© Haberanaliz.net 2005

İtalya, Danimarka ve 7 AB ülkesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin gözden geçirilmesini talep etti

İtalya Başbakanı Georgia Meloni ve Danimarkalı meslektaşı Mette Frederiksen, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) gözden geçirilmesi ve hükümetlere daha fazla yetki verilmesine yönelik belgeyi medyaya duyurdular.

Dokuz AB ülkesi, göç konusunda politika değişikliklerine izin vermek için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) gözden geçirilmesi çağrısında bulunan bir açık mektup imzaladı.

Belge, İtalya ve Danimarka'nın öncülük ettiği bir çabanın parçası olarak perşembe günü yayınlandı. Ayrıca Avusturya, Belçika, Çekya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya liderleri tarafından da imzalandı.

Suç işleyen göçmenlerin sınır dışı edilmesinin daha kolay olması gerektiğine inanan imzacılar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) sözleşmeye ilişkin yorumunun incelenmesi gerektiğini söyledi.

Belgede, "Bazı durumlarda mahkemenin sözleşmenin kapsamını orijinal niyetlerine kıyasla aşırı genişletip genişletmediğini ve böylece korunacak çıkarlar arasındaki dengeyi değiştirip değiştirmediğini değerlendirmek önemlidir," ifadesi yer aldı.
"Mahkemenin yorumunun gelişiminin bazı durumlarda demokrasilerimizde siyasi kararlar alma yeteneğimizi sınırladığına inanıyoruz," denildi.

Belge, son aylarda Avrupa genelindeki göçmen karşıtı partilerin popülerliğinin artmasıyla birlikte geldi.

Perşembe günü Danimarkalı mevkidaşı Mette Frederiksen ile yaptığı basın toplantısında, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni mektubun, "bazı Avrupa sözleşmeleri ve bu sözleşmelerin zamanımızın büyük sorunlarıyla başa çıkma kapasitesi hakkında, özellikle de göç sorunuyla başlayarak siyasi bir tartışma başlatmayı amaçladığını" söyledi.

Meloni, Frederiksen ve diğer imzacılar mektupta görmek istedikleri bazı somut değişiklikleri özetlediler.

İtalya, Danimarka ve 7 AB ülkesi göçmenler konusunda hangi tedbirleri öneriyor?
Belgede, sığınmacılara ve bir ülkede ikamet eden yabancı uyruklulara tanınan hakların sınırlandırılmasına ilişkin üye devletlerin yetkilerinin arttırılmasına yönelik somut tedbirler özetleniyor.

"Suç işleyen yabancı uyrukluların ne zaman sınır dışı edileceğine karar vermek için ulusal düzeyde daha fazla alan. Örneğin, ciddi şiddet suçları ya da uyuşturucu suçlarının söz konusu olduğu durumlarda."
" Yetkililerimizin, örneğin topraklarımızdan sınır dışı edilemeyen suçlu yabancıları nasıl takip edeceklerine karar verme konusunda daha fazla özgürlüğe ihtiyacımız var. Suç işlemek ve başkalarını güvensiz hissettirmek için misafirperverliğimizden faydalansalar bile sınır dışı edilemeyen suçlular."
" Değerlerimizi ve haklarımızı bize karşı kullanmak isteyen düşman devletlere karşı etkili tedbirler alabilmeliyiz. Örneğin, göçmenleri sınırlarımızda araçsallaştırarak" etkili eylemde bulunma yetkisini sahip olmak
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi nedir?
1950 yılında Avrupa Konseyi tarafından imzalanan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa'da insan haklarını ve temel özgürlükleri korumak için tasarlanmış uluslararası bir antlaşmadır.

Avrupa Konseyi'ni oluşturan 46 ülkenin tamamı, 27 AB üye devleti de dahil olmak üzere sözleşmeye taraftır.
Sözleşme kapsamında hakları bir taraf devlet tarafından ihlal edilen herhangi bir kişi mahkemeye bireysel başvuruda bulunarak dava açabilir.

HABER VE KAYNAK: euronews.com

İlginizi Çekebilir

Hüdapar Mersin İl Başkanı Tahirhan UYSAL ve çalışma arkadaşları Üstat Göktaş’a nezaket ziyaretinde bulundu

Hüdapar Mersin İl Başkanı Tahirhan UYSAL, Silifke ilçe Başkanı Mustafa Özer, Mezitli ilçe Başkanı Abdulgafur Ekinci, İl Başkan yardımcıları İsmail Eroğlu, İbrahim Kekliktepe ile beraber, Araştırmacı Gazeteci Yazar ve İktisatçı Mustafa Göktaş’a nezaket ziyaretinde bulundu. Bu ziyaret de memleket ve millet meseleleri ile Mersin kalkınmasındaki çalışmalar ön planda idi.

Başkan Fatih Önge, Uluslararası Platformda Akkuyu’yu Anlattı

Mersin’in Gülnar ilçesi Belediye Başkanı Fatih Önge, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen “Nuclear Communities and Mayors in Focus” konferansına katılarak Türkiye’yi ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ev sahipliği yapan Gülnar’ı temsil ediyor.

Kuzey Kore’den ABD’ye ‘Altın Kubbe’ uyarısı: ‘Uzayın militarizasyonu tehdidini yaratıyor’

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Amerikan Araştırmaları Enstitüsü'ne göre ‘Altın Kubbe’ girişimi ‘Önce Amerika’ politikasının tipik bir ürünü ve “bencilliğin ve keyfiliğin zirvesi”.

Gergerlioğlu: Ömrünü mesleklerine vermiş insanların diplomaları iptal edilmemeli!

Gergerlioğlu’ndan KHK’lı öğretmen ve doktorların mağduriyetini giderecek kanun teklifinin gündeme alınması Ak Parti MHP oylarıyla reddedildi!

TÜM HABERLER