Unicef raporu: Dünya genelinde 85 milyon çocuk okula gitmiyor
DÜNYAUnicef, Dünya Öğretmenler Günü vesilesiyle dünya çapında çocukların eğitime erişimine ilişkin bir rapor yayınladı. Özellikle savaş bölgelerinde okula gitmeyen çocuk sayısı giderek artıyor.
Bugün, 5 Ekim 1966 tarihinde Paris'te hazırlanan Öğretmenlerin Statüsüne ilişkin Tavsiye Kararı'nın imzalanmasını anmak üzere 1994 yılında ilan edilen Dünya Öğretmenler Günü. Bu belge Unesco ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından düzenlenen bir konferansın sonucu.
Unicef, öğretmenlerin kaliteli eğitimin merkezinde yer aldığını, ancak toplumdaki bu önemli figürlerin yatırımlardaki kesintilerden ve giderek daha az sayıda öğrenciden muzdarip olmaya devam ettiğini hatırlatıyor.
Euronews olarak biz de 2025/2026 eğitim-öğretim yılının başlaması vesilesiyle kısa bir süre önce Europe in Motion raporunda öğretmen açığından bahsetmiştik. Başta Fransa, Portekiz ve Belçika olmak üzere birçok AB ülkesinde öğretmen açığı devam etmekte.
260 milyondan fazla çocuk okula gitmiyor
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun raporuna göre 2024 yılında ülkelerin sadece yüzde 31'inde etkili öğretmen mesleki gelişim sistemleri mevcuttu ve bu oran yüzde 64'lük hedefin yarısından az.
Rapora göre, dünya genelinde okul dışı çocuk ve gençlerin (Oosc) sayısı on yıldır 265 milyon civarındaydı, ancak son tahminler Oosc'nin 2023 yılında 272 milyona yükseleceğini gösteriyor.
Unicef'e göre, eğitime yönelik Resmi Kalkınma Yardımı (ODA) 2023 yılına kadar yüzde 24'lük bir düşüşle 3,2 milyar ABD doları azalacak. Bu azalma dünya genelinde okula gitmeyen çocuk sayısını 272 milyondan 278 milyona yükseltecek.
haber içerik kaynak:
https://tr.euronews.com/my-europe/2025/10/06/unicef-raporu-dunya-genelinde-85-milyon-cocuk-okula-gitmiyor
İlginizi Çekebilir
İsrail Başbakanlığı: Netanyahu Mısır zirvesine katılamayacak
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin liderliğinde 20'den fazla lider bugün Mısır'da Gazze için biraraya gelecek.
Hamas tüm sağ İsrailli rehineleri serbest bıraktı
Hamas, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında ikinci teslim noktasında 13 İsrailli esiri Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) heyetine teslim ederek tüm sağ İsrailli esirleri serbest bırakmış oldu.
İsrail müebbet hapis cezasına çarptırdığı 88 Filistinli mahkumu serbest bıraktı
İsrail, Gazze’deki ateşkes anlaşmasının ilk aşaması kapsamında, "müebbet hapse" mahkum ettiği 88 Filistinliyi serbest bıraktı.
Trump, COVID-19 aşısı oldu: 'Kalp yaşı 14 yıl daha genç'
Trump, okullarda COVID-19 aşı zorunluluğu getiren kurumlara federal fon desteği verilmemesini öngören bir kararname imzalamıştı.