© Haberanaliz.net 2005

Ali Bozan’dan Adalet Bakanlığı’na: “Tahliye Ertelemeleri İnfaz Rejimine Dönüştü”

DEM Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, cezaevlerinde koşullu salıverilme hakkını kazanmalarına rağmen tahliyeleri defalarca ertelenen mahpuslara ilişkin Adalet Bakanı Akın Gürlek’in yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi. Bozan, Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan Nurettin Ataman ile Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Nedime Yaklav’ın durumlarını gündeme taşıyarak, İdare ve Gözlem Kurullarının kararlarının “keyfi ve sistematik bir infaz rejimine dönüştüğü” eleştirisini dile getirdi.

34 yıldır cezaevinde bulunan Nurettin Ataman’ın koşullu salıverilme hakkını kazanmasına rağmen tahliyesinin dokuz kez ertelendiğini hatırlatan Bozan, benzer şekilde 34 yıllık mahpus Nedime Yaklav’ın da yedi kez tahliye ertelemesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Son erteleme kararının ardından Yaklav’ın cezaevinde kalış süresinin 35 yılı aşacağına dikkat çekti.

Bozan, son yıllarda İdare ve Gözlem Kurullarının özellikle siyasi mahpuslar hakkında verdiği tahliye erteleme kararlarının istisnai bir uygulama olmaktan çıkarak yaygın ve sistematik bir hale geldiğini ifade etti. Kurulların kararlarında sıkça yer verilen “pişmanlık göstermeme”, “örgütten ayrıldığına dair kanaat oluşmaması” ve “iyi halli olmama” gibi gerekçelerin öznel değerlendirmelere dayandığını vurgulayan Bozan, bu uygulamaların mahkeme kararlarıyla belirlenen infaz sürelerini fiilen uzattığı yönündeki eleştirilerin giderek arttığını kaydetti.

“Koşullu salıverme hakkı fiilen ortadan kaldırılıyor”

Önergelerinde, koşullu salıverme hakkını elde etmiş kişilerin tahliyelerinin peş peşe alınan kurul kararlarıyla engellenmesinin hukuk devleti ilkesiyle bağdaşıp bağdaşmadığını soran Bozan, aynı gerekçelerin tekrar edilerek mahpusların özgürlüklerine kavuşmalarının önüne geçildiğini belirtti.

Nurettin Ataman’ın avukatıyla yaptığı son görüşmede, yıllardır süren tahliye  ertelemeleri nedeniyle hukukun askıya alındığını  ve artık kurul kararlarına itiraz etmeyeceğini söylediğinin kamuoyuna yansıdığını hatırlatan Bozan, bunun yalnızca bireysel bir mağduriyet değil, infaz sisteminin işleyişi açısından da kaygı verici bir tablo olduğunu ifade etti.

Bakanlığa 14 soru

Bozan, Adalet Bakanlığı’ndan Nurettin Ataman hakkında verilen dokuz ayrı tahliye erteleme kararının gerekçelerinin açıklanmasını isterken, son beş yıl içerisinde İdare ve Gözlem Kurulu kararlarıyla tahliyesi birden fazla kez ertelenen mahpus sayısının da kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne ilişkin önergesinde ise 2021 yılından bu yana tahliyesi ertelenen mahpus sayısını, bunlardan kaçının birden fazla kez erteleme kararıyla karşılaştığını sordu.

Bozan ayrıca, İdare ve Gözlem Kurullarının verdiği kararların insan hakları standartlarına ve infaz hukukunun temel ilkelerine uygunluğunun hangi mekanizmalarla denetlendiğini, kurul üyeleri hakkında herhangi bir idari inceleme veya soruşturma yürütülüp yürütülmediği sorusunu da Bakanlığa yöneltti.

“Keyfi ertelemeleri önleyecek düzenleme yapılacak mı?”

DEM Partili Bozan, koşullu salıverme hakkını kazanmış mahpusların tahliyelerinin “keyfi ve süresiz” biçimde ertelenmesini engelleyecek yasal ya da idari bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını da sordu.

İlginizi Çekebilir

Erdoğün: “Kamu malının israf ve istismar edilmesine göz yummuyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sayıştay’ın 164. kuruluş yıl dönümü programında yaptığı konuşmada, “Millî iradenin savunulmasını nasıl namus borcu olarak görüyorsak, kamu malının israf edilmesine, yasa dışı ve usulsüz yollarla istismar edilmesine, bilhassa ikbal hesaplarına merdiven yapılmasına da göz yummuyoruz. Makamı, ünvanı, mevkisi ne olursa olsun, kamuda görevli tüm personelin kaynak kullanırken hassasiyetle hareket etmesi bizim kırmızı çizgimizdir” dedi.

Rusya İnsan Hakları Komiseri Lantratova: Ukrayna'nın sivillere yönelik saldırıları savaş suçudur

Rusya İnsan Hakları Komiseri Yana Lantratova, Ukrayna ordusunun sivil yerleşimlere yönelik saldırılarının kasıtlı ve sistematik olduğunu belirterek, bu eylemlerin uluslararası insancıl hukuk açısından savaş suçu teşkil ettiğini söyledi. Lantratova, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne ve BM İnsan Hakları Konseyi'ne başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Trump’tan Netanyahu’ya Lübnan tepkisi: ‘Aklını kaçırmışsın’

Trump, Lübnan’da tırmanan gerilim nedeniyle Netanyahu’ya tepki göstererek, saldırıların İsrail’i yalnızlaştırıp İran ile müzakereleri sekteye uğrattığını belirtti.

Bahçeli'den CHP'deki 'mutlak butlan' krizine dair çağrı: Yargıtay kararını bir an önce vermeli

MHP lideri Bahçeli, CHP’deki 'mutlak butlan' krizine ilişkin Yargıtay’a kararını bir an önce verme çağrısı yaptı. Bahçeli, CHP üzerinden 'bölünmüş parti algısı' oluşturulmaya çalışıldığını savundu.

AB'den sınır kontrollerinin sonlandırılması çağrısı

Almanya dahil bazı Schengen ülkelerinin düzensiz göçle mücadele amacıyla başlattığı sınır kontrolleri hala devam ediyor. Avrupa Komisyonu kontrollerin aşamalı olarak kaldırılması çağrısı yaptı.

CHP'de 19 kişilik yeni MYK açıklandı, ilk toplantı bugün

Mutlak butlan kararıyla CHP'de genel başkanlık görevine geri dönen Kemal Kılıçdaroğlu, yeni Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerini açıkladı.

TÜM HABERLER