Almanya'da 39 bin euroya satılık ada
GÜNDEMAlmanya'da suni bir ada açık arttırmayla satışa çıkarıldı. Yıkılan Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) tarafından askeri amaçla inşa edilen ada için talep edilen başlangıç fiyatı 39 bin euro.
Baltık Denizi'nde Rügen Adası'nın güneydoğusunda yer alan eski Doğu Almanya (DDR) askeri platformu, Hamburg'da 4 Haziran'da düzenlenecek açık artırmada satışa çıkarılıyor. Müzayede için belirlenen başlangıç teklifi 39 bin euro.
Ostervilm adıyla bilinen yapay ada, yaklaşık 250 metrekarelik bir platform ve üzerindeki binadan oluşuyor. Yıllardır kullanılmayan yapı, kapı ve pencerelerin sökülmesi, ahşap döşemelerin çökmesi ve pas ile küf tabakalarının oluşması nedeniyle kapsamlı bir yenileme gerektiriyor.
Kuzey Alman Gayrimenkul Açık Artırmaları Şirketi'ne (Norddeutsche Grundstücksauktionen AG) göre ada, DDR döneminde Halk Donanması (Volksmarine) tarafından "manyetik giderme istasyonu" olarak kullanılıyordu. Donanma gemileri, manyetik fünyeli mayınlar tarafından tespit edilmemek için burada deniz altı kablolarıyla işleme tabi tutuluyordu.
600 ahşap kazık üzerine kurulu
Yaklaşık 10 metre derinlikteki deniz yüzeyine 1954 yılında 600 ahşap kazık üzerine inşa edilen platformda bir konut ve çamaşır odası bulunuyor. Sosyalist yapıdaki DDR'in yıkılması ve Federal Almanya ile birleşmesinin ardından el değiştiren ada, zamanla kaderine terk edildi.
Müzayedeciler yapının mevcut durumunu "çürümeye yüz tutmuş" olarak tanımlıyor. Son görüntüler, platformun kuş pislikleri, çatlaklar ve yapısal bozulmalarla kaplı olduğunu gösteriyor.
Açık artırmayı düzenleyen şirketten Hanna Scheibeler, adaya ilgi gösteren müşterilerin bulunduğunu belirterek gelecekteki kullanım için kumarhane, düğün alanı veya denizin ortasında bar gibi çeşitli fikirlerin gündeme geldiğini aktarıyor.
Rügen yakınlarındaki Putbus kasabasından Burkhard Lenz ise DDR döneminde adada görev yapan askerleri tanıdığını, tesisin uzun süreli konaklamaya uygun olmadığını ve içme suyu ile elektriğin bulunmadığını ifade ediyor. Daha önce ada için yatırım planı yaptıklarını antalan Lenz, ancak 1990'ların ortasında adada yaptıkları ölçümlerin ardından uzman görüşleri nedeniyle planlarını rafa kaldırdıklarını söylüyor.
dpa/ETO,TY
HABER İÇERİK KAYNAK:
https://www.dw.com/tr/almanyada-39-bin-euroya-sat%C4%B1l%C4%B1k-ada/a-77410621
İlginizi Çekebilir
HÂKİM VE SAVCILARDA ATAMALAR YAPILDI BÜYÜK BİR DEĞİŞİM VAR
HSK gece yarısı yayınladığı kararname ile hâkim ve savcıların tayinlerini yaptı, atamalarını gerçekleştirdi. İşte Mersin’e gelen ve gidenler…
Almanya'da zehirli tırtıl alarmı: Okullar ve parklar kapandı
Almanya genelinde hızla yayılan zehirli meşe tırtılları paniğe yol açtı. Bazı okullar, parklar ve spor alanları kapatıldı. Helikopterlerle yüzlerce dönüm alan ilaçlanıyor.
Silivri Belediyesi'ne yolsuzluk operasyonu. Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu gözaltında
İstanbul'da CHP'li Silivri Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk operasyonunda Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu dahil 17 şüpheli gözaltına alındı.
CHP'de dokuz vekile kesin ihraç istemi
CHP'de mahkeme kararıyla genel başkanlık görevine geri getirilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun topladığı Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında Özgür Özel'e yakın dokuz milletvekili tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) sevk edildi.
Aziz Yıldırım yeniden Fenerbahçe başkanı
Fenerbahçe'deki seçimde Aziz Yıldırım, rakibi Hakan Safi'yi açık farkla geride bırakarak başkanlığa seçildi. Sekiz yıl aradan sonra yeniden başkan olan Yıldırım, "Birbirimize küsmeyeceğiz, birbirimize sarılacağız" dedi.
Körfez'de yine çatışma: Kuveyt ve Bahreyn'den İran'a kınama
Ateşkese rağmen İran ve ABD arasında Körfez bölgesinde karşılıklı saldırılar gerçekleşti. Toprakları İran tarafından hedef alınan Bahreyn ve Kuveyt, bu saldırıları kınadı.