABİLİR
Hastanenin uygulamasına tepki gösteren Mersin Kadın Platformu üyesi Canan Yüce ise tecavüze uğramış kişiyi hasta olarak görmenin yanlış olduğunu ifade etti. Yüce, böylesi bir durumun tecavüzü olağanlaştırmak anlamına geldiğini vurguladı. Yüce, acil servisteki bu ifadenin tecavüz mağdurlarını toplumsal baskı sebebiyle hastanelere başvurmaktan alıkoyabileceğini söyledi.
haber içerik ve kaynak: evrensel
https://www.evrensel.net/haber/307022/tecavuze-ugramis-hasta-sari-alanda-bekleyecek
İlginizi Çekebilir
Bebek mamasında toksin skandalı: Çin'den ithalata denetim
AB, bebek mamasındaki "sereulid toksini" skandalı nedeniyle Çin'den ithal edilen araşidonik asit yağına denetimi sıkılaştırdı. Bu yağın ithalatı için artık laboratuvar testi zorunlu olacak.
Yetişkinlerde ADHD tanıları neden artıyor?
Giderek daha fazla yetişkine ADHD (DEHB) teşhisi konuyor. Birçok kişi için bu tanı hem açıklama hem de rahatlama anlamına geliyor. Peki bu artışın arkasında ne var ve bugüne kadar teşhis ve tedavide neler gözardı edildi?
Rapor: Kadın sağlığına yatırımlarda da büyük eşitsizlik var
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ile Boston Consulting Group’un (BCG) yayınladığı yeni rapora göre, kadın sağlığı toplam özel sağlık yatırımlarının yalnızca yüzde 6’sını alıyor. Sadece kadın sağlığına odaklanan şirketlerin çektiği pay ise yüzde 1’in altında.
Hastaneler doldu taştı: Grip sebebiyle bir haftada 8 kişi öldü
Yunanistan’da grip vakalarındaki artış hastanelerde yoğunluğa yol açarken, son bir haftada 8 kişinin bu hastalık sebebiyle yaşamını yitirdiği bildirildi.