Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

Etlik neden sessiz ve derinden gidiyor?

Bakın ısrar ve inatla günlerdir YURT GENELİ ÇAMAŞIR YIKAMA İHALELERİNİ ELE ALDIM yazıyorum… Bir kastım yok. Tek amacım, devletimizin kaynaklarının hor kullanılmamasını sağlamak. Tek amacım kamunun çıkarı. Yetimlerin, şehitlerin hakkının olduğu BEYTÜLMAL dediğimiz devlet kesesini korumak. Neyse…

Yenilerde iptal edilen Konya KHB Genel Sekreterliği ve Gazi Üniversitesi ÇAMAŞIR YIKAMA İHALELERİNDEN SONRA, teklif değerlendirmesi tamamlanmış olan Ankara KHB ETLİK GENEL SEKRETERLİĞİ İHALESİNE BAKALIM…

13/10/2013 günlü yazımda, 01/11/2013 tarihinde yapılan Ankara KHB Etlik Genel Sekreterliğinin çamaşır yıkama ihalesinde ki şartnamelerdeki eksikliklerden bahsetmiştim…. Bu yazıyı özellikle ihaleden 18 gün önce yazdım ki, bir zeyilname ile düzeltme yoluna giderler diye düşündüm. Ama nafile. Kimsenin umurunda bile olmadı. Yazık!

Anlayacağınız ilgili kurum bizim yazımızı ciddiye bile almadı. İhaleyi belirlediği sure içinde ve duyurduğu teknik ve idari şartname çerçevesinde yaptı ve teklif değerlendirmeyi tamamladı…

Orada bahsettiğim bence iki önemli konu vardı;

1-Teknik şartnamede belirtmiş olduğunuz tekstil tünel makinada yıkanamaz demiştim.

Siz ihaleyi bu uyarı ve ikazımı dikkate almadan tamamladınız, canınız sağolsun (!)

Şimdi Ocak ayında işe başlayacak isteklinin çamaşırhanesinde denetleme yapmanız gerekecek haliyle (!)

Çamaşır nasıl yıkanıyor, hangi kimyasallar kullanılıyor ve hijyen bariyerli çamşır yıkama yapan tesis hakikaten bu özeliklere uyuyor mu diye.. (!)

Bu yaptığınız ihale çok büyük bir ihale.

Teknik şartnamede imzası olanlar bence, işe başladıktan sonra bir günlük mesaiyi çamaşırhanede geçirmeli ve şartnamede belirtilen 43 kalem tekstilin tünel makinalarda yıkandığına şahit olmalılar ki, aldatılmışlıklarını görsünler!...

Kan çözücünün Teknik şartnamede belirtilen kimyasal özellikleri sağlayıp sağlamadığının anlaşılması için numune alarak TSE ye tahlile göndermeleri gerekir.

Bunlara uyulamıyorsa, Tünel makineyi kim şartnameye koydurdu ise 76 milyon vatandaşın hakkını yiyenlerden hesap sorması gerekir.

2- Hijyen bariyerli çamaşır yıkama fabrikalarında özellikle bariyerin öneminden bahsetmiştim…

Hijyen bariyerli çamaşırhaneden siz hava akımı temiz bölümden kirli bölüme doğru pozitif olmalıdır cümlesinin yeterli olduğunu sanıyorsanız, işi bilen biride, “kirli bölüm ile temiz bölüm arasında personel dolaşımını,  yere sarı çizgi çekerek mi sağlayacaksınız? Temiz bölümden kirli bölüme kurutmalar ve ütülerin ısıttığı sıcak hava yükselerek akıyorsa kirli bölümdeki soğuk hava çökerek zemine daha yakın kısımdan temiz bölüme akmaz mı?” Diye sorar.

Çünkü, Hijyen bariyerli çamaşırhanelerde kirli temiz bölümü birbirini görmeyecek ve hava akımına müsaade etmeyecek şekilde izole edilir.

Burada çalışan personel temiz bölüme girecekse önce adaptasyon odasında kıyafetlerini değiştirir,temizliğini yapar ve temiz bölüm forması ile geçer.

Bunu ben demiyorum, şüpheniz varsa İzmir KHB Güney Sekreterliği'nin 2013/146794 nolu ihalesinin teknik şartnamesinde 13.sayfadaki çamaşırhane projesine bir bakın, inceleyin, neler yazıyor görün.

İki kurumda, büyük şehirde, aynı hizmet alımını, değişik şartnamelerle yapıyorsa, birinde hata var demektir…..

Ve bence hatalı olan taraf sizsiniz...

Teknik şartnamede üretilemeyecek bir kan çözücü istemişsiniz;

Perasetik asit bazlı olacak derseniz bu asidik bir üründür, buna enzimde ekleyemezsiniz ağartıcı olarak kullanılacak dediğiniz kloruda aynı konsantrasyonla kullanamazsınız.

Hem sonra bu ürün ana yıkama maddesinide bozar..

Klor gazı açığa çıkar ve biliyorsunuz toksiktir, çalışanların akciğerinde birikir, kalır...

Ben bir gazeteci olarak yazdıklarımın arkasındayım.

Sizde teknik şartnamenizin arkasında iseniz ki, öyle olduğu ihaleyi tamamladığınızdan belli;

İstekli işe başladıktan sonra Sağlık Bakanlığından gözetmenler eşliğinde gider bu konuları yerinde denetlersiniz.

Yapmıyoruz kardeşim, ne karıştırıp duruyorsun, biz böyle yıkatacağız derseniz…

Belki bir istekli belki sorumluluk taşıyan bir sivil toplum kuruluşu gider Sulh Hukuk Mahkemesine;

Söz konusu şartnamenin gereklerinin yerine getirilip getirilmediği konularında Tekstil Mühendisi, Kimya Mühendisi ve Makine Mühendislerinden oluşan bilirkişi talebi ile birlikte mahkemeden ciddi bir tespit ister. Bu tespiti 15 gün içerisinde alır ve bununla Cumhuriyet Savcılığı ve Sağlık Bakanlığına hakkınızda suç duyurusunda bulunur diye önceden uyarıyorum. Yazıktır, günahtır devletin imkânlarına…

Bu ihale 13,716,000 kglık ihale.

Bu şartlar ve yazdığınız tanımlar yüzünden Rekabeti ortadan kaldırdığınız için teklifin her 0,1 Tl/Kg artışı 1,371,600 Tl devlete zarar demek olacaktır.

Ayrıca bu şartname içeriğindeki maddelerdeki anlatımlar yüzünden, bu şartlar ile çamaşırın yıkanamayacağını bilen profesyonel firmaların ihale dışında tutulması anlamına gelir. Öyle de olur.

Sizlerden ricam, Lütfen bu konuda, benim yazdıklarım ve ortaya koyduklarım hususlarında, ciddi bir piyasa araştırmasına girip, sağduyulu davranıp, işe başlanmadan gerekli düzeltmeleri yapın…

Gerekiyorsa isteklilerin sözleşme masraflarını ödeyin…

Mantık ve hakkaniyetle bakıldığında bu şartname gerçekten olmamış...

İyi hazırlanmış bir teknik şartname ile hijyen bariyerli makinelerle yapın bu ihaleyi.

Bu yazım Hacettepe ve Ankara Üniversitelerimiz içinde geçerli ki, bide adet sorunu var buralarda, o konuyu asla unutmayacak ve unutturmayacağız.

Bakın, Hacettepe Üniversitesinin resmi web sayfasına; yılda 20,000 ameliyat yapıyoruz diyor.

Ameliyat başına 31 box gömleği kullanıyorlar yani... HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR...

Nasıl görmezden gelelim, nasıl susalım?..

Devam edeceğim.