38 gemilik filoya yeni takviye! DÖKER-1 gemisi artık denizlerde
GÜNDEMUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizdibi tarama faaliyetlerinde kullanılmak üzere inşa edilen DÖKER-1 gemisinin denize indirildiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, yeni geminin 750 metreküp taşıma kapasiteye ve 7.5 knot hıza sahip olduğunu kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizdibi tarama faaliyetlerinde kullanılmak üzere inşa edilen yeni DÖKER-1 gemisinin denize indirildiğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, “750 metreküp taşıma kapasitesi, 7.5 knot hızı ve ortadan açılır yük boşaltma özelliği ile yeni gemimiz, denizdibi tarama kapasitemizi önemli ölçüde artıracak.” dedi.
Denize indirilen DÖKER-1 gemisinin, uzun dökü mesafelerinde sağlayacağı hız ve kapasite avantajı ile limanlarda, tersanelerde ve balıkçı barınaklarında yapılan tarama çalışmalarına hız kazandıracağını belirten Bakan Uraloğlu, ayrıca bin 700 metreküp kapasiteli emici tip yeni bir geminin inşa sürecinin de devam ettiğini aktardı.
38 Gemilik Filoya Yeni Takviye
Bakanlık bünyesinde Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda İstanbul, İzmir ve Samsun Denizdibi Tarama Başmühendislikleri tarafından yürütülen denizdibi tarama faaliyetlerinin hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Uraloğlu, “Mevcut 38 deniz aracı ve yaklaşık 210 personelle 2024 yılında 730 bin metreküp denizdibi taraması gerçekleştirdik. Büyüyen liman ve tersane kapasiteleri ile balıkçı barınaklarının ihtiyaçlarına yanıt verebilmek adına çalışmalara devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili bir yarım ada olduğu göz önüne alındığında denizdibi tarama faaliyetlerinin, büyük kapasiteli gemilerin limanlara güvenli bir şekilde yanaşabilmesi ve mevcut limanların şartlarının iyileştirilmesi açısından önem taşıdığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Denizdibi tarama faaliyetleri; sadece büyük gemilerin elleçleme yapabilmesi için değil, aynı zamanda gemi bakım-onarımları, yeni gemi inşa projeleri ve su yollarının emniyetli hale getirilmesi için de büyük önem taşıyor. Özellikle çevrenin, denizin ve kıyı şeridinin korunması, kıyı erozyonunun önlenmesi ve mevcut su derinliğinin muhafazası konularında bu çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz.”
Bakan Uraloğlu, denizlerde yaşanan kirliliğin de denizdibi tarama faaliyetlerinin önemini artırdığını belirterek, "Bu faaliyetlerimizle hem çevreyi koruyor hem de Türkiye'nin deniz ticaretinde küresel rekabet gücünü artırıyoruz.” dedi.
TÜRKGÜN
İlginizi Çekebilir
Pakistan, Hindistan'ın yakın zamanda askeri saldırı planladığını iddia ediyor
İstihbarat uyarısı, Hindistan yönetimindeki Keşmir'de 26 kişinin ölümüne neden olan bir saldırının ardından komşular arasında yükselen tansiyondan bir hafta sonra geldi.
Moskova’daki Zafer geçidini tehdit eden Zelenskiy’e Rusya’dan tepki: ‘Barış çabalarını baltalıyor’
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev rejimi lideri Vladimir Zelenskiy’i 9 Mayıs Moskova’da düzenlenecek askeri geçit törenine yönelik tehditleriyle barış çabalarını bozmakla suçladı.
Trump, Putin’in Ukrayna’daki çatışmayı sona erdirmek istediğine inanıyor
ABD Başkanı Donald Trump, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in Ukrayna krizine bir çözüm bulmak istediğine inandığını belirtti.
Yolsuzlukla suçlanan kardinal Becciu, Papa Francis'in halefinin seçileceği toplantıya katılmayacak
Vatikan'daki ilk derece mahkemesi tarafından 2023 yılında zimmetine para geçirmekten suçlu bulunan kardinal, günler süren tartışmaların ardından yeni Papa'nın seçileceği toplantıya katılmama kararı aldı.