AB, İsrail ile ticaret anlaşmasını askıya almaya hazırlanıyor
DÜNYAAncak önerinin hayata geçebilmesi için AB Konseyi’nde nitelikli çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Bu da Almanya veya İtalya gibi büyük ülkelerden en az birinin desteğini gerektiriyor.
Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Euronews’e verdiği röportajda, İsrail-AB Ortaklık Anlaşması kapsamındaki ticaretle ilgili hükümleri askıya alma planını doğruladı.
Kallas, 2024 yılında AB ile İsrail arasındaki ticaretin 42,6 milyar euro olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 37’sinin 'tercihli ticaret' kapsamında gerçekleştiğini belirterek, “Bu adımın İsrail için ciddi bir maliyeti olacak,” dedi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in geçen hafta açıkladığı plan, çarşamba günü Komisyon tarafından resmen onaylanacak. Ancak önerinin hayata geçebilmesi için AB Konseyi’nde nitelikli çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Bu da Almanya veya İtalya gibi büyük ülkelerden en az birinin desteğini gerektiriyor.
Şimdiye kadar bu iki ülke, İsrail’i Gazze’deki savaşın seyrini değiştirmeye zorlayacak tüm AB girişimlerini engelledi. Kallas, söz konusu ülkelerin mevcut plana karşı çıkmaları halinde 'özellikle Gazze’deki durumun kabul edilemez olduğunu kabul ediyorlarsa' alternatif öneriler getirmeleri gerektiğini söyledi.
haber içerik kaynak.
https://tr.euronews.com/my-europe/2025/09/16/ab-israil-ile-ticaret-anlasmasini-askiya-almaya-hazirlaniyor
İlginizi Çekebilir
ABD: Trump’ın Gazze planı Ukrayna’da da uygulanabilir
ABD Özel Temsilcisi Witkoff, Başkan Trump'ın Gazze'deki çatışmayı sonlandırmaya yönelik barış planının, Ukrayna krizinin sonucunu da etkileyebileceğini savundu.
Rusya Dışişleri: İngiltere, Ukrayna çağrısıyla kendini ele veriyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, İngiltere yetkililerin Rusya’ya Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirme çağrısında bulunarak işledikleri suçu ortaya çıkardığını belirtti.
AB, Macaristan’ın Ukrayna vetosunu aşmak için yeni plan arayışında
Ancak kritik bir sorun var: Ukrayna ile müzakere çerçevesinde yapılacak herhangi bir değişiklik için yine oybirliği gerekiyor.
Trump'ın Gazze planına uluslararası toplumdan büyük destek
ABD Başkanı Trump'ın açıkladığı ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun da kabul ettiği Gazze planına Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi ile uluslararası toplumdan destek geldi. Hamas ise sessizliğini koruyor.