Fransız mahkemesi Beşar Esad'ın dokunulmazlığı hakkında karar verecek
SİYASETUluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'da Vladimir Putin ve Gazze'de Benjamin Netanyahu hakkında yakalama emri çıkardığı için, Fransız yargıçların kararı sadece devrik ve sürgündeki liderleri değil, şu anda iktidarda olanları da yargılamak için yasal çerçeveyi güçlendirebilir.
Fransa'nın en yüksek mahkemesi cuma günü eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılamayacağına karar verecek ve bu karar Esad'ın kimyasal silah saldırıları iddiasıyla yargılanmasının önünü açabilir.
Karar, zulümle suçlanan görevdeki ya da eski liderlerin yargılanması için yasal bir emsal teşkil edecek.
Esad, 2013'te Guta'da ve 2018'de Duma'da kimyasal silah kullandığı iddiasıyla Fransa'da Yargıtay önünde gıyabında yargılanıyor.
Şu anda Rusya'da yaşayan Suriye'nin sürgündeki eski devlet başkanı, kimyasal saldırıların arkasında olduğunu reddetti.
Savaş suçlarına ilişkin kanıtları toplayan Suriye Medya Merkezi'nin başkanı Mazen Darwish'e göre Esad aleyhine çıkacak bir karar "mağdurlar için büyük bir zafer" olacak.
"Bu sadece Suriyelilerle ilgili değil, herhangi bir ülkeden mağdurlar için de bir kapı açacak ve ilk kez bir yerel soruşturma yargıcı, yönetimi sırasında bir başkan için tutuklama emri çıkarma hakkına sahip olacak," dedi.
Darwish, olumlu bir kararın, grubunun Esad rejiminin diğer figürlerini de takip etmesine, örneğin eski Suriye Merkez Bankası Başkanı ve Ekonomi Bakanı Adib Mayalah'a karşı kara para aklama davası açmasına izin verebileceğini söyledi. Mayalah'ın avukatları uluslararası hukuk uyarınca dokunulmazlığı olduğunu savunuyor.
Esad daha önce uluslararası hukuk çerçevesinde nispeten güvendeydi. Fransız avukat Jeanne Sulzer'e göre, devlet başkanları iktidarları sırasında yaptıkları eylemlerden dolayı yargılanamıyordu. Bu kural, liderlerin toplantılar için dünyayı dolaşmaları gerektiğinde diyalogu kolaylaştırmak için uzun zaman önce tasarlanmıştı.
Sulzer, suçlamaların ağırlığı ne olursa olsun bu tür bir dokunulmazlığın "neredeyse bir tabu" olduğunu söyledi. "Dava açabilmek için kişinin makamında oturmamasını beklemek zorundasınız." Sulzer, Esad'a karşı 2013'teki kimyasal saldırı nedeniyle açılan davanın eş başkanlığını yapmıştı.
Suriye 50 yılı aşkın bir süre Hafız Esad ve ardından oğlu Beşar tarafından yönetildi. Arap Baharı sırasında, 2011 yılında ülke genelinde Esad ailesi yönetimine karşı isyan patlak verdi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre 13 yıl süren iç şavaşta yarım milyondan fazla insanın öldü. Milyonlarca kişi Lübnan, Ürdün, Türkiye ve Avrupa'ya kaçtı.
HABER İÇERİK VE KAYNAK: euronews.com
İlginizi Çekebilir
ABD'de tarihi buluşma: Aliyev ile Paşinyan Beyaz Saray’da Trump'la görüşecek
Beyaz Saray’da ABD başkanının ev sahipliğinde yapılacak zirve, Moskova’ya güçlü bir mesaj gönderecek.
AB raporu: Gazze’deki kriz, bazı olumlu adımlara rağmen hâlâ 'çok ciddi'
Geçtiğimiz ay AB, gıda kamyonlarının sayısının arttırılması ve 'yardım çalışanlarının hayatlarının korunması' anlaşması da dahil olmak üzere Gazze'ye insani yardım erişiminin 'önemli ölçüde' iyileştirilmesi için müzakerelerde bulunmuştu.
Hesekê'de tüm bileşenlerin katılımıyla 'Ortak Tutum Konferansı' düzenleniyor
Rojava’daki (Kuzey ve Doğu Suriye) tüm toplumsal bileşenleri bir araya getiren "Ortak Tutum Konferansı," bugün Hesekê’nin Gweiran Mahallesi’ndeki Kültür ve Sanat Merkezi’nde başladı. Bölgenin geleceğine ışık tutacak önemli kararların alınması beklenen konferansa yoğun katılım gösteriliyor.
DEM PARTİ sahte diploma skandalına ilişkin suç duyurusunda bulundu
DEM PARTİ Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, kamuoyunda "Sahte Diploma Skandalı" olarak bilinen ve kamu kurumlarına sızma, resmi belgelerde sahtecilik, kişisel verilere izinsiz erişim gibi suçları içeren usulsüzlüklerle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.