Japonya Başbakanı: Hürmüz'deki sevkiyat krizi Asya Pasifik’te enerji akışını vurdu
SİYASETJaponya Başbakanı Sanae Takaichi, Hürmüz Boğazı’ndaki sevkiyat krizinin Asya Pasifik’te enerji arzını ciddi şekilde etkilediğini söyledi. Başbakanın Avustralya gezisinde, Japonya ve Avustralya enerji iş birliğini artırma kararı aldı.
Japonya Başbakanı Sanae Takaichi, İran savaşı nedeniyle küresel petrol akışında yaşanan kesintilerin Asya Pasifik bölgesinde büyük etki yarattığını söyledi.
Takaichi, Avustralya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Hürmüz Boğazı’ndaki durumun bölge ekonomileri üzerinde doğrudan baskı oluşturduğunu ifade etti.
Enerji hattında daralma büyüyor
Hürmüz Boğazı’ndan normalde dünya petrol ve sıvılaştırılmış doğalgazının önemli bir kısmı geçiyor, ancak sevkiyat çatışmalarla başlayan süreçte büyük ölçüde durma noktasına geldi.
Bölgeden çıkan petrolün yaklaşık yüzde 80’i Asya’ya yöneldiği için enerji sevkiyatındaki eksikliklerin etkileri özellikle bu bölgede hissediliyor.
Takaichi konuyla ilgili, "Hürmüz Boğazı’nın fiilen kapanması Hint-Pasifik üzerinde büyük etki yaratıyor" dedi.
Japonya ve Avustralya’dan ortak adım
Başbakan Takaichi'nin Avustralya ziyareti sırasında yapılan görüşmelerde, Japonya ve Avustralya enerji ve kritik madenler alanında iş birliğini güçlendirme kararı aldı.
Avustralya, Japonya’ya enerji tedarikinde önemli rol oynayan ülkelerden biri olduğu için ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılıyor.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de konu hakkında "Sıvı yakıt ve rafine petrol ürünlerindeki kesintiler bizi ciddi şekilde endişelendiriyor" sözlerini kullandı.
Savunma ve stratejik işbirliği genişliyor
İki ülke yalnızca enerji değil, ekonomi ve savunma alanlarında da iş birliğini artırma yönünde adımlar atarak ortak projelere milyarlarca dolarlık destek planladıklarını bildirdiler.
Ayrıca taraflar, bölgedeki güvenlik dengeleri nedeniyle askeri iş birliğini de güçlendireceklerini belirtti.
haber içerik kaynak:
https://anlatilaninotesi.com.tr/20260504/japonya-basbakani-hurmuzdeki-sevkiyat-krizi-asya-pasifikte-enerji-akisini-vurdu-1105478048.html
İlginizi Çekebilir
Ermenistan'da muhalefet seçimlerin iptali için başvurdu
Ermenistan'da Rusya yanlısı muhalefet, Başbakan Paşinyan'ın kazandığı 7 Haziran'daki seçimlerin iptali için başvuruda bulundu.
CHP'de Başarır ve Günaydın'ın grup başkanvekillikleri düştü
CHP'de Ali Mahir Başarır ve Gökhan Günaydın'ın grup başkanvekilliği unvanları Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) resmi internet sitesindeki özgeçmişlerinden kaldırıldı.
İngiltere'de savunma bütçesi krizi: Savunma ve Silahlı Kuvvetler Bakanları istifa etti
İngiltere'de Savunma Bakanı John Healey'nin savunma harcamalarının yetersiz olduğunu söyleyerek istifa etmesinin ardından Silahlı Kuvvetler Bakanı Al Carns da aynı gerekçeyle görevi bıraktı.
KAYA: LGS’DE ASIL SORUN GÜVENLİK DEĞİL, EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİK VE ELEME ANLAYIŞIDIR
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YILDIRIM KAYA: LGS’DE ASIL SORUN GÜVENLİK DEĞİL, EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİK VE ELEME ANLAYIŞIDIR
DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Tarsus’ta su kanallarını inceledi: Bu ihmal ölüme davetiye çıkarıyor!
Ali Bozan, Tarsus’ta su kanallarını inceledi: Bu ihmal ölüme davetiye çıkarıyor!
Almanya'da emeklilere yılda 300 milyar euro
Almanya'da 2025 sonu itibarıyla 19 milyon 100 bin emeklinin bulunduğu açıklandı. Tüm emeklilere ödenen yıllık toplam emekli aylığı ise 301 milyar euroyu buluyor. Ülkede ortalama emekli aylığı bin 300 euro.