Alman istihbaratı AfD'yi 'sağcı aşırılık yanlısı oluşum' olarak sınıflandırmasını askıya aldı
GÜNDEMAlmanya için Alternatif (AfD) Partisi, ülke çapında 'sağcı aşırılık yanlısı oluşum' olarak sınıflandırılması kararına karşı dava açması ardından Federal Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) bu sınıflandırmayı geçici olarak geri çekeceğini açıkladı.
Almanya'nın iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Federal Ofisi (BfV), Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin "sağcı aşırılık yanlısı oluşum" olarak sınıflandırılmasını geçici olarak askıya alacağını açıkladı.
Köln mahkemesinden yapılan açıklamada, "Anayasayı Koruma Federal Ofisi bugün mahkeme sürecinde - herhangi bir yasal yükümlülük tanımadan - AfD'nin acil başvuru hakkında karar verene kadar 'doğrulanmış sağcı aşırılıkçı oluşum' olarak sınıflandırılmasını geçici olarak askıya alacağını açıkladı," denildi.
Bu, BfV'nin yargılamanın sonuna kadar AfD için aşırılıkçı grup kategorisini artık kamuoyunda kullanmayacağı anlamına geliyor.
Karar ayrıca, BfV'nin AfD'yi izlemek için daha az yasal seçeneğe sahip olduğu anlamına geliyor.
Aşırılıkçı sınıflandırılması, güvenlik servislerine AfD'yi izlemek için daha fazla yetki verdi. Buna muhbirlerin işe alınması ve parti iletişimlerini kesme yasal seçeneği de dahil.
'Kısmi başarı'
X'te yayınlanan bir açıklamada, parti liderleri Alice Weidel ve Tino Chrupalla kararı "kısmi bir başarı" olarak nitelendirdi.
"Anayasa Koruma Federal Ofisi'nin kararına karşı kendimizi tüm yasal yollarla savunuyoruz" dediler.
Weidel ve Chrupalla ayrıca kategorizasyonun askıya alınmasını, "gerçek aklanmamıza doğru atılan ilk önemli adım" olarak adlandırdılar.
AfD, "sağcı aşırılıkçı" olarak sınıflandırılmasında üç gün sonra, 5 Mayıs'ta BfV'ye karşı dava açtı.
AfD'nin eş lideri Alice Weidel'in sözcüsü Daniel Tapp, dpa haber ajansına Köln'deki sorumlu idari mahkemeye bir mektup gönderildiğini söyledi.
BfV, üç yıllık bir süre boyunca "yoğun incelemeden sonra" partinin ileri sürdüğü ırkçı ve Müslüman karşıtı tutumların ülkenin anayasasında belirtilen "özgür demokratik düzen" ile bağdaşmadığı sonucuna vardı.
AfD, askıya alma emri olmadan partiye ve demokratik karar alma sürecine "onarılamaz zarar" verileceğini savundu.
Parti ayrıca kategorilendirmeyi "demokrasiye saldırı" olarak nitelendirdi.
haber ve kaynak: euronews.com
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anneyle Güçlü Aile, Aileyle Güçlü Türkiye Programı”na katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anneyle Güçlü Aile, Aileyle Güçlü Türkiye Programı”nda yaptığı konuşmada, “Toplumun temeli nasıl aile ise, ailenin de temeli annedir, kadındır. Annelerin güçlü olmadığı bir toplumda ne yaparsanız yapın refahı, huzuru, başarıyı elde edemezsiniz. 23 yıllık iktidarımızda bu hakikati asla göz ardı etmedik” dedi.
HASAN ÜNAL: ANLAMAK İMKANSIZ!
Uluslararası İlişkiler, Türk Dış Politikası International Relations, Turkish Foreign Policy Prof.Dr. Hasan Ünal, kendi sosyal sayfası X de herkese açık olarak yaptığı paylaşımda gündemi değerlendirdi.
Rumeysa Öztürk, ABD göçmenlik gözaltı tesisinden serbest bırakıldı
Louisiana, 10 Mayıs (Hibya) - Tufts Üniversitesi öğrencisi Rumeysa Öztürk, federal bir yargıcın serbest bırakılmasını emretmesinden saatler sonra Louisiana'daki bir göçmenlik gözaltı tesisinden serbest bırakıldı.
Bill Gates servetinin yüzde 99'unu bağışlıyor: 'Zengin ölen adam, itibarsızlaşmış ölür'
Mike Wendling Unvan,BBC News