Çin İran savaşında ateşkes için bastırıyor
SİYASETİran Dışişleri Bakanı Arakçi Pekin'de Çinli mevkidaşı Vang Yi ile bir araya geldi. Vang, savaşın sona ermesi için Çin'in "daha önemli rol" üstleneceği mesajını verdi.
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile yaptığı görüşmede İran savaşının bir an önce sona erdirilmesini isterken, Pekin'in Ortadoğu'da çatışmaların sona erdirilmesi için "daha önemli bir rol" oynayacağını söyledi.
Vang Yi'nin İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile bugün Pekin'de bir araya gelmesi sonrasında Çin Dışişleri Bakanlığı iki bakanın görüşmesine dair yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre Vang, Arakçi ile görüşmesinde "Çin tansiyonun düşürülmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi için daha fazla çaba gösterecek, barış görüşmelerinin başlatılması için desteğini sürdürecek ve Ortadoğu'da barış ve huzurun yeniden tesisi için daha önemli bir rol oynayacak" ifadelerini kullandı.
Vang, görüşmede "Çin, çatışmaların tamamen durdurulmasının gecikmeden sağlanması gerektiğini, düşmanlıkların yeniden başlamasının kabul edilemez olduğunu ve müzakerelerin sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir" dedi.
Vang'ın Arakçi ile görüşmesinde İran'ın nükleer programı da gündeme geldi. Vang görüşmede, Çin'in "İran'ın nükleer silah geliştirmeyeceği yönündeki taahhüdünü memnuniyetle" karşıladığını, ancak ülkenin "barışçıl amaçlarla nükleer enerjiyi kullanma konusunda meşru bir hakkı olduğu" görüşünde olduğunu da bildirdi. Washington ile Tahran arasında yürütülen görüşmelerde, İran'ın nükleer programı anlaşmazlık yaratan konuların başında geliyor.
Çin, ABD ve İsrail ile İran arasında yaşanan savaşın sona erdirilmesi için sessizce diplomatik çabalarını sürdürüyor. Pekin'in Washington ile Tahran arasında geçici ateşkes sağlanmasında da rol oynadığı değerlendiriliyor.
İki bakanın görüşmesinin gerçekleştiği gün, Amerikan basını ve Pakistanlı yetkililer, ABD ile İran'ın savaşa son verecek tek sayfalık bir mutabakat metni üzerinde uzlaşmaya yakın olduğunu bildirdi.
Çin Hürmüz'ün açılmasını istiyor
Açıklamaya göre, Çin Dışişleri Bakanı İranlı mevkidaşı ile görüşmesinde Hürmüz Boğazı'nda güvenli deniz trafiğinin yeniden başlayabilmesi için "tarafların uluslararası toplumun acil çağrılarına mümkün olduğunca çabuk yanıt vermesini" umduğunu da söyledi.
İran petrolünün en önemli alıcısı konumundaki Çin, Hürmüz Boğazı'nda uygulanan ablukadan doğrudan etkileniyor. Çin'in deniz yoluyla ithal ettiği ham petrolün yarısından fazlası Ortadoğu'dan geliyor ve bu petrol Hürmüz Boğazı üzerinden taşınıyor.
Üretim devi Çin, petrol rezervleri ve yenilenebilir enerji sayesinde enerji alanında sıkıntı yaşamasa da plastik ve kumaş gibi petrolden edilen malzemelerin maliyetleri önemli ölçüde arttı. Gözlemciler, İran savaşının Çin'e yönelik etkisinin aylarca hissedileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Çin ve İran dışişleri bakanları arasındaki görüşmenin, ABD Başkanı Donald Trump'ın 14-15 Mayıs tarihilerinde planlanan Çin ziyareti öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti. Washington ziyaretin yapılacağını duyururken, Pekin henüz resmi olarak bunu henüz teyit etmedi.
AFP, dpa/JD, BK
haber içerik kaynak:
https://www.dw.com/tr/%C3%A7in-i%CC%87ran-sava%C5%9F%C4%B1nda-ate%C5%9Fkes-i%C3%A7in-bast%C4%B1r%C4%B1yor/a-77069215
İlginizi Çekebilir
Ermenistan'da muhalefet seçimlerin iptali için başvurdu
Ermenistan'da Rusya yanlısı muhalefet, Başbakan Paşinyan'ın kazandığı 7 Haziran'daki seçimlerin iptali için başvuruda bulundu.
CHP'de Başarır ve Günaydın'ın grup başkanvekillikleri düştü
CHP'de Ali Mahir Başarır ve Gökhan Günaydın'ın grup başkanvekilliği unvanları Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) resmi internet sitesindeki özgeçmişlerinden kaldırıldı.
İngiltere'de savunma bütçesi krizi: Savunma ve Silahlı Kuvvetler Bakanları istifa etti
İngiltere'de Savunma Bakanı John Healey'nin savunma harcamalarının yetersiz olduğunu söyleyerek istifa etmesinin ardından Silahlı Kuvvetler Bakanı Al Carns da aynı gerekçeyle görevi bıraktı.
KAYA: LGS’DE ASIL SORUN GÜVENLİK DEĞİL, EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİK VE ELEME ANLAYIŞIDIR
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YILDIRIM KAYA: LGS’DE ASIL SORUN GÜVENLİK DEĞİL, EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİK VE ELEME ANLAYIŞIDIR
DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Tarsus’ta su kanallarını inceledi: Bu ihmal ölüme davetiye çıkarıyor!
Ali Bozan, Tarsus’ta su kanallarını inceledi: Bu ihmal ölüme davetiye çıkarıyor!
Almanya'da emeklilere yılda 300 milyar euro
Almanya'da 2025 sonu itibarıyla 19 milyon 100 bin emeklinin bulunduğu açıklandı. Tüm emeklilere ödenen yıllık toplam emekli aylığı ise 301 milyar euroyu buluyor. Ülkede ortalama emekli aylığı bin 300 euro.