Mersin Milletvekili Ekmen: “Mersin Sanayi Odası, gıda sanayisinde markalaşmayı sağlar”
EKONOMİGünlerdir, belirli çevrelerce, maksatlı ve kasıtlı yapılan tartışmaların ne kadar yersiz olduğunu, Mersin vekili Ekmen'de tavır alarak göstermiş oldu. Ekmen: "Tarımsal üretimde Türkiye 3’üncüsü Mersin’in tarıma dayalı gıda sanayisinde marka eksikliği nedeniyle geri kaldığını belirten DEVA Partisi Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin Sanayi Odası’nın faaliyete girmesiyle bu alanda önemli çalışmalara imza atıp kente yeni bir ivme kazandıracağını söyledi"
DEVA Partisi Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, kentte kurulum çalışmaları hızla süren Mersin Sanayi Odası’nın kente sağlayacağı kazanımlardan bahsetti. Sanayi odası kurulumunu doğru bulduğunu ve desteklediğini belirten Ekmen, sürecin en kısa sürede başarıyla tamamlanmasını temenni etti. Gündeme dair her gelişmenin dayanışma, iş/görev dağılımı mantığıyla ele alınması gerektiğinin altını çizen Ekmen, “Bugün Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın 32 bin küsur üyesi, 41 komitesi var. Bin 200 üyeli ve birkaç komiteli Mersin Sanayi Odası’nın odağı farklı olacaktır” dedi.
MUT ZEYTİNYAĞI MERSİN’DE 300, AYVALIK’TA 1.000 LİRA
Mersin’in markalaşma sürecinde hızlı yol alması gerektiğini birkaç örnekle göz önüne seren Ekmen, “Dünya bakliyat piyasasını elinde tutan şehirlerden biriyiz. Arbel, Başhan ve Memişoğlu gibi firmalar doğru yönlendirmeyle gıda ve tarım sanayisinde Mersin’e sınıf atlatabilir. Eğriçayır Bal hakkında iki profesörün bilimsel raporları yayınlandı. Bu bal, Avrupa’da birçok bölgede üretilen baldan daha üstün değer ve özelliklere sahip. Peki ya Anzer Balı ve Eğriçayır Balı ne kadara satılıyor? Eğriçayır Balı’nın fiyatları, neredeyse Türkiye ortalamasının altında. Oysa içerdiği besin değerleriyle 7-8 kat fazla fiyata satılabilmeliydi. Gülnar Kuş Üzümü tescil aldı. Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer Emiş Işık, ‘Sumağın da tescile ihtiyacı var’ dediğinde belgelendirmenin önemini konuştuk. Başkanımız, ‘Pazarda başka bir yerin ürünü Gülnar etiketiyle satılamayacak. Dolayısıyla bizim ürünümüzün değeri yukarı çekilecek’ diye ekledi. Ayvalık’tan Mut’a gelen tüccarların tankerlerle satın alıp götürdükleri zeytinyağını, ‘Ayvalık Zeytinyağı’ diye pazarladığını biliyorum. Ayvalık’taki bir firma 250 mililitrelik zeytinyağını birkaç etiketle bin liraya satıyor. Mutlu üretici zeytinyağının litresini 300-350 liraya satamıyor. Dolayısıyla markalaşmaya ihtiyacımız var. ‘Tarımsal üretimde Türkiye 3’üncüsüyken, tarıma dayalı gıda sanayisinde neden esamemiz okunmuyor’ sorusunu sormalıyız. Mersin Sanayi Odası’nın bu alanda doğru hedefleme, doğru yönlendirme ve mikro politikalarla ciddi çalışmalar yapacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir
SİLİFKE- MUT- YENİŞEHİR- TOROSLAR İHALELERİNE BAKIN HELE…
Yürürlükte tasarruf genelgeleri var. Devletin kör kuruşunun hesabını yapmak lazım. Ama gerekli gereksiz, abartılı alımlar milletin canını sıkıyor. Bu kez SİLİFKE- MUT- YENİŞEHİR- TOROSLAR Belediyelerinin ihalelerine baktık ve aktarıyoruz:
KARAYOLLARININ PAZARLIKLI İŞLERİ: 5 MİLYAR 7 YÜZ 12 MİLYON 7 YÜZ 79 BİN 3 YÜZ 84 LİRA…
KARAYOLLARI 5.BÖLGEDE PAZARLIKÇI ÇIKTI. 2026 ilk aydan bu güne kadar 5 MİLYAR 7 YÜZ 12 MİLYON 7 YÜZ 79 BİN 3 YÜZ 84 LİRALIK pazarlıklı alım yaptılar. Yürürlükte tasarruf genelgeleri var. Devletin kör kuruşunun hesabını yapmak lazım diyen devlet büyüklerimizin dediklerini dikkate almaları lazım. İhaleler böylesine büyük çapta olmasına rağmen neden AÇIK ihale değil de, pazarlıklı yapılıyor?
NİYE PAZARLIK, NİYE AÇIK İHALE DEĞİL?
Mersin Büyükşehir'in ihalelerini inceledim. Yürürlükte tasarruf genelgeleri mevcut. Belediyelerin alım gücü belli. Yapılan ihale ve alımlar neden pazarlık usulü, niçin açık ihale değil. Açık ihale olsa katılım daha fazla olup rekabet oluşmaz mı?
MERSİN BÜYÜKŞEHİRİN 50 MİLYONLUK PAZARLIKLI İHALESİ
Yürürlükte tasarruf genelgeleri de var. Ama idareler ne hikmet ise pazarlıklı alımlardan bir türlü vazgeçmiyorlar.
MERSİN GSB, İŞTE BU!!!
Mersin Gençlik Ve Spor il Müdürlüğünün yapmış olduğu ihale ve alımları yıllardır dile getiriyoruz. Şimdi ikidir büyük ihaleler AÇIK ihale oldu ve RUTİN değişti. O her zaman işleri alan bildik, tanıdık, tipler işleri pay edememişler. Doğrudan teminde, pazarlıklı alımda, davet usulde, işleri hep aynı firmalar alıyor idi, o firmalar bu işleri neden alamadılar? Bakın o sürekli doğrudan temin ve pazarlıklı alımlarda iş alan firmaların çoğu burada da ihaleye katılım yapmış fakat alamamışlar. Ama ne hikmet ise pazarlık, doğrudan temin işlerde lop lop götürüyorlardı… Demek ki, neymiş? Devlet ebet mübetmiş ve devletin idarecisi ister ise bu işler devletin yararına ve kazancına oluyormuş…
TORSLARIN MUHASEBECİ BELEDİYE BAŞKANIDA PAZARLIKÇI ÇIKTI İYİ Mİ?
Yürürlükte TASARRUF genelgeleri mevcut. Bu arada Belediyelerin çoğunluğu bu genelgeye uymuyor Sayıştay denetimlerini de takılıyorlar. Mersin de bir kısım Belediyeler AÇIK ihale yaparak katılımı ve rekabeti arttırmak yerine, PAZARLIK alımları ile dikkat çekiyor. Üstelik milyonluk ihaleler. Eski para ile trilyonluk işler… Banlardan birisi de TOROSLAR Belediyesi. İşte detaylar: