Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

Sağlık'ta yolsuzluk iddiası

Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliğinin Laparoskopik cerrahide kullanılan ve 190.00 liraya alınabilen stapler kartuşunu 325.00 liraya alması ile kamunun 130 bin lira zarar uğratıldığı iddia ediliyor

Kamunun 130 bin lira zarara uğratıldığı iddiası üzerine Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Şanlıurfa Milletvekili ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr.Eşref Fakıbaba ile Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in konu hakkında yasal işlem yapması bekleniyor.        

            Laparoskopik cerrahide kullanılan stapler kartuşu ile  ilgili iki Amerikan firması piyasada ağırlık bulunuyor. Türkiye de en çok bu iki firmanın malzemeleri hastanelerde kullanılıyor. Bu iki firmanın birbirinden üstünlükleri çok olmadığından Türkiye’de hastanelerde bu iki firma ihalelere rakip olarak girdiklerinde ve rekabet sağlandığında fiyatlar normal hale geliyor ve kamu hastaneleri stapler kartuşu ucuza alabiliyor.

           Şanlıurfa Kamu Hastaneleri 190 liralık stapler kartuşu 325 liraya aldı.

          03.05.2017 tarihinde İstanbul Kuzey Bölgesi aynı malzemeyi 207 TL’ye 17.05.2017 tarihinde Ordu FATSA Devlet Hastanesi ve 24.07.2017 tarihinde İstanbul Beyoğlu Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği SBÜ. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, aynı malzemeyi 190.00 TL ye açık ihale usulü ile alırken, 16.08.2017 tarihinde Şanlıurfa Kamu Hastanesi Birliğinde aynı malzemeyi açık ihale usulü ile  325.00 TL’ye aldı. Arada zaman farkı olmamasına rağmen bu fiyat farkı dikkat çekti. Bu süre içinde Dolar iki kat mı arttı?

            İhalede rekabet sağlanmadığından Devlet zarara uğratıldı

            Başka hastanelerin 190.00 liraya aldığı stapler kartuşu Şanlıurfa Kamu hastaneleri Birliği 325.00 liraya almasının nedeni Kamu ihale kanunda istenilen rekabet ve ihalenin Sadece bir firmayı işaret ettiğinden dolayı olduğu gerçeği olduğu belirtiliyor.

              İstanbul’daki hastaneler yaklaşık maliyeti 213.00 lira olarak tespit ederken Şanlıurfa Kamu hastaneleri Birliği bu rakamı 340.00 lira olarak tespit etti.

               Kamu ihalelerinde yaklaşık maliyet oluşturulurken en yüksek ve en düşük fiyatların ortalaması alınarak oluşturuluyor. Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliğinde bu rakam 340.00.-TL bulunduğu görülüyor.  Halbuki ; İstanbul Kuzey Bölgesi 213.00 lira olarak tespit etti. Türkiye’deki tüm kamu hastanelerine satılan fiyatlar göz önünde bulundurulunca Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği bu rakamı nasıl elde ettiği  ise merak konusu oldu. Bu rakam kamu yararı düşünülerek  mi oluşturuldu.

                Kamu Hastaneleri sadece bir kalemde 130 bin lira zarara uğratıldı

                Şartnamede rekabet sağlanmadığından, yaklaşık maliyetin bu kadar fazla olmasından dolayı  sadece bir kalemde en az 130 bin  kamu zararı oluşmasına neden olunduğu iddia ediliyor. Bu malzeme iki firmanın iştirak edeceği bir şekilde ihale şuan yapılırsa alınan fiyattan (325.00 liradan) çok daha uygun bir fiyata alınabileceği belirtiliyor.

               Kamu Zararını Genel Sekreter ve Daire Başkanları göremedi mi?

              Bu Kamu zararını Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri ve Mali İşleri Başkanı göremedi mi ? Bu yaklaşık maliyeti oluşturan uzmanlar adaletli davrandı mı ?  Kamuyu düşündü  mü? Merak ediliyor.

                 Harran Üniversitesi ve bir çok Hastane aynı malzemeyi 190.00 liraya aldı. Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği ise 340.00 liraya aldı.

          01.03.2017 Harran Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Hastanesi, 27.04.2017 Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma Ve Uygulama Hastanesi, 01.06.2017 Tarihinde Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma Ve Uygulama Hastanesi,08.06.2017 Tarihinde Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma Ve Uygulama Hastanesi aynı malzeme aynı bayi tarafından doğrudan teminle 190 TL ye alınırken, Şanlıurfa Kamu Hastanesi Birliğinde( Balıklı göl Devlet Hastanesi) doğrudan teminle neden 325,00 liraya aldı. Buna benzer  örnekleri çoğaltmak mümkün.

            Alınan stapler kartuşu hastanenin 10 yıllık ihtiyacını karşılayacağı belirtiliyor.

            Hastanede ameliyatlarda alanın stapler kartuşunun ihtiyaç fazlası olduğu ve 1-2 yıl değil yaklaşık 10 yıllık hastanenin ihtiyacını karşılayacak  miktarda olduğu ve bununla uygun olmadığı iddia ediliyor.

            Kamu Yararı neden gözetilmedi

            Satın alma biriminin kamu yararını gözeterek en iyi malzemeyi en uygun fiyata nasıl alabilirim diye düşünüp bu yönde adım atması gerekmiyor muydu ?.

            Türkiye’de herhangi bir hastane hata yaparak yada  pahalıya aldı diye Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği de  bizde alabiliriz mantığıyla ihale yapılmaması gerektiği ve Kamu ve hasta yararı her zaman göz önünde bulundurulması gerekmiyor mu ?

            Sağlık Bakanlığı Müfettişlerinin gelmesi bekleniyor

            Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliğinin Laparoskopik cerrahide kullanılan stapler kartuşu  alımında kamunun zarara uğratılması ile ilgili Sağlık Bakanlığı Müfettişlerinin bu ihale ve Kamu Hastanelerinin yaptığı diğer  ihaleleri mercek altına alması bekleniyor.

            Sağlık Müdürlüğünde Milletvekilleri anlaşamadı

             Şanlıurfa’da Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin kapatılması ile tüm ihaleler bundan böyle Sağlık Müdürlüğünde yapılacak. Taşeron işçilerin en yoğun olduğu Sağlık teşkilatında ihalelerinde fazla olduğu biliniyor. Bu nedenle Sağlık Müdürlüğü önem taşıyor. Dr.Mehmet Metin Demir’in Şanlıurfa’ya Sağlık Müdürü olarak atanması ardından bazı tarikat ve siyasilerin baskısı ile atama iptal edilerek Demir Kilis’e sağlık Müdürü olarak ataması yapılmıştı.

              Sağlık Müdürlüğüne yapılacak atamanın mevcut yönetimlerin devamı olacak kişilerin ataması için tarikat ve bazı siyasilerin yoğun çalışma yaptıkları belirtiliyor. Ancak, kamuoyu ve vatandaşlar ehil, dürüst, deneyimli, adı şaibeye karışmamış, tarikat ve cemaatlerle ilgisi olmayan onun bunun adamı olmayacak sadece halka hizmet edecek ve devletin çıkarlarını ön planda tutacak bir bürokratın atanması isteniyor.  (sanliurfagazetesi)

http://www.urfatv.com/saglik/saglikta-yolsuzluk-iddiasi-h11815.html