© Haberanaliz.net 2005

TORSLARIN MUHASEBECİ BELEDİYE BAŞKANIDA PAZARLIKÇI ÇIKTI İYİ Mİ?

Yürürlükte TASARRUF genelgeleri mevcut. Bu arada Belediyelerin çoğunluğu bu genelgeye uymuyor Sayıştay denetimlerini de takılıyorlar. Mersin de bir kısım Belediyeler AÇIK ihale yaparak katılımı ve rekabeti arttırmak yerine, PAZARLIK alımları ile dikkat çekiyor. Üstelik milyonluk ihaleler. Eski para ile trilyonluk işler… Banlardan birisi de TOROSLAR Belediyesi. İşte detaylar:

TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ, 2026/649462 İKN numaralı, Pazarlık (MD 21 F) usulü ile MOBİLYA VE PERDE MAL ALIMI İŞİ'ni ihale ve alıma çıkar.

Kimsenin bilmediği, idarece gizli olarak hazırlanan bu işin yaklaşık maliyeti ise: 3.377.406,25 TRY olarak belirlenir.

Bu işe bir kişi teklif atar, o şanslı kişide de iş kalır.

04.05.2026 - 03.06.2026 tarihleri arasını kapsayan bu iş ile ilgili PORT OFİS MOBİLYA TASARIM VE MİMARLIK LİMİTED ŞİRKETİ - (KUZEYKENT MAH. ALİ KAYA MUTLU CAD. FLEX OFİS İŞ MERKEZİ SİTESİ NO: 142L YENİŞEHİR / MERSİN YENİŞEHİR/MERSİN) ile 3.329.500,00 TRY bedel ile sözleşme imzalanır.

Daha henüz bu rakamın içinde KDV yok.

Yine aynı Belediyemiz, 2026/389285 İKN numaralı, Pazarlık (MD 21 B) usulü ile, çok büyük rakamlı olan SICAK ASFALT TEMİNİ, NAKLİ VE YAMA YAPILMASI İŞİ'ni ihale ve alıma çıkar.

Yine idarece kimsenin bilmemesi gereken ve gizli olan kendilerince belirlenen yaklaşık maliyet 109.068.384,00 TRY olarak belirlenir.

4 kişi teklif atar, bir kişide iş kalır.

23.03.2026 - 20.06.2026 tarihleri arası 90 günlük süresi olan bu iş için, SANAT YOL YAPI İNŞAAT LİMİTED ŞİRKETİ (BAHÇE MAH. 4604 SK. MAHMUT SUDİ İŞH. A BLOK SİTESİ MAHMUT SUDI APT BLOK NO: 1 İÇ KAPI NO: 15 AKDENİZ / MERSİN AKDENİZ/MERSİN) ile 102.936.000,00 TRY bedel ile sözleşme imzalanır.

Burada da daha henüz KDV yok.

Bu iki ihalenin KDV siz toplamı: 106.265.500 TL.

Eski para ile 106 TİRİLYON lira…

Daha henüz bu rakamın içinde KDV yok. Fatura kesiminde birde KDV ilave edilecek. Rakam daha da artacak.

Tüysüz yetimlerin ve şehitlerin hakkının olduğu BEYTÜLMAL dediğimiz kasadan yapılan bu harcamalar neden AÇIK ihale değil de, pazarlık usulü yapılıyor?

Açık ihale olsa katılım daha da artmaz ve rekabet oluşmaz mı?

Neden açık ihale değil de, pazarlıklı ihale tercih ediliyor?

5018 SAYILI KAMU MALİ YONETIMI VE KONTROL KANUNU açısından DEVLETİN ZARARI MESELESİ İLE OLAYLARA BAKTIĞIMIZDA:  “….. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanun’un “Kamu Zararı” başlıklı 71’inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca kamu zararı, “kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması” şeklinde tanımlanmış olup bahse konu maddenin ikinci fıkrasının (g) bendinde ise, “Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması” hususu kamu zararının belirlenmesinde esas alınacak kriterler arasında sayılmıştır. 

Hesap verme sorumluluğu: Madde 8- Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır. 

Üst yöneticiler: Madde 11- Bakanlıklarda ve diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir. Üst yöneticiler, idarelerinin stratejik planlarının ve bütçelerinin kalkınma planına, yıllık programlara, kurumun stratejik plan ve performans hedefleri ile hizmet gereklerine uygun olarak hazırlanması ve uygulanmasından, sorumlulukları altındaki kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanımını sağlamaktan, kayıp ve kötüye kullanımının önlenmesinden, malî yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi, izlenmesi ve kanunlar ile Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinden .... mahallî idarelerde ise meclislerine karşı sorumludurlar. Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler.. DEMEKTEDİR.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Hesap verme sorumluluğu” başlıklı 8. Maddesinde YUKARIDA NE DİYORDU?:  “Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.”

BU DEVLETİN HESAP SORACAK MERCİ VE MAKAMLARI NE YAPIYOR ACABA?!

ALLAH BU DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN

CEVAP VE DÜZELTME HAKKINA SAYGILIYIZ. 

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ e- posta ADRES: 

batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com

İlginizi Çekebilir

SAYIŞTAY NEDEN YAYINLAMIYOR?

Her yıl Sayıştay raporlarını yayınlar iken, bir kısım Belediyelerin raporlarını bir türlü yayınlamıyor. Acaba neden?

AKDENİZ BELEDİYESİNİN HARCAMASI BOL KESEDEN

Mersin’in Akdeniz ilçesi Ekim 2025 de düzenlenen Sayıştay raporlarına takıldı. 2024 yılını inceleyen Sayıştay raporunu bir yıl sonra açıkladı. Açıklanan 57 sayfalık detaylı raporda usulsüzlükler, yanlışlıklar, hatalı alımlar ve tasarruf genelgelerine uyulmadığı ortaya çıktı.

Et ve eşek eti skandalı yine aynı ilden çıktı

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada hile yapan firmaların güncel listesini yayınladı; Mersin'de iki işletmenin daha vatandaşa "tek tırnaklı" (at ve eşek) eti yedirdiği tespit edildi. Mart ayında şampiyon yarış atının çipinden yakalanan at eti skandalının ardından Mersin'de denetimlerini sıkılaştıran ekipler, Göksel Yemekçilik ve Onur Tantuni gibi işletmeleri ifşa etti.

AÇIK İHALE OLUNCA LOP GÖTÜRMEYE ALIŞANLAR BU KEZ LOPLAYAMADI, HOPLADI…

Mersin Gençlik Ve Spor il Müdürlüğünün yapmış olduğu ihale ve alımları yıllardır dile getiriyoruz. Mersin Valisi geldiği günden bu yana bu işlere çok dikkat edince, bu kez yapılan ihale AÇIK ihale oldu ve RUTİN değişti. O her zaman işleri alan bildik, tanıdık, arakasında siyasi yiyicilerin bulunduğu tipler işleri pay edemediler. Ne oldu? Doğrudan teminde, pazarlıklı alımda, davet usulde, işleri hep aynı firmalar alıyor idi, o firmalar bu işi neden alamadılar? Bir yetkili ilgili bu işi sormayacak ve inceleyip araştırmayacak mı? Bakın o firmaların çoğu burada da ihaleye katılım yapmış alamamışlar. Ama ne hikmet ise pazarlık, doğrudan temin işlerde lop lop götürüyorlardı… Demek ki, içerdeki ihale sistemi ve işi yapanlar ile çok iyi diyalogları varmış… Şimdi, isterseniz bir durumu inceleyin…

CHP'li Mersin Yenişehir Belediyesi'ne operasyon: 30 kişi gözaltına alındı

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan 'İhaleye fesat karıştırma’, ‘Rüşvet ve ‘İrtikap' soruşturması kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde Yenişehir Belediyesi'ne operasyon düzenledi. Bazı belediye çalışanlarının da aralarında olduğu 30 kişi gözaltına alındı. Polis ekipleri belediyede binasında arama yapıyor.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DE SAYIŞTAYA TAKILDI

Sayıştay 2025 Eylül ayında teslim ettiği 38 SAYFALIK raporunda, MERSİN BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nde yaptığı incelemelerde çok sayıda tespitlerde bulunduğu ortaya çıktı:

TÜM HABERLER