ÜRETİCİLER BAŞEVİRGEN'E DERTLERİNİ ANLATTI
SİYASETHAYVANCILIĞI BIRAKMA NOKTASINA GELEN BESİCİLER, CHP’Lİ BAŞEVİRGEN’E GİRDİ MALİYETLERİNDEN DERT YANDI: “ŞAP HASTALIĞI GELMESİN DİYE DURMADAN KİREÇ ATIYORUZ BİRDE KİREÇ MALİYETİMİZ ÇIKTI”
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa’da besicilerin sorunlarını dinledi. Yüksek girdi maliyetlerine birde şap hastalığını uzak tutmak için kireç masrafı eklenen besiciler, hayvancılığı bırakma noktasına geldi. Başevirgen’e dert yanan bir besici, “Paranın yarısı kireç parasına gidiyor. Hastalık gelmesin diye durmadan kireç atıyoruz. Birde kireç maliyetimiz çıktı” dedi. Bir diğer besici ise, “En ufak bir fırsatını bulsak bırakacağız. Kahvede otursan zarar etmezsin. Şu an biz burada çalışıyoruz zarar ediyoruz” sözleriyle dert yandı. Yine hayvancılığı bırakmak istediğini söyleyen bir başka besici ise, “Bir daha ki geldiğinizde beni göremeyeceksiniz. Ben bu işi kapatıyorum” ifadelerini kullandı.
CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen, Manisa’da besicileri ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. Girdi maliyetleri altında ezilen besicilere, şap hastalığından dolayı bir maliyet kalemi daha eklendi. Besi çiftliklerinden hastalığı uzak tutmak için sıklıkla kireç atmak zorunda olduklarını ifade eden besiciler hayvancılığı bırakma noktasına geldi.
“PARANIN YARISI KİREÇ PARASINA GİDİYOR”
Zaten zor durumda olmalarına rağmen birde şap hastalığının çiftliğe gelmemesi için sıklıkla kireç atmak zorunda kalmalarından dert yanan bir besici, “Besicinin durumu berbat halde, bunda şap hastalığının da büyük etkisi var. Paranın yarısı kireç parasına gidiyor. Hastalık gelmesin diye durmadan kireç atıyoruz. Birde kireç maliyetimiz çıktı. En ufak bir hastalık geldiği durumda işimiz bitti. Mezbahadan hastalık gelecek diye, 2 aydır hayvanlarımızı kesime götüremiyoruz. Girdi maliyetlerini artık takip edemiyoruz. Kesinlikle yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz” dedi.
“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE ET FİYATLARI DAHA DA ARTACAK”
Önümüzdeki süreçte et fiyatlarının daha da artacağını söyleyen bir diğer besici, “Şap hastalığından dolayı kesim zamanı gelmeyen hayvan da kesildi, kesim zamanı gelen hayvan da kesildi. Hastalanan damızlık hayvanlar da kesildi, besici nereden hayvan üretimi yapacak? Mazot zamlarından sonra yem fiyatları da artacak. Bu zamana kadar hep böyle oldu” ifadelerini kullandı.
“EN UFAK BİR FIRSATINI BULSAK HAYVANCILIĞI BIRAKACAĞIZ”
Başevirgen’in “size ne kalıyor” sorusunu yanıtlayan besici, “Bize gübresi kalıyor. Eskiden danası kalıyordu o da gitti, şimdi kalan gübre. Hayvan sayımız her geçen gün eksiliyor. Sektör son 5 senedir çok kötü durumda. Sütün maliyeti 20-21 lira, biz 16 ila 19 lira arasında satabiliyoruz. Ette aynı şekilde. Çok yatırım yaptığımız için hayvancılığı bırakamıyoruz. En ufak bir fırsatını bulsak bırakacağız. Kahvede otursan zarar etmezsin. Şu an biz burada çalışıyoruz zarar ediyoruz” diye konuştu.
“BİR DAHA Kİ GELDİĞİNİZDE BENİ GÖREMEYECEKSİNİZ. BEN BU İŞİ KAPATIYORUM”
Girdi maliyetinin hiç düşmediğini belirten bir diğer besici ise, “Girdi maliyetlerim hiç düşmedi ama bunun yanında et ve süt fiyatları da hiç yükselmedi. Litre fiyatı 14 lira maliyeti 18 lira, sütten şu anda zarar ediyorum. Bu şekilde giderse artık bu iş yapılamayacak noktaya gelecek. Bir daha ki geldiğinizde beni göremeyeceksiniz. Ben bu işi kapatıyorum. Yılda 15 tane buzağı üretiyorum. Kesime gelinceye kadar kendim üretmeme rağmen maliyet bir hayvanda 65-70 bin lira. Benim bu hayvanı para kazanabilmek, sürdürülebilirlik açısından kaça satmam gerekiyor? Nasıl olacak bu iş? Kendi emeğimi kurtaran işlerle uğraşmak istiyorum. Bu politikada devam ettikleri sürece artık daha da iflah olmayız” dedi.
“BU İŞİ 15 YILDIR YAPIYORUZ, EN KÖTÜ YIL BU YIL”
Süt ürünleri satan bir esnaf ise Başevirgen’e şu sözlerle dert yandı: “Bu yıl kriz büyük. Süt hayvanları kesiliyor. Artık gitmiyor, son dönemlerimizi yaşıyoruz. Bu işi 15 yıldır yapıyoruz, en kötü yıl bu yıl.”
İlginizi Çekebilir
Aldemir: “Engelleri Birlikte Aşıyoruz”
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Adalet ve Kalkınma Partisi Mersin İl Başkanı Adem Aldemir, “Engellilere fırsat verildiğinde başaramayacakları hiçbir şey yoktur.” ifadelerini kullandı.
Özdemir, Tartışmalı Su Kirliliği Yönetmeliği Değişikliğini Meclis’e Taşıdı
CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde yapılan ve “tehlikesiz inorganik atıkların derin deniz anoksik tabakasına boru hattıyla taşınarak bertaraf edilebilmesine” imkân tanıyan düzenlemeyi Meclis gündemine taşıdı.
VEKİL FIRAT’TAN YATIRIMCILARA “ERZURUM’A FABRİKA AÇIN” ÇAĞRISI
Topyekun kalkınma seferberliği kapsamında Anadolu’da 4 yeni sanayi koridoru oluşturulacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, emek yoğun sektörlerdeki işletmelerin, batıdaki büyük şehirlerden Anadolu illerine taşınmasının teşvik edildiğini vurguladı.
BAŞEVİRGEN: “ÜÇ ÇOCUĞUN SAĞLIKLI BESLENEBİLMESİNİN AYLIK MALİYETİ 28 BİN LİRA”
Bir çocuğun doyabilmesinin günlük maliyetinin 280 liralara dayandığına dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Üç çocuğu olan bir ailenin, sadece çocuklarının beslenmesi için ayda 23 bin ila 25 bin lira arasında bir paraya ihtiyacı var. Bu rakam protein ağırlıklı bir beslenmede 28 bin TL’ye çıkıyor” dedi.