haberanaliz
Prof.Dr.M.Ali Korpınar

Prof.Dr.M.Ali Korpınar

Mail: korpinar@istanbul.edu.tr

5-11 MAYIS, TRAFİK GÜVENLİĞİ HAFTASI…

Trafik düzeni ve güvenliği bakımından karayolunu kullananların eğitimindeki önemi vurgulamak, kamuoyunun trafik güvenliğine yönelik duyarlılığının artırılması ve trafik kazalarının azaltılması amacıyla; her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü "Karayolu Trafik Güvenliği Günü'', bugünü takip eden hafta ise "Karayolu Trafik Haftası" olarak kutlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü(WHO), 2018 Karayolu Güvenliği Durum Raporunu açıkladı. Rapora göre, 2018 yılında trafik kazalarında toplam 1,35 milyon kişi hayatını kaybetti. Trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin büyük bölümünü ise 5-29 yaş arası çocuklar ve gençler oluşturuyor. İstatistiklere göre 2018 yılında gelir seviyesi en düşük olan ülkelerde her 100.000 kişiden 26.6’sı trafik kazaları sonucunda hayatını kaybetmiştir. Bu oran gelir seviyesi yüksek ülkelerde ise sadece 100.000’de 9.3 kişidir.

Nasıl Önlemler Alınmalı?
Aynı zamanda WHO yayınladığı Karayolu Güvenliği Durum Raporu’nda devletlerin alabileceği bir dizi güvenlik önleminden bahsetti. Bu önlemlerin uygulanmaya başladığı 48 yüksek gelirli dünya ülkesinde, trafik kazaları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısında azalmalar göründüğü bahsedilmiştir. Bunlar;

Hız limitlerinin en uygun şekilde ayarlanması,
Alkollü araç kullananlara yaptırımların arttırılması,
Emniyet kemeri kullanımının daha iyi denetlenmesi,
Mevcut yolların kalitesinin arttırılması veya akıllı yol sistemlerinin desteklenmesi,
Motosiklet kaskları ve çocuk emniyet kemeri kullanma zorunluluklarının getirilmesi,
Kaldırımların iyileştirilmesi, bisikletçiler ve motosikletliler için özel şeritler gibi daha güvenli yolların yapılması,
Elektronik denge kontrolü, gelişmiş frenleme teknolojisi, gelişmiş çarpışma güvenliği bulunan araçlara kullanım zorunluluğu getirilmesi,
Daha güvenli araçların kullanılması devletler tarafından teşvik edilmeli
gibi bir dizi önlemi içermektedir.

Güzel ülkemizde de en büyük can kaybını trafik kazalarında yaşıyoruz. Bu kazaları önlemek için herkes çalışmalıdır. Yaklaşık 23 yıldır Fahri Trafik Müfettişi olarak görev yaptım. Elimden geldiğince de saygıdeğer halkımızı ve ilgili kişileri uyarıyorum. Örneğin, 8.05.2006 tarihinde yani 19 yıl önce Trafik Güvenliği Haftası nedeniyle göndermiş olduğum YAYALAR İÇİN TRAFİK KURALLARI başlıklı yazımdaki uyarıları sizlere yeniden anımsatmak istedim.

YAYALAR İÇİN TRAFİK KURALLARI

Cadde ve sokaklarda her zaman yaya kaldırımında yürümeliyiz. Karşı kaldırıma ancak yaya geçitlerinden geçmeliyiz.
Kaldırımdan inerken, karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa yine sola bakıp öyle geçmeliyiz.
Yaya kaldırımı olmayan yerlerde yolun solundan yürümeliyiz.
Trafik polislerinin işaretlerine uymalıyız.
Trafik polisinin olmadığı yerlerde trafik işaretlerine dikkat etmeliyiz.
Trafik lambası kırmızı yanarken kesin olarak karşıya geçmemeliyiz.
Karşıdan karşıya geçerken zikzaklar çizmemeliyiz.
Duran bir taşıtın hemen önünden ve arkasından geçmemeliyiz.
Taşıt araçlarından inerken taşıtın tam olarak durmasını beklemeliyiz.
Taşıt araçlarına binerken sıramızı beklemeliyiz.
Taşıt aracından iner inmez hemen karşıya geçmemeliyiz.
Taşıtlara hiçbir nedenle asılmamalıyız.
Yolda top oynamamalıyız.
Yolda gruplar oluşturup geçişe engel olmamalıyız.
Kazanan sizler, aileleriniz ve saygıdeğer halkımız olacaktır.

Ne yazık ki güzel ülkemizin yoğun trafiğinde yaşanan bu kaotik ortam için halkımız da hiç uyarılmıyor. Görsel medya, en etkili toplumsal eğitim aracı olmasın rağmen, hiçbir TV kanalında trafik sorunlarımız tartışılmıyor ve çözüm önerileri getirilmiyor. Dolayısıyla Trafik sorunlarımız gün geçtikçe azalması gerekirken, giderek daha da artıyor.

Yıllardır sıralamaya çalıştığım acil trafik sorunlarımıza, sizlerde katkıda bulunur, gereken önlemleri dile getirirseniz çok memnun olurum. Sizler ve aileleriniz bu ülke için çok değerlisiniz. Sağlık ve huzur dolu yolculuklar dilerim.

Sevgi ve saygılarımla.

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR