MEB Kürtçeye 6 kontenjan ayırdı
SİYASETMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 yılı öğretmen atamalarında "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamında Kürtçe'nin Kurmanci lehçesi için 5, Zazaki lehçesi için ise 1 kontenjan ayırdı.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı, 25 bin öğretmen atamasına ilişkin branş bazında kontenjan dağılımını açıkladı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 bini Millî Eğitim Akademisine olmak üzere toplam 25 bin öğretmen ataması yapılacağı açıklaması ardından, MEB sözleşmeli öğretmen atama takvimini yayınladı.
Bakanlık'tan yapılan duyuruya göre 15 bin öğretmen ataması kadro ve branş dağılımları ilan edildi. Bu kapsamda, en fazla atama yapılacak ilk 5 branş sırasıyla 4 bin 378 kontenjanla sınıf öğretmenliği, 3 bin 87 kontenjanla özel eğitim öğretmenliği, bin 802 kontenjanla din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, bin 321 kontenjanla okul öncesi öğretmenliği ve 757 kontenjanla İngilizce öğretmenliği oldu.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir süre önce açıkladığı öğretmen atama kontenjanlarında İngilizce için 757, Türkçe için 623, Arapça için 51, Almanca için 23, Rusça için 9 ve Farsça için de bir kontenjan ayrıldı.
Kürtçeye 6 kontenjan
MEB’in sitesinde yer alan duyuruda, kontenjan tablosunda Kürtçe’nin Kurmanci lehçesine 5, Zazaki lehçesine ise 1 kontenjan ayrıldığı görüldü.
MEB'in açıkladığı kontenjan dağılımına göre, "Yiyecek İçecek Hizmetleri" branşı için ayrılan 119 kadro, Kürtçenin her iki lehçesi için toplamda ayrılırken Kürtçeye sadece 6 kontenjan ayrılması tepki çekti.
Önceki Yılların Atama Verileri şöyle:
•2021: Toplam 3 kontenjan (2 Kurmanci, 1 Zazaki)
•2022: Toplam 2 kontenjan
•2023: Toplam 50 kontenjan (35 Kurmanci, 15 Zazaki)
•2024: Toplam 10 kontenjan (Kurmanci ve Zazaki lehçeleri için)
•2025: Toplam 6 kontenjan (5 Kurmanci, 1 Zazaki)
2023 yılında atanan 50 öğretmenle birlikte toplam Kürtçe öğretmeni sayısı 132'ye ulaşmıştı.
Kürt illerindeki dört üniversitesinde yaklaşık 2 bin Kürtçe öğretmeni mezun oldu.
Ancak mezun olan öğretmenlerden yalnızca 199'u okullara atanabildi. Atananların arasından 45'i sonradan Kürtçe öğretmenliğini bırakırken, 30'u ise Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapmaya başladı.
Kürtçe ne zaman seçmeli ders oldu?
Eylül 2012'de yayımlanan yönetmenlikle Kürtçe, “Yaşayan Diller ve Lehçeler” adı altında seçmeli ders olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatına girdi.
Türkiye’de orta dereceli okullarda (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) seçilebilen bu ders kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri yer alıyor.
RUDAW
İlginizi Çekebilir
Erdoğan: “Emeklerini alın teriyle bereketlendiren çalışanlarımızın haklarını korumak temel önceliğimiz oldu”
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle işçi ve işveren temsilcilerini kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabulde yaptığı konuşmada, “Emeklerini alın teriyle bereketlendiren çalışanlarımızın haklarını korumak bizim hep temel önceliğimiz olmuştur. İşçi ve işverenlerimizin refah seviyelerinin yükseltilmesi, sendikaların faaliyetlerini sürdürebilmesi için tüm imkânlarımızı seferber ettik” dedi.
Erdoğan: “İstanbul başta olmak üzere 81 vilayetimizin hepsini depreme karşı dayanıklı hâle getirmek için canla başla çalışıyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “İstanbul başta olmak üzere 81 vilayetimizin hepsini depreme karşı güvenli ve dayanıklı hale getirmek için canla başla çalışıyoruz. Bu amaçla son 23 yılda, TOKİ vasıtasıyla, 1 milyon 547 bin konut ürettik. Türkiye genelinde toplamda 3 milyon 700 bin dönüşüm konutu ve sosyal konut inşa ettik. 15 milyon vatandaşımıza yeni yuva kazandırdık” dedi.
Meloni'den Erdoğan'a 'sığınmacı' teşekkürü
Zirve, Türkiye ile İtalya'nın özellikle savunma alanında işbirliğini artırdığı bir döneme denk geldi.
BM Genel Sekreteri uyardı
BM Genel Sekreteri uyardı: Filistin-İsrail için iki devletli çözüm 'geri dönüşsüz' noktaya yaklaştı