AB, Gazze konusunda İsrail’e karşı yaptırımları erteledi
SİYASETAB’nin 27 dışişleri bakanı, İsrail’in Gazze’ye insani yardımın artırılmasına ilişkin yakın zamanda vardığı anlaşmaya uyup uymadığını “yakından izleyeceklerini” kabul ettiler.
Bakanlar ayrıca, Dış İlişkiler Konseyi toplantısında, İsrail’in Gazze’deki eylemlerine karşılık olarak değerlendirilen 10 önlemden oluşan bir liste üzerinde anlaşmaya varmayı da erteledi.
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Brüksel'deki toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin İsrail’i Gazze’deki eylemleri nedeniyle “cezalandırmayacağını” söyledi. Bunun yerine, İsrail’in Gazze’ye insani yardım akışını artırmayı hedefleyen son anlaşmayı nasıl uyguladığını “yakından takip edeceklerini” belirtti.
Bakanlar, geçen hafta varılan ve Gazze’ye giren yardım kamyonlarının sayısını artırmayı, gıda dağıtımını iyileştirmeyi ve bazı sınır geçiş noktalarını açmayı hedefleyen AB-İsrail anlaşmasını görüşmek üzere Brüksel’de bir araya geldi. Ayrıca, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın ihlali karşısında olası yanıtlar olarak, vizesiz seyahatin askıya alınması ve Yahudi yerleşimlerinden ithalatın durdurulması gibi önlemleri içeren kapsamlı bir 10 seçeneklik listeyi de değerlendirdiler.
“İsrail’in sahadaki insani durumu iyileştirmek için daha somut adımlar atması gerekiyor,” diyen Kallas, İsrail’in halihazırda yardım erişimi ve tedarikini artırdığını da sözlerine ekledi. “AB, bu ortak anlayışın ve verilen taahhütlerin nasıl hayata geçirildiğini yakından izleyecek.”
HABER İÇERİK VE KAYNAK: euronews.com
İlginizi Çekebilir
ABD'de tarihi buluşma: Aliyev ile Paşinyan Beyaz Saray’da Trump'la görüşecek
Beyaz Saray’da ABD başkanının ev sahipliğinde yapılacak zirve, Moskova’ya güçlü bir mesaj gönderecek.
AB raporu: Gazze’deki kriz, bazı olumlu adımlara rağmen hâlâ 'çok ciddi'
Geçtiğimiz ay AB, gıda kamyonlarının sayısının arttırılması ve 'yardım çalışanlarının hayatlarının korunması' anlaşması da dahil olmak üzere Gazze'ye insani yardım erişiminin 'önemli ölçüde' iyileştirilmesi için müzakerelerde bulunmuştu.
Hesekê'de tüm bileşenlerin katılımıyla 'Ortak Tutum Konferansı' düzenleniyor
Rojava’daki (Kuzey ve Doğu Suriye) tüm toplumsal bileşenleri bir araya getiren "Ortak Tutum Konferansı," bugün Hesekê’nin Gweiran Mahallesi’ndeki Kültür ve Sanat Merkezi’nde başladı. Bölgenin geleceğine ışık tutacak önemli kararların alınması beklenen konferansa yoğun katılım gösteriliyor.
DEM PARTİ sahte diploma skandalına ilişkin suç duyurusunda bulundu
DEM PARTİ Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, kamuoyunda "Sahte Diploma Skandalı" olarak bilinen ve kamu kurumlarına sızma, resmi belgelerde sahtecilik, kişisel verilere izinsiz erişim gibi suçları içeren usulsüzlüklerle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.